Simptome și tratamente pentru giardioză - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru giardioză

Giardioza tinde să provoace probleme precum diaree, oboseală, greață și pierderea poftei de mâncare. Deoarece tratamentul giardiozei depinde de un diagnostic adecvat, vom trece în revistă principalele sale caracteristici în articolul următor.
Simptome și tratamente pentru giardioză

Ultima actualizare: 07 noiembrie, 2020

Simptomele precum oboseala, greața, diareea și vărsăturile pot fi un semn al unei patologii cunoscute sub numele de giardioză. Această boală duce la nereguli intestinale și este cauzată de protozoare. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), giardioza este mai frecventă în climatul cald și mai răspândită la copii. Deoarece principalele tratamente pentru giardioză depind de un diagnostic adecvat, este important să fii conștient de caracteristicile sale.

Știi ce agent patogen cauzează această infecție și cum se răspândește? Știi care sunt simptomele bolii? Cunoașterea răspunsurilor la aceste întrebări te va ajuta să faci față sau să eviți această infecție. Prin urmare, în cele ce urmează îți vom prezenta cele mai relevante aspecte ale giardiozei la om.

Despre genul Giardia

Înainte de a vorbi despre simptome și tratamente pentru giardioză, este important să înțelegi agentul patogen. Aceasta este o boală foarte specială, deoarece agentul patogen nu este un virus sau o bacterie, ci un protozoar.

Protozoarele sunt protiste unicelulare care trăiesc în medii umede sau acvatice. Aceste microorganisme au o morfologie complexă și au dimensiunea virușilor și a bacteriilor.

Vorbim despre specia Giardia lamblia, un protozoar flagelat aparținând ordinului Diplomonadida. Acest parazit afectează mai multe mamifere, inclusiv ființele umane. Pentru a fi mai specifici, trăiește în intestinul subțire, unde provoacă boala menționată mai sus.

Dimensiunea acestui protozoar este mică – mai mică de 20 micrometri. Mai mult, este interesant de știut că acestuia îi lipsesc anumite organe, cum ar fi mitocondriile, care sunt foarte importante pentru funcția celulară a ființelor vii.

Patogeni Giardia
Specia Giardia lamblia este un protozoar flagelat care trăiește în corpul diferitelor mamifere, inclusiv în ființele umane.

Ciclul de viață complex al acestui parazit

Spre deosebire de alți paraziți, Giardia are o singură gazdă (în acest caz, umană) pe parcursul ciclului său de viață. În ciuda complexității sale scăzute ca și creatură vie, ea prezintă două forme distincte pe parcursul dezvoltării sale.

  • Trofozoit: mobil și flagelat. Conform studiilor clinice microbiologice, acesta are un disc sub formă de ventuză pe suprafața sa ventrală. Această caracteristică îi permite să adere la epiteliul intestinului.
  • Chist: imobil și fără flagel. Adoptă această structură pentru a rezista în afara gazdei și are o capacitate infecțioasă.

Simptome și tratamente pentru giardioză

Oamenii contractează giardioza prin ingerarea de chisturi odată cu apa sau alimentele contaminate. Persoanele infectate expulzează aceste chisturi odată cu fecalele, iar chisturile pot rămâne în mediu mult timp. Prin urmare, curățarea și purificarea slabă a apei pot pune întreaga populație în pericol.

Simptomatologia giardiozei

Simptomele giardiozei pot varia de la un pacient la altul. Cu toate acestea, ele tind să includă următoarele:

  • Oboseală
  • Greață
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Diaree și materii fecale uleioase
  • Vărsături
  • Balonare și dureri abdominale
  • Pierdere în greutate
  • Flatulență excesivă
  • Dureri de cap

Majoritatea acestor simptome sunt produsul aderenței Giardiei la epiteliul intestinal. Acest agent patogen extern determină o îngroșare a microviliilor intestinului. Procedând astfel, protozoarul își reduce expunerea la suprafață. Ca urmare, produce diverse dezechilibre fiziologice de severitate variabilă.

Tratamente pentru giardioză

Unele studii științifice indică faptul că anumite tulpini de Giardia sunt rezistente la cele mai utilizate medicamente. Cu toate acestea, medicii prescriu următoarele medicamente pacienților cu giardioză:

  • Metronidazol: Este un antibiotic pe care pacienții trebuie să îl ia timp de o săptămână pentru a eradica infecția. Administrarea acestui medicament este neplăcută, deoarece poate produce greață și poate lăsa un gust metalic în gură.
  • Tinidazol: Acest tratament este la fel de eficient ca cel de mai sus și tinde să distrugă agentul patogen cu o singură doză.
  • Nitazoxanidă: Aceasta este o opțiune bună pentru copii, deoarece tratează diareea în mod eficient. De asemenea, este disponibilă sub formă lichidă, iar tratamentul implică doar trei doze.
  • Paromomicină: Un alt antibiotic pentru tratamentul giardiozei atât la oameni, cât și la animale.
Femeie care are nevoie de tratamente pentru giardioză
În caz de giardioză, medicul poate sugera diferite tipuri de tratament. Scopul lor este de a pune capăt simptomelor severe.

Grupuri cu risc ridicat de infectare

Ca și în cazul oricărei alte boli, există anumite grupuri de oameni care prezintă un risc mai mare de a contracta giardioză.

  • Copiii. Copiii sunt mai predispuși să intre în contact cu materiile fecale decât adulții pentru că se joacă adesea în medii nesănătoase sau cu colegi care au fost în contact cu propriile fecale. Prin urmare, giardioza are un model epidemiologic asimetric în funcție de vârstă.
  • Oamenii din țările cu venituri mici, fără acces la apă purificată. După cum am menționat deja, chisturile pot rămâne mult timp în mediu. Apa este un mijloc foarte eficient de transport. Apa netratată poate conține acest agent patogen.
  • Persoanele care practică sexul anal: Acest lucru este destul de evident, deoarece acest tip de sex crește șansele de a intra în contact cu materiile fecale.

Giardioza: Ce trebuie să știi

Giardioza este o boală cu o varietate de prezentări clinice, care se răspândește mai ales în medii în care igiena este scăzută. Prin urmare, este important să dezinfectezi alimentele în mod corespunzător și să te hidratezi cu apă tratată suficient. Acest lucru este deosebit de important în climatul cald și în zonele izolate de centrele urbane.

Dacă suspectezi o boală gastrointestinală, cel mai bine este să soliciți întotdeauna asistență medicală. În acest fel, medicul îți va putea prescrie medicamentele care fac ca giardioza să dispară în câteva zile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (December 9, 2017). Giardiasis.
    Available in https://www.cdc.gov/dpdx/giardiasis/
  • Adam RD. Biology of Giardia lamblia. Clin Microbiol Rev. 2001;14(3):447-475. doi:10.1128/CMR.14.3.447-475.2001
  • Petri WA Jr. Therapy of intestinal protozoa. Trends Parasitol. 2003;19(11):523-526. doi:10.1016/j.pt.2003.09.003
  • Beer KD, Collier SA, Du F, Gargano JW. Giardiasis Diagnosis and Treatment Practices Among Commercially Insured Persons in the United States. Clin Infect Dis. 2017;64(9):1244-1250. doi:10.1093/cid/cix138
  • Hooshyar H, Rostamkhani P, Arbabi M, Delavari M. Giardia lamblia infection: review of current diagnostic strategies. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2019;12(1):3-12.
  • Choy SH, Al-Mekhlafi HM, Mahdy MA, et al. Prevalence and associated risk factors of Giardia infection among indigenous communities in rural Malaysia. Sci Rep. 2014;4:6909. Published 2014 Nov 4. doi:10.1038/srep06909

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.