6 tipuri de peperomie și îngrijirea lor acasă
 

6 tipuri de peperomie și îngrijirea lor acasă

Peperomiile sunt perfecte pentru cultivarea acasă și nu sunt deloc pretențioase. Sunt plante frumoase, ideale pentru orice decor.
6 tipuri de peperomie și îngrijirea lor acasă

Ultima actualizare: 13 aprilie, 2023

Peperomia este o plantă versatilă, cu o capacitate impresionantă de a tolera variațiile de temperatură, în ciuda faptului că preferă anumite condiții. Specia aparținând familiei Piperaceae este comparată cu suculentele datorită aspectului cărnos al frunzelor sale. Descoperiți 6 tipuri de peperomie și cum să le îngrijiți acasă!

Dimensiunea peperomiei face ca planta să fie ideală pentru cultivarea în ghivece. În afara locuinței, are nevoie de lumină discretă, deoarece prea mult soare este dăunător. Să aflăm mai multe despre această plantă deosebită!

Peperomia: o plantă cu atribute distinse

Peperomiile sunt numite „plante radiante” datorită predilecției lor pentru aer cald și lumină. Includ peste 1000 de specii recunoscute, majoritatea crescând la tropicele din America Centrală și nordul Americii de Sud.

Peperomiile sunt încărcate cu uleiuri esențiale, așa că emană arome plăcute. Au flori în vârf sau adunate în ciorchini răsturnați. Frunzelor cărnoase le oferă un aspect deosebit.

Planta are o creștere lentă și diferite culori și forme. Spre deosebire de anumite specii de interior, peperomiile nu sunt toxice, așa că sunt sigure pentru animalele de companie și copiii curioși.

Cum se îngrijește peperomia?

Unele peperomii se adaptează cu ușurință în orice mediu, dar altele tolerează doar interioarele iluminate. Căutați informații despre specia pe care urmează să o cultivați pentru a afla care sunt nevoile acesteia.

Toate peperomiile au nevoie de câteva lucruri elementare:

  • Puțin îngrășământ: folosiți un produs lichid o dată pe lună, mai ales în sezonul primăvară-vară, care este perioada de creștere.
  • Evitarea înghețului: peperomiile au nevoie de minim 10 °C. Temperatura ideală este între 18 °C și 25 °C.
  • Substrat drenat si aerat: umiditatea excesivă este contraproductivă. Folosiți perlit sau turbă, acestea fiind produse care avantajează drenajul.
  • Iluminare ascunsă: deși le place lumina, nu trebuie să stea în bătaia directă a soarelui. Trebuie să primească indirect lumină puternică. O Piperaceae cu frunze foarte cărnoase poate să aibă puțin mai multă lumină.
  • Irigare moderată: nu udați plantele dacă substratul nu este suficient de uscat. Prea multă apă îngălbenește frunzele și distruge rădăcinile. Există mai multe metode de irigare și cea ideală este scufundarea ghiveciului pentru ca rădăcinile să tragă apa de care au nevoie.

6 tipuri de peperomie și îngrijirea lor acasă

Gama de opțiuni este largă. În ideea de a simplifica decizia, vă prezentăm 6 tipuri de peperomie pe care le puteți cultiva acasă.

Tipuri de peperomie care cresc în ghiveci
Aspectul în formă de inimă al frunzelor anumitor tipuri de peperomie sporește atractivitatea plantelor.

1. Peperomia tetraphylla Hope

Peperomia tetraphylla Hope rezultă dintr-un amestec de Peperomia quadrifolia și Peperomia deppeana. Are frunze ovale și, fiind epifită, poate fi agățată atunci când depășește dimensiunea potrivită pentru masă sau podea.

2. Peperomia caperata

Această varietate de peperomie, după cum afirmă Universitatea din Carolina de Nord, are frunze aproape violet în formă de inimă, cu inflorescențe ascuțite în tonuri crem. Se înmulțește prin butași sau prin vârfuri de tulpină, este stufoasă și are rol decorativ.

3. Peperomia angulata

Tulpinile acestor peperomii sunt groase. Frunzele verzi au pete închise la culoare. Înălțimea plantei mature nu depășește 35 cm. Arată foarte bine pe mesele înalte și înguste.

4. Peperomia prostrat

Frunzele sale simulează imită carapacea de țestoasă. Este o plantă curgătoare care iubește pământul umed, dar fără excese, după cum explică Universitatea din Carolina de Nord.

Specia Peperomia prostrata
Peperomia prostrata

5. Peperomia dolabriformis

Este o peperomia peruană care este cunoscută și sub denumirea de „peperomia care se roagă”. Frunzele au culoarea verde închis în centru și deschis în rest. Prezintă un mic pliu spre vârf și tolerează ceva mai bine lumina naturală.

Potrivit unui studiu publicat de Naturopathic Medicine, uleiul esențial de Peperomia dolabriformis, alături de aromaterapie și mindfulness au redus nivelul de anxietate și stres academic la studenți.

6. Peperomia nivalis

Este una dintre cele mai mici peperomii și este perfectă de pus pe birou. Atinge maxim 5 cm înălțime, deși versiunea târâtoare  ajunge la 30 cm lungime.

Cum să alegeți cea mai bună peperomie pentru acasă?

Este ușor să selectați peperomiile după culoare, textură și formă. Dar, înainte de a cumpăra o peperomie, gândiți-vă unde vreți să o puneți.

Deși dimensiunile acestor plante sunt „gestionabile”, alegeți spațiul din casă care va găzdui planta și verificați dacă acesta oferă condițiile necesare dezvoltării peperomiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.