5 tipuri de reciclare care nu se demodează niciodată
Cunoaștem nevoia urgentă de a reduce emisiile de gaze poluante până în 2030. Există tot mai multe dovezi științifice care arată un destin complicat pentru planetă dacă nu îndeplinim anumite obiective. Descoperiți 5 tipuri de reciclare care au întotdeauna efect!
Reciclarea este una dintre modalitățile pe care le are majoritatea populației pentru a contribui la reducerea încălzirii globale, în ciuda faptului că schimbările profunde depind de sectorul industrial și energetic. Există măsuri inovatoare de reciclare care pot fi folosite acasă.
Oferta de produse realizate din materiale reciclabile este din ce în ce mai bogată. Și consumatorii le aleg tot mai des. Imaginea companiilor care lucrează cu responsabilitate față de mediu impresionează societatea. Textilele, compostul și chiar mobilierul de interior sunt vedetele tendințelor de reciclare.
Cele mai populare 5 tipuri de reciclare
Gravitatea schimbărilor climatice necesită acțiuni imediate. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), dacă creșterea temperaturii globale depășește 1,5 grade până în 2030, consecințele vor fi ireversibile. Valoarea a fost stabilită în cadrul Acordului de la Paris, în 2015, și ratificată în ultima COP.
Deși multe dintre schimbările profunde au de-a face cu modurile de producție, există câteva acțiuni individuale care pot fi efectuate zilnic. Una dintre ele este reciclarea. Nu se limitează la separarea deșeurilor sau la reducerea consumului de materiale plastice.
Există mai multe măsuri ale agențiilor și companiilor de stat care pot contribui la îmbunătățirea contextului climatic.
1. Compost
Gunoiul de grajd și compostul nu sunt una dintre cele mai noi tendințe de reciclare, dar sunt o practică ecologică importantă. Folosind deșeuri organice, puteți să obțineți îngrășământ pentru hrănirea solului.
Tot mai multe municipalități și state promovează producția de compost pe scară largă, dar și acasă.
Descoperă: Cum să faci compostul organic bokashi
2. Bioenergie
Unul dintre sectoarele în care schimbarea trebuie să fie urgentă este energia. Producția de energie din combustibili fosili înseamnă gaze poluante. În ultimii ani, a fost încurajată generarea energie din surse mai puțin poluante.
De exemplu, avem biogazul obținut din degradarea materiei organice. Acest biocombustibil este folosit pentru încălzire, gătit și chiar pentru transport urban.
Numărul de stații de producție din Europa crește an de an. Potrivit Asociației Europene pentru Biogaz, în 2013 existau aproximativ 14.000 de centrale. Acest număr a crescut la aproape 19.000 în 2019.
Biometanul înregistrează o creștere a producției, existând peste 700 de fabrici în Europa, potrivit aceleiași organizații. Biometanul, cunoscut și sub denumirea de gaz regenerabil, este obținut din purificarea biogazului și ajută la alimentarea rețelei de gaz obișnuit.
3. Upcycling în modă
Una dintre marile probleme din industria modei este cantitatea de deșeuri pe care o generează. Potrivit rapoartelor Alianței Națiunilor Unite pentru Modă Durabilă, textilele reprezintă aproximativ 9% din microplasticul ajuns anual în oceane.
În plus, moda generează între 2% și 8% din emisiile de gaze cu efect de seră pe întreaga planetă. Pentru a reduce acest nivel, dar și consumul mare de apă, se încurajează reutilizarea materialelor textile. Este vorba despre upcycling, un concept care se bazează pe reutilizarea hainelor.
Industria textilă tinde să risipească milioane de articole de îmbrăcăminte pentru a căror producție s-au folosit multiple resurse umane și energetice. Printre motive se numără ieșirea din tendințe sau schimbarea mărimii. Upcycling-ul este un termen legat de reciclare, dar cu un caracter mai artistic.
Folosind textile vechi, se pot realiza articole de îmbrăcăminte, accesorii și încălțăminte. Upcycling-ul se află în topul principalelor tipuri de reciclare. Companiile mari și mici încurajează producția artizanală.
4. Adio plasticului de unică folosință
Tot mai multe țări se alătură eforturilor de a elimina vânzarea de pahare, tacâmuri, paie, recipiente și alte materiale plastice de unică folosință. Este vorba despre combaterea procentului mare de deșeuri plastice. Potrivit rapoartelor Națiunilor Unite, deșeurile plastice reprezintă 85% din gunoiul acumulat în mări și oceane.
Uniunea Europeană a interzis plasticul de unică folosință în 2021. În Spania, Legea deșeurilor a intrat în vigoare în aprilie 2022. Acest regulament este în conformitate cu liniile directoare ale UE, așa că este de așteptat ca poluarea cu plastic să fie redusă în viitor. Ca măsură individuală, este important să alegem articole cu mai multe utilizări, nu de unică folosință.
Descoperiți: Beneficiile buretelui luffa și modul de utilizare
5. Design interior
Putem să încurajăm și tendințele de reciclare în design. Mulți producători folosesc pentru mobilă lemn vechi, materiale organice și sticlă reciclată. Fenomenul este cunoscut ca design durabil sau ecologic.
Aplicați aceste tipuri de reciclare acasă
Dincolo de măsurile oficiale sau de practicile sectoarelor industriale, acțiunile zilnice sunt foarte importante. Reutilizarea materialelor textile poate începe cu articolele vestimentare care se află în dulap nefolosite. Evitarea consumului de materiale plastice de unică folosință este, de asemenea, o responsabilitate individuală.
Încercați să reparați aparatele înainte de a le arunca și de a cumpăra altele noi, fie acasă, fie mergând la un service.
Aceleași criterii se aplică și mobilierului și altor obiecte de uz casnic. Separarea gunoiului nu mai este singura modalitate de a contribui la prevenirea poluării mediului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cervi, Ricardo G, Esperancini, Maura S. T, & Bueno, Osmar de C. (2011). Viabilidad Económica de la Utilización de Biogás para la Conversión en Energía Eléctrica. Información tecnológica, 22(4), 3-14. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000400002
- Ortiz-Soriano , Agustina , López-Andrade , Xicoténcatl , González-Vera , Conrado , Tejeda-Jiménez , Martín , Estrada-Jaramillo , Melitón , Vera-Romero , Iván , Biogás como una fuente alternativa de energía primaria para el Estado de Jalisco, México. Ingeniería. Investigación y Tecnología [Internet]. 2017;XVIII(3):307-320. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40453142007
- Scarlat, Nicolae, Jean François Dallemand, and Fernando Fahl. “Biogas: Developments and Perspectives in Europe.” Renewable Energy 1 Dec. 2018: 457–472. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.renene.2018.03.006
- Torres-Maya, Raúl, INVESTIGACIÓN, INDAGACIÓN Y DISEÑO. Revista Legado de Arquitectura y Diseño [Internet]. 2021;16(29):1-16. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=477966601024
- Aguayo, Francisco, De Las Heras, Ana, Luque, Amalia, Cabot, María I., Diseño de un envase para alimentos sostenible, inteligente e interconectado siguiendo los principios de la cuna a la cuna y utilizando el Análisis del Ciclo de Vida para la evaluación de impactos ambientales. INNOTEC [Internet]. 2020; (19):125-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=606164358016
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.