Logo image
Logo image

Tipuri de pofte puternice și dependențe

4 minute
Majoritatea oamenilor care fumează experimentează o poftă constantă sau doresc să consume tot timpul tutun. Însă această problemă este foarte complexă. Ce ar trebui să știi despre asta?
Tipuri de pofte puternice și dependențe
Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Pofta puternică este un concept relativ nou care se referă la dorința intensă și de neoprit de a consuma o substanță (droguri, tutun, alimente sau alcool). În cele ce urmează, vom analiza diferitele tipuri de pofte puternice aproape imposibil de controlat.

Acest concept a fost folosit pentru prima dată în anii ’40. La acea vreme, experții au definit pofta puternică ca un îndemn intens de a consuma opiacee, cum ar fi heroina sau morfina, atunci când o persoană încearcă să renunțe la ele.

Chiar și în zilele noastre, este dificil să definim în mod specific această situație. Ceea ce este clar este că pofta puternică este un aspect fundamental al dependenței de droguri și este strâns legată de recidivă.

În acest articol, îți explicăm tot ce trebuie să știi despre principalele tipuri de pofte puternice și dependențele asociate acestora.

Ce este pofta puternică?

Așa cum am menționat deja, pofta puternică este dorința de neoprit de a consuma o anumită substanță. Această dorință pune stăpânire pe persoana afectată. Însă pofta puternică nu este același lucru cu sindromul de sevraj.

Sindromul de sevraj cuprinde o serie de simptome fizice și psihice, care se manifestă atunci când o persoană nu mai consumă o substanță de care este dependentă (de exemplu, un medicament). Cel mai probabil este ca sevrajul să apară la alcoolici sau la persoanele dependente de droguri precum heroina.

Tipuri de pofte puternice

Pentru a diferenția pofta puternică de sindromul de sevraj, trebuie să înțelegem că poftele pot apărea chiar și după ce o persoană depășește starea de sevraj. Acest lucru este cauzat de faptul că dorința de a consuma o substanță poate rămâne prezentă luni sau chiar ani.

Experții asociază pofta puternică cu multe tipuri de substanțe. Poftele de neoprit variază de la dorința de a fuma sau de a bea alcool, la dorința de a consuma din nou cocaină sau opioide puternice, cum ar fi heroina.

Trebuie să fii conștient de faptul că, deși fost acceptat social, consumul de tutun te poate transforma în dependent pe viață. Cu alte cuvinte, pofta de tutun este la fel de severă și dăunătoare ca și cea de droguri.

Îți recomandăm:

15 tehnici psihologice pentru a renunța la fumat

Some figure

Pofta puternică este dorința arzătoare de a consuma orice substanță, cum ar fi drogurile, alcoolul sau tutunul.

Există într-adevăr mai multe tipuri de pofte puternice?

Unii oameni de știință susțin că există două tipuri de pofte puternice. Primul tip este fizic și apare aproape întodeauna odată cu sindromul de sevraj. Ca și acest sindrom, pofta produce simptome fizice precum tahicardia, transpirațiile reci și chiar convulsiile.

Cu alte cuvinte, primul tip de pofte puternice reprezintă dorința de a consuma substanța, alimentată de simptomele apărute în timpul sevrajului. Acest tip de pofte puternice este, de obicei, cel mai dificil de combătut.

Al doilea tip este pofta psihologică. Apare mai târziu, după ce persoana în cauză depășește sindromul de sevraj. Acest tip de poftă apare atunci când pacientul nu a consumat substanța o lungă perioadă de timp, luni sau poate chiar ani.

Cum să ții sub control poftele puternice

În primul rând, trebuie să înțelegi că atât dependența, cât și sindromul de sevraj sau pofta puternică sunt probleme care pot fi tratate. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să apelezi la un specialist sau la un psiholog care te poate ajuta să gestionezi situația. Chiar și grupurile de sprijin au utilitatea lor dovedită.

Pofta puternică este unul dintre aspectele cu impact major asupra ratei de recidivă. De asemenea, de multe ori este și factorul care determină menținerea dependenței. Prin urmare, este important să cunoști aceste aspecte și să îți dai toată silința pentru a le face față cu succes.

Citește mai mult:

Efectele fumatului și vindecarea plămânilor

Some figure

Pentru a face față poftei puternice, este necesar să identifici situațiile asociate cu tiparul de consum al substanței. Primul pas este evitarea completă a acesteia.

Ideea este să încerci să eviți situațiile care sunt asociate cu consumul substanței în cauză. De exemplu, dacă ești alcoolic, cel mai bine este să stai acasă noaptea și să nu umbli prin baruri. În plus, este important să ai la îndemână instrumente pentru a controla acest comportament automat care te îndeamnă să consumi substanța.

Starea psihică sau emoțională a pacientului poate avea, de asemenea, un impact semnificativ, deoarece este mai ușor ca acesta să recidiveze atunci când este vulnerabil sau trist.

Cele mai multe terapii se concentrează pe gestionarea stresului și creșterea stimei de sine. Un alt mod eficient de a ține sub control poftele este ca persoana dependentă să își concentreze atenția asupra altor activități, cum ar fi practicarea de exerciții fizice sau orice alt hobby.

Concluzie

Pofta puternică este dorința irațională și imperioasă a unei persoane de a consuma un medicament sau o substanță de care este dependentă. Este important de știut că pofta puternică nu apare doar în cazul drogurilor puternice precum heroina. Consumul frecvent de alcool sau tutun poate provoca la rândul său pofte de neoprit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chesa Vela, D., Elías Abadías, M., Fernández Vidal, E., Izquierdo Munuera, E., & Sitjas Carvacho, M. (2004). El craving, un componente esencial en la abstinencia. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría, (89). https://doi.org/10.4321/s0211-57352004000100007
  • Craving y adicción a drogas | Trastornos Adictivos. (n.d.). Retrieved October 25, 2019, from https://www.elsevier.es/es-revista-trastornos-adictivos-182-articulo-craving-adiccion-drogas-13021690
  • Chandler RK, Fletcher BW, Volkow ND. Treating drug abuse and addiction in the criminal justice system: improving public health and safety [published correction appears in JAMA. 2009 Mar 11;301(10):1024]. JAMA. 2009;301(2):183–190. doi:10.1001/jama.2008.976

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.