Sindromul de întrerupere a nicotinei: principalele simptome
 

Sindromul de întrerupere a nicotinei: principalele simptome

Este clar că sindromul de întrerupere a nicotinei provoacă simptome incomode, dar acestea sunt temporare. Beneficiul renunțării la fumat durează tot restul vieții.
Sindromul de întrerupere a nicotinei: principalele simptome

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sindromul de întrerupere a nicotinei provoacă o serie de simptome incomode pentru foștii fumători. Manifestările variază ca intensitate de la o persoană la alta. Cu toate acestea, în general, există un sentiment de disconfort fizic, nervozitate și anxietate.

Trebuie remarcat faptul că nicotina este un drog foarte captivant. Consumul acestei substanțe determină eliberarea dopaminei în creier, un hormon care crește senzația de bine. Prin urmare, organismul reacționează negativ la absența nicotinei.

Cu toate acestea, sindromul de întrerupere a nicotinei nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Simptomele sale afectează până la 85% dintre persoanele care decid să renunțe la fumat, dar totul se poate rezolva de la sine în termen de 4 până la 12 săptămâni.

Simptomele sindromului de întrerupere a nicotinei

Fată care manifestă sindromul de întrerupere a nicotinei

Simptomele sindromului de întrerupere a nicotinei sunt foarte variate, dar, fără îndoială, cel mai frecvent semn este dorința de a fuma, care poate apărea în prezența unui stimul, cum ar fi vederea unei alte persoane fumând sau fără o cauză aparentă.

Vestea bună este că dorința de a fuma dispare în 15-20 de minute, deci este doar o chestiune de gestionare a acelui episod. Cele două sau trei minute inițiale sunt cele mai grele. Acest simptom este cunoscut sub numele de poftă și durează 6 până la 8 săptămâni.

Alte simptome ale sindromului de întrerupere a nicotinei sunt următoarele:

Simptome fizice

Principalele simptome fizice în sindromul de sevraj nicotinic sunt următoarele:

  • Apetit crescut
  • Tuse
  • Gură uscată
  • Durere de cap
  • Ameţeală
  • Oboseală
  • Curgerea nasului
  • Gripă
  • Durere în gât și la nivelul limbă sau al gingiilor
  • Senzație de strângere în piept
  • Creștere în greutate
  • Ritm cardiac mai lent sau bradicardie
  • Constipație
  • Hipotensiune

Simptome mintale

În plus față de simptomele fizice, sindromul de sevraj nicotinic provoacă și simptome mintale intense, cum ar fi următoarele:

  • Anxietate și neliniște
  • Iritabilitate
  • Dificultăți de concentrare
  • Insomnie și probleme de somn
  • Furie și frustrare
  • Depresie
  • Descurajare
  • Dispoziție proastă

De ce apare?

După cum am menționat deja, nicotina este o substanță care provoacă o dependență puternică. Când se consumă nicotină, există o eliberare tranzitorie de endorfine. Aceasta activează circuitele de satisfacție ale creierului și provoacă o senzație temporară de euforie.

Simultan, nivelurile de dopamină cresc, provocând un sentiment de bunăstare. Acest lucru durează mai puțin atunci când se consumă nicotină decât atunci când sunt ingerate alte droguri. Toate acestea consolidează comportamentul consumatorului de nicotină.

Fumul de țigară pătrunde în plămâni și apoi intră în sânge. Într-o perioadă de aproximativ 10 secunde, ajunge la creier și apare senzația plăcută, care apoi se disipează rapid. Durata scurtă a acestui ciclu induce un consum mai mare de nicotină.

Sindromul de sevraj nicotinic este rezultatul dependenței chimice. Fumătorul se obișnuiește cu prezența acestei substanțe chimice în organism și simte disconfort atunci când nu o ingerează. Prin urmare, apar simptome enervante.

Cât durează simptomele sindromului de întrerupere a nicotinei?

Simptomele sindromului de întrerupere a nicotinei durează între 4și 12 săptămâni. Dacă o persoană nu mai fumează, elimină nicotina din corp în următoarele 24 de ore.

Simptomele sindromului de întrerupere a nicotinei apar în primele 12 până la 24 de ore după renunțarea la fumat. Episoadele de poftă, așa cum am menționat mai sus, sunt foarte intense timp de aproximativ trei minute. Apoi, dispar timp de aproximativ 10 minute și reapar din nou până la finalizarea ciclurilor de 20 de minute.

Cea mai dificilă etapă este în primele 2-3 săptămâni de abstinență. Cu toate acestea, dorința de a fuma continuă să revină câteva luni și uneori ani. Celelalte simptome se estompează treptat și, dacă învățați să gestionați dorința de a fuma, puteți renunța definitiv la tutun.

Sindromul de întrerupere a nicotinei: sfaturi pentru a-i face față

Persoană care renunță la fumat

Există o mulțime de fumători care doresc să renunțe la tutun, dar ezită din cauza simptomelor sevrajului nicotinic. Prin urmare, este foarte important să învățați să gestionați aceste simptome. Iată câteva sfaturi cheie pentru a realiza acest lucru!

Identificați declanșatorii

Există câțiva factori care acționează ca declanșatori ai consumului de tutun. Unii dintre ei sunt foarte frecvenți în rândul fumătorilor:

  • Începutul zilei
  • Senzație de stres
  • Consum de cafea sau ceai
  • Consum de băuturi alcoolice
  • Relaxare după masă
  • Îngrijorare sau plictiseală
  • Compania altor fumători

Cunoașterea factorilor sau a elementelor care declanșează dorința de a fuma este foarte valoroasă pentru a putea fi precauți.

Gestionați episoadele de poftă

Acesta este unul dintre elementele cheie în depășirea dependenței de tutun. Nu uitați că aceste episoade sunt temporare. Ele apar și se intensifică, dar apoi dispar și sunt din ce în ce mai puțin prezente.

În timpul acestor episoade, puteți alege una dintre următoarele măsuri:

  • Mestecarea alimentelor ajută la disiparea dorinței de a fuma. Cel mai bine este să optați pentru morcovi, mere, gumă fără zahăr sau ceva similar. Acest lucru nu contribuie la creșterea în greutate.
  • Exerciții de respirație. Uneori este suficient să inspirați și să expirați profund. Tehnicile de relaxare sau yoga sunt excelente pentru a elimina pofta.
  • Produse înlocuitoare. Medicul poate indica utilizarea unor produse pentru a înlocui nicotina, în funcție de fiecare caz.
  • Medicamente. Utilizarea anumitor medicamente, sub supraveghere medicală, poate ajuta la gestionarea acestor episoade.

Gestionați emoțiile incomode

Când renunțați la fumat, apar emoții de furie, frustrare și iritabilitate. Acest lucru este mai intens în prima săptămână și se menține, aproape întotdeauna, timp de încă trei sau patru săptămâni.

Cel mai bun mod de a risipi aceste emoții este să faceți mișcare regulat. Faceți o plimbare într-un ritm alert. Tehnicile de meditație și relaxare sunt, de asemenea, utile. La fel, trebuie evitat consumul de cafea, ceai sau alte băuturi stimulante.

Anxietate și depresie la locul de muncă

Este recomandat să luați decizia de a renunța la fumat într-un moment în care nu vă stresanți. Petreceți timpul singuri și într-un mediu liniștit.

Activitatea fizică, tehnicile de relaxare și evitarea băuturilor stimulante sunt foarte recomandate. De asemenea, faceți băi calde și activități plăcute.

Faceți planuri simple și plăcute, cum ar fi să mergeți la un concert, o piesă de teatru sau altceva de genul acesta. De asemenea, este foarte recomandat să vorbiți cu prietenii despre subiecte pozitive. Dacă emoțiile sunt foarte puternice, cel mai bine este să consultați medicul.

Controlați-vă dieta și greutatea

Este normal să vă  îngrășați atunci când renunți la fumat. Adoptați o dietă echilibrată, cu multe fructe și legume. Foștii fumători caută adesea alimente dulci; cu toate acestea, cel mai bine este să le evitați.

De asemenea, este recomandat să beți apă frecvent. De fapt, atunci când vreți să fumați, este foarte recomandat să beți un pahar cu apă. Este important să subliniem beneficiile exercițiilor fizice regulate, care, în acest caz, ajută și la controlul greutății.

Sindromul de întrerupere a nicotinei este temporar

Renunțarea la fumat este o decizie excelentă. Deși sindromul de întrerupere a nicotinei aduce multe neplăceri, acestea nu se compară cu beneficiile care decurg din renunțarea la tutun.

Fostul fumător trebuie să știe că simptomele sindromului de întrerupere a nicotinei sunt temporare. Beneficiile renunțării la fumat durează mult mai mult. Fiecare zi fără tutun este o realizare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González Salazar, I. D. (2009). Estrategias cognitivo-conductuales para el manejo del craving. Revista de toxicomanías, 57, 12-7.
  • Luis, M. A. V., Volpato, R. J., do Nascimento, V. F., & Lemes, A. G. (2020). Demandas y estrategias para el enfrentamiento a la dependencia química reveladas en la Terapia Comunitaria Integrativa. Humanidades Médicas, 20(1), 146-166.
  • De Granda-Orive, J. I. (2018). MESA TAbAco Adicción y síndrome de abstinencia a la nicotina: integración genética, fenotipos y conclusiones farmacológicas. REVISTA DE PATOLOGÍA RESPIRATORIA, 21(SUPL 1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.