Sindromul nefrotic la copii: cauze și tratament
Sindromul nefrotic la copii este o afecțiune ce înregistrează 15 cazuri la 100.000 de pacienți, potrivit Asociației Spaniole de Pediatrie. Ce presupune însă această boală? Care sunt cauzele și tratamentele sale posibile? În acest articol, vom detalia pe larg acest subiect.
Ce este sindromul nefrotic la copii?
Pentru a înțelege ce este acest sindrom, trebuie să-ți explicăm mai întâi cum funcționează rinichii. Aceste două organe în formă de boabe de fasole sunt situate chiar deasupra șoldului. Rinichii sunt responsabili de filtrarea sângelui pentru:
- A elimina deșeurile din corp, inclusiv excesul de apă.
- A recupera elemente precum potasiul, fosforul și sodiul și a le reintroduce în fluxul sanguin.
Fiecare rinichi are aproximativ un milion de nefroni. Acestea sunt organe mici care au un filtru numit glomerul. Glomerulul este responsabil de clarifierea și filtrarea plasmei din sânge. Când acesta nu funcționează corect, este posibil ca un număr foarte mare de proteine să ajungă în rinichi.
Una dintre funcțiile proteinelor și mai ales ale albuminei este menținerea fluidelor în fluxul sanguin. Așadar, dacă proteinele trec în urină (amestecul de apă și deșeuri), lichidele „pleacă” din sânge și pot provoca edeme la nivelul membrelor, al palmelor și al altor părți ale corpului.
Citește și:
Simptome date de sindromul nefrotic la copii
Copiii care suferă de sindromul nefrotic înregistrează, pe lângă un nivel ridicat de proteine în urină, o creștere bruscă în greutate și umflături la nivelul abdomenului, al feței (în special în jurul ochilor) și al extremităților. În cazul membrelor, sindromul nefrotic determină, în principal, umflarea gleznelor și a degetelor de la picioare după statul în picioare sau în șezut o perioadă mai lungă de timp.
Deși acestea sunt simptomele principale și evidente ale sindromului nefrotic, ele nu sunt singurele. Copiii cu această afecțiune pot avea, de asemenea:
- Diaree
- Probleme la urinare
- Urină închisă la culoare și spumoasă
- Senzația de oboseală accentuată
- Durere abdominală
- Albirea pielii în jurul unghiilor
- Pierderea apetitului
Trei cauze ale sindromului nefrotic la copii
Sindromul nefrotic la copii este, în general, idiopatic. Cu alte cuvinte, medicii nu sunt siguri de cauzele declanșării bolii în cazul a 90% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani.
De obicei, acești copii au ceea ce pare a fi rinichi normali. Medicii nu pot spune ce este în neregulă cu rinichii lor, nici măcar după examinarea acestora la microscop. Țesutul renal arată normal și, de obicei, este imposibil să se determine cauza bolii.
A doua cea mai frecventă cauză în cazul copiilor este diabetul juvenil. Acesta poate deteriora rinichii, afectând glomerulii și împiedicându-i să filtreze corect deșeurile din organism.
A treia cauză sunt mutațiile genetice. În general, sindromul nefrotic este considerat a fi o afecțiune genetică. Cu toate acestea, la copiii sub 12 luni, sindromul nefrotic este considerat a fi congenital.
Citește și:
Posibile tratamente pentru sindromul nefrotic la copii
Dacă crezi că micuțul tău are sindrom nefrotic, mergi imediat la medic. Cel mai probabil, acesta îți va solicita o probă de urină pentru a vedea dacă există un exces de proteine.
Ulterior, medicul va încerca să determine cauzele apariției afecțiunii pentru a alege cel mai bun tratament posibil. În plus, acesta poate solicita și alte teste de sânge sau chiar o biopsie renală. În cadrul biopsiei, medicul va analiza un eșantion mic de țesut renal.
De obicei, nefrologul recomandă tratamentul cu corticosteroizi, cu excepția cazurilor congenitale. De asemenea, dacă există reacții adverse la acest tip de medicamente, medicul poate încerca și alte tratamente, cum ar fi ciclofosamida sau anticalcineurinicele.
În plus, medicul poate recomanda utilizarea de diuretice pentru a ajuta la tratarea edemelor. Din același motiv, dietele cu conținut scăzut de sodiu sunt ideale pentru copiii care suferă de această afecțiune.
Majoritatea copiilor cu sindrom nefrotic genetic nu răspunde de obicei la tratament. Cu toate acestea, există cercetări care sugerează că imunosupresoarele pot funcționa la anumiți pacienți. Medicul nefrolog va găsi cel mai bun tratament pentru nevoile specifice ale copilului tău.
Dacă crezi că copilul tău ar putea suferi de sindrom nefrotic, mergi imediat la medicul de familie. Acesta îți va spune dacă este cazul să faci o programare la medicul nefrolog. Așa cum spunem întotdeauna, nimeni nu te poate sfătui mai bine decât un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Román Ortiz, Elena. (n.d.). SÍNDROME NEFRÓTICO PEDIÁTRICO. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/18_sindrome_nefrotico.pdf
- NIH staff. (n.d.). Los riñones y su funcionamiento. National Institute of Diabetes and Digestivo and Kidney Disease. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/rinones-funcionamiento
- KidsHealth. (n.d.). Síndrome nefrótico. KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/nephrotic-syndrome-esp.html
- Cisneros, L. (2018). Síndrome nefrótico en niños: rol del pediatra y nefrólogo pediatra. Revista de la Facultad de Medicina Humana, 18(1). http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/1270/1163
- Gómez Morejón, A., Pérez González, L., & Chaviano Mendoza, O. (2019). El síndrome nefrótico en pediatría: un impacto en la infancia. Revista Finlay, 9(1), 20-25. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2221-24342019000100020&script=sci_arttext&tlng=pt
- Mayo Clinic staff. (n.d.). Biopsia renal. Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/kidney-biopsy/about/pac-20394494
- Jones, L. V. (2014). Tratamiento del síndrome nefrótico idiopático en niños. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 71(5), 315-322. https://www.elsevier.es/es-revista-boletin-medico-del-hospital-infantil-401-articulo-tratamiento-del-sindrome-nefrotico-idiopatico-S1665114614000318
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.