Logo image
Logo image

Țigările cu mentol sunt dăunătoare?

5 minute
Mulți oameni preferă să fumeze țigări cu mentol, deoarece cred că acestea au o concentrație mai mică de nicotină. Însă știința a dezmințit acest mit.
Țigările cu mentol sunt dăunătoare?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Țigările cu mentol sunt dăunătoare? Deși, pentru o lungă perioadă de timp, țigările cu mentol au fost opțiunea „bună” pentru cei care încearcă să reducă la minim efectele adverse ale tutunului, știința a dovedit că acestea ar putea fi, de fapt, mai periculoase decât cele normale. Deci, în acest articol, ne vom concentra asupra unor cercetări care susțin această ipoteză.

Înainte de a aprofunda acest subiect, dorim să subliniem că eforturile de reducere a consumului de tutun nu par să fie foarte eficiente. Conform Raportului global al Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele prevalenței consumului de tutun între 2000 și 2025, numărul total de fumători din lume a scăzut cu 60 de milioane între 2000 și 2018.

Nicotina pe care tutunul o conține este cauza dependenței și, potrivit unui raport de cercetare al Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, eliberarea de endorfine generată de consumul acesteia îi determină pe oameni să își dorească să fumeze mai mult.

La început, substanța crește nivelul de dopamină. Dar, în timp, ajunge să modifice circuitele legate de învățare, stres și autocontrol.

Utilizarea mentolului în țigări

Primul producător care a adăugat mentol în țigările sale a fost Spud® în anii 1920. Promisiunea de marketing a majorității companiilor este o aromă proaspătă în gură după consum.

La aceasta, se adaugă tendința consumului de țigări cu mentol în rândul populației tinere. Potrivit Comitetului național pentru prevenirea fumatului (CNTP) din Spania, gustul plăcut pe care îl produce mentolul poate facilita inițierea consumului de tutun la această categorie de vârstă.

Printre motivele preferinței mai mari se numără ușurința de a fuma și iritarea redusă. În același timp, există o credință falsă care susține că utilizarea mentolului este benefică.

Un articol publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a subliniat faptul că fumătorii afro-americani și membrii altor minorități etnice sunt în centrul publicității pentru țigările cu mentol. Bineînțeles, acest lucru nu face decât să consolideze consumul în rândul acestor grupe de populație.

Țigările cu mentol sunt dăunătoare?

Mulți fumători de țigări cu mentol simt că aceste țigări sunt mai ușor de fumat. Cu toate acestea, există procese fiziologice de care nu sunt conștienți, care cresc daunele. Deși răcesc gâtul, efectul mentolului care reduce senzația de uscăciune îi face pe fumători să inspire mai profund fumul și să-l rețină mai mult timp. Societatea Americană a Cancerului explică acest fenomen.

În același timp, studiile indică faptul că această senzație apare deoarece mentolul acționează ca un anestezic pentru căile respiratorii. Pe de o parte, acest lucru înseamnă mai puțin disconfort pentru fumători. Dar, pe de altă parte, ar putea însemna o creștere a numărului de țigări pe care o persoană le fumează pe zi. Acest lucru agravează și accelerează efectele adverse.

Îți recomandăm:

Terapia de înlocuire a nicotinei: ce este?

Some figure
Consumul de țigări a scăzut la nivel mondial, dar rămâne o cauză majoră a bolilor fatale pe planetă.

Mentolul în țigările electronice

Nu există nicio îndoială că mentolul din țigările tradiționale provoacă daune grave sănătății. Dar nu știm la fel de multe despre mentolul folosit în țigările electronice. Pe lângă originea incertă a acestor tipuri de produse, daunele pe care le cauzează sunt puse pe seama prezenței altor substanțe nocive.

Studiile indică faptul că există dovezi ale unor leziuni pulmonare grave asociate cu utilizarea țigărilor electronice. De exemplu, putem menționa așa-numitul focar EVALI. Această boală are simptome similare cu cele ale pneumoniei (tuse, febră și dificultăți de respirație).

Motivul se pare că ar putea fi prezența tetrahidrocanabinolului sau a THC și a acetatului de vitamina E.

Pulegon

În același timp și nu mai puțin important, avem produsul sursă care conferă țigărilor aroma de mentol. Potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a detectat cantități mari de pulegon în lichidele cu mentol pentru țigările electronice.

Această substanță este una dintre componentele extractelor de ulei de mentă. A fost raportată ca un cancerigen puternic, conform testelor care au implicat rozătoare. În 2018, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a interzis utilizarea pulegonului ca aditiv alimentar. Din cauza multiplelor alerte care au fost emise cu privire la pericolul său asupra sănătății, companiile americane de tutun au început să reducă la minim nivelurile de pulegon pe care le folosesc.

Este important să reții că se desfășoară cercetări pentru a stabili riscurile asociate cu inhalarea acestei substanțe și a altora prezente în țigările electronice. Până în prezent, cercetările sugerează că riscul este mai mare în comparație cu consumul tradițional.

Vezi și:

Riscurile folosirii țigărilor electronice

Țigările: o cauză a cancerului

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul provoacă moartea a 8 milioane de persoane pe an. Mai mult de 40% dintre decese au legătură cu boli precum cancerul pulmonar, BPOC și tuberculoza.

La rândul său, Institutul Național al Cancerului din Spania subliniază că tutunul este principala cauză de cancer și deces din cauza cancerului la nivel global. Acest lucru apare din cauza compușilor chimici pe care îi conține, care pot provoca daune ADN-ului.

Cele mai frecvente tipuri de cancer care se dezvoltă din această cauză sunt cancerul de plămâni, laringe, cavitate bucală, esofag, gât, vezică urinară, ficat, rinichi, colon și col uterin. Este important să subliniem că tutunul îi afectează și pe cei care îl consumă indirect.

Experții au identificat mai mult de 4.000 de substanțe chimice de origine necunoscută în fumul de tutun. Dintre acestea, au clasificat aproximativ 250 ca fiind dăunătoare, inclusiv 50 de agenți cancerigeni.

Some figure
Fumul de tutun conține o cantitate mare de substanțe nocive care cauzează cancer și boli cronice grave, cum ar fi BPOC.

Țigările cu mentol sunt dăunătoare. Este posibil să renunți la fumat!

Fie că utilizezi țigări cu mentol sau țigări tradiționale, atunci când vrei să renunți la fumat, poți dezvolta simptome de sevraj. După cum am menționat, nicotina este una dintre principalele substanțe care provoacă dependență.

Renunțarea la acest obicei te va împiedica să dezvolți boli grave, cum ar fi cancerul. În plus, nu îți vei expune familia și prietenii apropiați la efectele secundare ale fumului de țigară.

Pentru a facilita procesul de renunțare, poate fi necesar să soliciți ajutor profesional și să ai sprijinul unui medic. Dacă acesta este cazul, nu-ți fie teamă sau rușine. Viața ta merită tot efortul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • NIDA. 2020, Junio 2. ¿La nicotina es adictiva? Retrieved from https://www.drugabuse.gov/es/publicaciones/serie-de-reportes/adiccion-al-tabaco/es-adictiva-la-nicotina en 2021, April 6
  • WHO global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025, third edition. 2018.
  • Tobacco Industry Marketing. Centers for Disease Control and Prevention.
  • ¿Hay alguna forma de tabaco que sea segura? American Cancer Society.
  • Corvalán B, María Paz, & Valdivia C, Gonzalo. (2013). Declaración Sociedad Chilena de Enfermedades Respiratorias en relación a regulación del mentol en los cigarrillos. Revista chilena de enfermedades respiratorias, 29(4), 236-237. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-73482013000400007
  • Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products. Centers for Disease Control and Prevention.
  • Jabba SV, Jordt S. Risk Analysis for the Carcinogen Pulegone in Mint- and Menthol-Flavored e-Cigarettes and Smokeless Tobacco Products. JAMA Intern Med. 2019;179(12):1721–1723. doi:10.1001/jamainternmed.2019.3649
  • FDA Removes 7 Synthetic Flavoring Substances from Food Additives List. U.S. Food & Drug Administration.
  • Paul Garwood. La OMS destaca la enorme magnitud de la mortalidad por enfermedades pulmonares relacionadas con el tabaco. Organización Mundial de la Salud. Disponible en: https://www.who.int/es/news/item/29-05-2019-who-highlights-huge-scale-of-tobacco-related-lung-disease-deaths
  • Tabaco. Instituto Nacional del Cáncer. Disponible en: https://www.cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/tabaco

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.