Logo image
Logo image

Titan a suferit o implozie catastrofală: ce s-a întâmplat?

3 minute
Presiunea subacvatică mare a făcut ca Titan să sufere o implozie. Cine erau membrii echipajului și de ce s-a întâmplat tragedia?
Titan a suferit o implozie catastrofală: ce s-a întâmplat?
Ultima actualizare: 24 iunie, 2023

După câteva zile de căutări și tensiune constantă, scenariul cel mai rău a fost confirmat: moartea celor cinci membri ai echipajului care se aflau la bordul submersibilului Titan, deținut de OceanGate®. Titan se îndrepta spre epava Titanicului când a suferit o implozie.

Autoritățile Statelor Unite au raportat o implozie catastrofală după descoperirea de noi resturi în apropierea zonei de căutare. Deși au început cercetările pentru a stabili cauzele exacte ale morții membrilor echipajului, iar căutarea cadavrelor este în desfășurare, este important să înțelegem în ce constă o implozie și ce ar fi putut-o provoca.

Ce este o implozie catastrofală, precum cea suferită de Titan?

Una dintre cele mai frecvente întrebări zilele acestea este ce implică o implozie, procesul care a dus la dispariția submersibilului Titan și la moartea tragică a următoarelor persoane:

  • Stockton Rush, fondatorul OceanGate Expeditions®
  • Hamish Harding, om de afaceri britanic
  • Paul Henri Nargeolet, explorator francez
  • Shahzada Dawood, om de afaceri pakistanez
  • și fiul său Suleman Dawood

Inimile noastre se îndreaptă spre aceste cinci suflete și către fiecare membru al familiilor lor în acest moment tragic. Plângem pierderea vieții lor și bucuria pe care au adus-o tuturor celor pe care i-au întâlnit.

OceanGate Expeditions®

O implozie este un fenomen fizic declanșat de presiune. În cazul unui submersibil, în ciuda faptului că presiunea exterioară este mare, în interiorul său trebuie menținută o presiune similară celei atmosferice pentru a asigura supraviețuirea echipajului.

Dacă structura submersibilului nu este solidă sau dacă aceasta suferă un anumit tip de deteriorare, carena poate ceda sub sarcina enormă pe care o suportă. Acest lucru are ca rezultat o distrugere completă.

Trebuie remarcat faptul că într-o implozie, spre deosebire de o explozie, prăbușirea are loc în interior, mai degrabă decât în exterior. Acest proces este extrem de rapid, având loc în mai puțin de 20 – 40 de milisecunde.

Descoperiți: Ce se întâmplă fizic în corpul uman la câteva ore după moarte?

Motivele pentru care OceanGate® Titan a suferit o implozie

În timpul coborârii în căutarea rămășițelor Titanicului, submarinul OceanGate Expeditions® s-a confruntat cu o presiune enormă generată de cantitatea imensă de apă de deasupra lui. La acele adâncimi, presiunea ajunge la 5.000 de kilograme pe centimetru pătrat.

Această valoare este de sute de ori mai mare decât presiunea pe care o experimentăm la suprafață.

Ținând cont de aceste date, este posibil ca presiunea să fi depășit rezistența carenei submarinului Titan, provocând deformări în structura acestuia.

Este important de menționat că rămășițele Titanicului se află la aproape 4.000 de metri sub nivelul mării. Fragmentele submarinului au fost găsite la aproximativ 500 de metri de prova celebrului vas.

Cele cinci fragmente găsite includ puntea din spate a submersibilului și un con din partea din față a navei.

Deși adâncimea exactă la care se afla Titan în momentul imploziei este încă necunoscută, presiunea imensă face ca orice defect să fie fatal. Acest incident ar putea fi legat de „zgomotele subacvatice” detectate de Garda de Coastă a Statelor Unite în primele ore ale zilei de miercuri.

Cu toate acestea, contraamiralul John Mauger de la Garda de Coastă a subliniat că este încă prea devreme pentru a determina momentul exact al imploziei. Cu toate acestea, fiind cea mai puternică ipoteză de până acum, videoclipul care recreează soarta submersibilului Titan a fost văzut de milioane de oameni.

Cazul Titan ne amintește de provocările expedițiilor

Pe scurt, incidentul care a implicat submarinul OceanGate Expeditions® Titan și a dus la pierderea de vieți omenești ne avertizează asupra pericolelor și provocărilor explorării în adâncuri. Implozia generată de presiunea intensă la care a fost supus submarinul a provocat prăbușirea structurii acestuia.

Descoperiți: Cum afectează temperaturile extreme corpul uman?

Șansele de supraviețuire erau reduse. Deși ancheta continuă, condițiile dure ale mediului subacvatic îngreunează foarte mult recuperarea cadavrelor.

Acest eveniment tragic ne aduce aminte de nevoia de a învăța din greșeli pentru a îmbunătăți securitatea. Doar așa îi vom putea proteja pe cei care se aventurează în adâncuri pentru a face descoperiri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • BBC News Mundo. (22 de junio de 2023). Titanic | “Una implosión catastrófica”: la teoría de lo que pudo pasar con el sumergible Titán destruido en el fondo del océano. https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-65994691
  • Freile, N. (23 de junio de 2023). La implosión del Titan: un colapso de 40 milisegundos. National Geographic España. https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/implosion-colapso-40-milisegundos_20219

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.