Tipuri de schizofrenie și caracteristicile lor - Doza de Sănătate
 

Tipuri de schizofrenie și caracteristicile lor

Există diferite tipuri de schizofrenie. Unele pot provoca halucinații, altele iluzii, iar unele dintre ele duc chiar la mișcări anormale. În articolul de astăzi, vom discuta discuta simptomele care predomină în cazul fiecărui tip de schizofrenie.
Tipuri de schizofrenie și caracteristicile lor

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Există diferite tipuri de schizofrenie. Până de curând, această tulburare mintală era împărțită în subtipuri. Acum, există cinci tipuri de afecțiuni diferențiate în funcție de trăsăturile predominante în fiecare caz.

Există însă diferențe în modul de interpretare a realității: halucinații, iluzii și variații de comportament și gândire. Această boală are un impact semnificativ asupra vieții bolnavilor și oamenilor din jurul lor.

Atunci când pacienții își pierd capacitatea de a-și controla acțiunile, aceștia pot deveni un risc social. În rândurile de mai jos, vom discuta despre diferitele tipuri de schizofrenie și caracteristicile acestora.

Ce este schizofrenia?

Așa cum am menționat mai sus, aceasta este o tulburare mintală care apare, de obicei, în jurul vârstei de 20 de ani. Acest lucru este important deoarece oamenii o confundă cu alte patologii. Cu toate acestea, experții nu consideră că oamenii suferă de această afecțiune dacă simptomele apar în timpul copilăriei sau după vârsta de 45 de ani.

Această boală afectează emoțiile, comportamentul și capacitatea de a gândi. Simptomele variază, dar halucinațiile sunt frecvente – atât auditive, cât și vizuale.

O persoană cu schizofrenie percepe lucruri, precum voci sau persoane, pe care nimeni altcineva nu le poate auzi sau vedea. Acest simptom modifică gândirea, iar oamenii pot vorbi într-un mod confuz, care nu are niciun sens.

Un alt simptom comun este mișcarea anormală. De exemplu, o persoană își poate mișca brațul excesiv sau poate adopta o postură ciudată pentru o anumită perioadă de timp. Așa cum vom explica mai târziu, această tulburare de mișcare poate fi caracteristică anumitor tipuri de schizofrenie.

Femeie afectată de mai multe tipuri de schizofrenie
Halucinațiile sunt un simptom comun al schizofreniei.

Tipuri de schizofrenie

Conform unui articol publicat de Universitatea din Salamanca, atât tipurile de schizofrenie, cât și acceptarea tulburării în sine sunt noțiuni relativ recente. În cele mai vechi timpuri, se credea că oamenii care sufereau de această boală erau posedați de demoni.

Din acest motiv, se poate spune că psihologia a avansat semnificativ. Înainte de publicarea DSM-V (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, ediția a V-a), existau doar cinci tipuri de schizofrenie. Le vom enumera mai jos.

Schizofrenie paranoică

Simptomele predominante ale acestui tip de schizofrenie sunt iluziile și halucinațiile auditive. Potrivit unui studiu publicat în Electronic Medical Journal, acesta este cel mai frecvent tip de schizofrenie.

Schizofrenie dezorganizată

Există o modificare a capacităților emoționale. Pacienților le este greu să acționeze corespunzător în orice situație. Tind să fie dezinhibați și să aibă un comportament ciudat. De exemplu, încep să râdă atunci când cineva le dă vești proaste.

Schizofrenie catatonică

Acesta este un tip de schizofrenie ușor de recunoscut. Acești oameni pot sta mult timp fără să se miște și fără să afișeze nicio expresie pe chip.

Ei sunt imobili, dar mintea lor funcționează în ritm accelerat, atât de rapid încât se deconectează de la exterior și nu răspunde la stimuli.

Schizofrenie reziduală și nediferențiată

Schizofrenia nediferențiată nu are simptome specifice. Este, în principal, un amestec al celorlalte tipuri. Schizofrenia reziduală are anumite simptome persistente, în ciuda tratamentului medicamentos.

Tipuri de schizofrenie conform DSM-5

Astăzi, DSM-5 este manualul standard pentru diagnosticarea tulburărilor mintale. Acest instrument prezintă numeroase modificări comparativ cu edițiile anterioare în ceea ce privește tipurile de schizofrenie. Potrivit unui studiu apărut în Revista Iberoamericana de Psicosomática, eliminarea subtipurilor este principala schimbare. Specialiștii încearcă să determine acum simptomul care predomină la începutul bolii.

Astfel, în loc să enumere subtipurile de schizofrenie, aceștia clarifică simptomele fiecăruia, astfel încât psihologul sau psihiatrul să poată evalua și trata mai ușor pacientul cu această afecțiune.

Medic care discută despre tipuri de schizofrenie
Noile clasificări ale bolii sunt instrumente care intenționează să îmbunătățească abordarea profesională a patologiei.

Aceste tipuri de schizofrenie sunt utilizate ca și clasificare

Pe scurt, există cinci tipuri de schizofrenie: paranoică, dezorganizată, catatonică, nediferențiată și reziduală. În ciuda faptului că mulți experți au eliminat această clasificare, alții continuă să o folosească, deoarece poate fi utilă în stabilirea tratamentului.

Ce trebuie să ai în vedere este faptul că orice tip de schizofrenie este grav și prezintă un risc ridicat pentru viața pacienților și a celor din mediul lor. Prin urmare, cere ajutorul unui specialist dacă crezi că tu sau cineva din apropiere ar putea fi afectat de această boală mintală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Esquizofrenia paranoide. Un acercamiento a su estudio a propósito de un caso. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242018000400022
  • NIMH » La esquizofrenia. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/la-esquizofrenia/index.shtml
  • Esbec, E., & Echeburúa, E. (2011). Artículo especial New criteria for personality disorders in DSM-V. Actas Esp Psiquiatr (Vol. 39).
  • Esquizofrenia y otros Trastornos Psicóticos: principales cambios del DSM-5 – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4906966
  • Esquizofrenia – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4018442
  • McCutcheon, Robert A., Tiago Reis Marques, and Oliver D. Howes. “Schizophrenia—an overview.” JAMA psychiatry 77.2 (2020): 201-210.
  • McCarthy-Jones, Simon, et al. “Occurrence and co-occurrence of hallucinations by modality in schizophrenia-spectrum disorders.” Psychiatry research 252 (2017): 154-160.
  • Ungvari, Gabor S., et al. “Schizophrenia with prominent catatonic features: A selective review.” Schizophrenia research 200 (2018): 77-84.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.