Simptomele și tratamentul granulomului anular - Doza de Sănătate
 

Simptomele și tratamentul granulomului anular

Granulomul anular nu provoacă de obicei durere, dar provoacă mâncărime și disconfort etetic. Este o boală rară a pielii a cărei cauză specifică este încă necunoscută.
Simptomele și tratamentul granulomului anular

Ultima actualizare: 13 iunie, 2021

Granulomul anular este o boală inflamatorie care apare pe piele. Denumirea sa este dată de prezența protuberanțelor circulare, în formă de inel. Sunt leziuni noduloase, de culoare roșiatică, care dispar de obicei singure. Care sunt simptomele și tratamentul granulomului anular?

Granulomul anular este o boală rară. Poate afecta pe oricine, dar apare mai des la tinerii cu vârsta de aproximativ 10 ani. Cauza nu este cunoscută pe deplin, dar, potrivit statisticilor, afectează mai mult femeile decât bărbații.

Această afecțiune nu provoacă de obicei disconfort. Cu toate acestea, este destul de vizibilă și, prin urmare, este o problemă estetică. În plus, unii oameni experimentează o mulțime de mâncărime și umflături.

Multe dintre aspectele sale fac deocamdată obiectul cercetării, dar se pare că ar putea avea legătură cu unele infecții și chiar neoplasme. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre granulomul anular pentru a-l putea identifica.

Ce este granulomul anular?

După cum am menționat deja, granulomul anular este o boală inflamatorie cronică a pielii. Constă în formarea de leziuni noduloase, roșiatice, în formă de inel. De obicei, acestea apar pe mâini și picioare.

Adevărul este că, deși știm că afectează mai mult femeile și tinerii, nu se cunoaște cu exactitate cauza sa. Cercetările au arătat că anumiți factori îl pot declanșa: de exemplu, poate fi un efect secundar al unor medicamente.

Alte cauze posibile includ mușcăturile de insecte și chiar o reacție la vaccinuri. Granulomul anular a fost, de asemenea, legat de infecții, cum ar fi hepatita. Cu toate acestea, este important să reții faptul că nu este o boală contagioasă.

Deși granulomul anular dispare în 2 ani fără tratament, este important să-l studiezi bine. Oamenii de știință încearcă să demonstreze asocierea sa cu alte patologii sistemice.

Se pare că poate fi legat de anumite boli ale glandei tiroide și de diabet. Ar putea fi chiar cauzat și de anumite procese canceroase. În aceste cazuri, există mai multe leziuni pe tot corpul, care nu răspund bine la tratamente.

Bărbat care are nevoie de tratamentul granulomului anular
Mâinile sunt una dintre zonele cele mai afectate de granulomul anular.

Ce simptome produce?

În afară de umflături, această boală nu produce neapărat simptome. Leziunile pot fi de diferite culori, de la albastru la roșu. Toate sunt în formă de inel și se extind spre exterior, cu un centru ușor scufundat. Leziunile sunt sensibile la atingere, dar nu provoacă durere. Cu toate acestea, pot fi o problemă cosmetică sau pot provoca mâncărime, mai ales atunci când există multe umflături pe corp. Experții clasifică boala în diferite clase:

  • În primul rând, avem granulom anular localizat, care este cel mai frecvent tip. De obicei, apare pe mâini și picioare, iar leziunile pot măsura până la 5 cm.
  • Există, de asemenea, granulom anular generalizat, care se întinde pe întregul corp.
  • În cele din urmă, există și granulom subcutanat. În acest caz, umflăturile sunt mici și ferme și nu sunt de culoare roșiatică.
Persoană care are nevoie de tratamentul granulomului anular
Forma localizată a bolii este cea mai frecventă.

Care este tratamentul granulomului anular?

Acum că am stabilit ce este, să vedem în ce constă tratamentul granulomului anular.

Granulom anular provoacă leziuni foarte caracteristice, deci este adesea ușor de diagnosticat. Chiar și așa, atunci când există dubii, dermatologii solicită uneori o biopsie a pielii pentru a confirma prezența bolii. După cum am menționat mai sus, umflăturile dispar de la sine după un timp.

Așadar, boala durează cel mult 2 ani. Prin urmare, nu necesită neapărat tratament. Cu toate acestea, granulomul anular poate fi deranjant din punct de vedere estetic sau din cauza mâncărimilor.

Din acest motiv, există anumite opțiuni terapeutice. În unele cazuri, cremele cu corticosteroizi pot fi utilizate pentru a accelera dispariția leziunilor. Aceste medicamente pot fi injectate atunci când nu există un răspuns pozitiv la tratamentul topic.

În unele cazuri, medicii folosesc tehnici de fototerapie pentru a trata granulomul anular. În cele din urmă, când leziunile sunt răspândite și generalizate, sunt prescrise medicamente orale. Cu toate acestea, cel mai important lucru este să mergi la medic și să-l lași pe el să aleagă cel mai potrivit tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.