Cum se tratează melanoza fumătorului? - Doza de Sănătate
 

Cum se tratează melanoza fumătorului?

Fumatul are mult mai multe consecințe decât cancerul pulmonar, iar una dintre ele este melanoza fumătorului. Îți vom spune totul despre aceste pete negre care apar în cavitatea bucală a fumătorilor.
Cum se tratează melanoza fumătorului?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Melanoza fumătorului este doar unul dintre potențialele pericole ale fumatului. Știm cu toții că a fi fumător aduce cu sine numeroase probleme. Este cu adevărat dăunător sănătății, deși oamenii nu sunt conștienți de toate problemele de sănătate care pot fi asociate cu acest obicei, în afară de cancerul pulmonar.

Melanoza constă în apariția unor pete de culoare închisă pe piele și mucoase. Este un proces benign, dar oamenii îl confundă cu procese mult mai complexe, cum ar fi cancerul oral. Ambele situații sunt caracterizate, la început, de pete închise la culoare în cavitatea bucală.

Cercetătorii estimează că, în prezent, aproximativ 8 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a fumatului. Fumatul nu afectează doar fumătorul, ci poate afecta și sănătatea celor din jur.

Numărul fumătorilor continuă să crească. Motivul este faptul că populația nu este pe deplin conștientă de toate efectele negative ale tutunului. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica ce este melanoza fumătorului și cum să o tratezi.

Ce este melanoza fumătorului?

După cum am menționat deja, melanoza se caracterizează prin apariția unor pete întunecate în gură, în principal pe gingii. Este o afecțiune benignă și reversibilă. Potrivit oamenilor de știință, aceasta este cauzată în totalitate de fumat.

Aceasta înseamnă că nu există factori genetici care să afecteze aspectul acestor pete. În plus, deși principala cauză este fumatul, petele pot fi cauzate și de mestecarea tutunului.

Melanoza fumătorului apare deoarece unele componente ale tutunului stimulează melanocitele mucoaselor. Melanocitele sunt celulele responsabile de producerea melaninei. Aceasta este substanța care determină culoarea pielii.

Cercetătorii estimează că melanoza afectează aproximativ 30% din fumători. Factorii care influențează cel mai mult dezvoltarea acestei boli sunt perioada de timp și cantitatea de tutun consumată.

În plus, melanoza este adesea însoțită de respirație urât mirositoare și de îngălbenirea dinților. În principiu, este doar o problemă estetică. Cu toate acestea, adevărul este că melanoza poate duce la detectarea greoaie a bolilor mai grave, cum ar fi cancerul.

Medic care tratează melanoza fumătorului

Cum se diferențiază melanoza fumătorului?

După cum am explicat, pericolul melanozei constă în faptul că este ușor de confundat. Cu alte cuvinte, o persoană care are pete întunecate în gură din cauza fumatului poate avea și alte probleme de sănătate. Ar putea fi vorba despre cancer.

Cancerul oral este strâns legat de fumat. De fapt, aproape 8 din 10 persoane care suferă de cancer oral sunt fumătoare. Simptomele acestei patologii sunt variate. Primul semn care apare este modificarea culorii mucoaselor.

Cu toate acestea, cancerul nu este singura problemă de sănătate pe care oamenii o confundă adesea cu melanoza. Anumite leziuni ale vaselor de sânge au un aspect similar. De asemenea, există și alte boli, cum ar fi:

  • Sindromul Peutz-Jeghers
  • Boala Addison

Cum se diagnostichează?

Singura modalitate de a diferenția melanoza fumătorului de altă boală mai gravă este de a efectua o biopsie. În acest fel, medicul se asigură că petele întunecate nu sunt semne ale altor probleme. Cu toate acestea, înainte de a efectua biopsia, pacientul ar trebui să renunțe la fumat.

Când încetează să fumeze, dacă este vorba despre melanoză, petele vor dispărea singure. După cum am menționat deja, este o problemă reversibilă. Chiar și așa, pot trece ani înainte ca petele să dispară.

Melanoza fumătorului produce pete

În concluzie…

Melanoza este o afecțiune benignă. Cu toate acestea, dacă ești fumător, este foarte important să consulți un medic la orice semn care ar putea apărea. Trebuie să verifici dacă este vorba despre melanoză sau dacă petele sunt consecința unui proces cancerigen sau a altei boli.

În plus, trebuie să eviți fumatul cu orice preț. Toate substanțele pe care tutunul le conține au efecte negative asupra corpului. Prin urmare, ar trebui să iei în considerare diferite forme de terapie, medicamente și alte modalități de a renunța la acest obicei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.