Accidentul teribil al lui Guanyu Zhou în F1: ce consecințe a avut?
 

Accidentul teribil al lui Guanyu Zhou în F1: ce consecințe a avut?

Mașina a alunecat cu roțile în sus aproximativ 300 metri. În ciuda accidentului șocant, pilotul Guanyu Zhou a scăpat aproape nevătămat.
Accidentul teribil al lui Guanyu Zhou în F1: ce consecințe a avut?

Ultima actualizare: 30 iulie, 2022

Duminică, 3 iulie 2022, s-a desfășurat GP-ul britanic de Formula 1 pe circuitul de la Silverstone. La câteva secunde după startul cursei principale, a avut loc accidentul teribil al lui Guanyu Zhou care, din fericire, nu a avut consecințe majore.

Văzând imaginile, toată lumea a înghețat: toți, cu excepția oficialilor și medicilor, care au sărit imediat în ajutorul pilotului chinez. Nu s-a produs o tragedie datorită măsurilor de securitate din ce în ce mai stricte în cea mai înaltă categorie a sporturilor cu motor din lume. Sportivul a revenit să concureze în următorul Grand Prix, în Austria, o săptămână mai târziu.

Cum a avut loc accidentul teribil al lui Guanyu Zhou?

Cele 20 de mașini care au pornit de la Silverstone s-au îndreptat spre primul viraj cu accelerație maximă. Zhou se afla în exteriorul pistei când a fost lovit brusc pe partea dreaptă a mașinii, pierzând controlul.

Cel care l-a lovit pe Zhou a fost George Russell. Accidentul s-a declanșat când Pierre Gasly, un pilot francez de la echipa Alpha Tauri, a încercat să-i depășească pe Zhou și Russell.

Acesta din urmă era în interiorul pistei și a fost atins de Gasly. După contact, Mercedes-ul lui Russell a fost aruncat către Alfa Romeo a lui Zhou și acolo a avut loc dezastrul.

Imediat după impact, mașina lui Guanyu Zhou s-a răsturnat. S-a târât câteva sute de metri până s-a oprit în gard, la doar câțiva metri de locul unde se afla publicul în tribune. Din cauza vitezei, a trecut chiar și peste gardul de anvelope.

Mașină de Formula 1 pe circuit

Urmările accidentului lui Guanyu Zhou

După cum a spus protagonistul presei, primul lucru pe care l-a făcut când mașina s-a oprit a fost să-și anunțe echipa că este bine și conștient. Structura de protecție a mașinii și cupola care acoperă cabina i-au salvat viața.

Lucrul uimitor este faptul că pilotul chinez a fost permanent conștient. Acest lucru i-a permis, conform mărturiei sale, să elibereze volanul mașinii la timp pentru a evita ruperea încheieturilor mâinilor din cauza impacturilor bruște.

Mai mult, Guanyu Zhou a știut că, mai devreme decât mai târziu, mașina lui se va izbi de ceva. Așa că, pentru a minimiza posibilitatea de a fi rănit, s-a plasat într-o poziție „cât mai sigură”.

Mașina era între barieră și gard, nu știu cum am supraviețuit. Privind înapoi, am văzut m-a salvat cupola.

~ Guanyu Zhou ~

Cu mașina deja oprită, a simțit că există o scurgere și a oprit motorul, așa cum se face în accidentele de acest tip pentru a preveni incendiile. Desigur, până nu a văzut imaginile la televizor, pilotul nu a știut ce sau cine l-a lovit.

Cei care i-au venit în ajutor i-au pus întrebări pentru a verifica dacă este conștient. Apoi, l-au ajutat să iasă din habitaclu și l-au cărat, pe targă, pentru a fi supus controalelor medicale corespunzătoare.

Zhou Guanyu concurând pe pistă

Un accident care s-a terminat cu bine

Impactul primit de mașina lui Zhou a fost atât de puternic, încât a depășit rezistența rollbar-ului. Pilotul însuși a spus că echipa lui încă investighează de ce s-a întâmplat acest lucru.

Desigur, au existat și erori umane care au dus la accident. Totuși, într-un sport cu risc ridicat în care se merge cu peste 300 kilometri pe oră, nu este ușor să iei decizii pe o pistă aglomerată.

Dincolo de cauzele episodului, important este că pilotul a scăpat practic nevătămat. Acesta este un semn că măsurile de securitate din F1 funcționează și dau rezultate. Accidentul lui Guanyu Zhou ar fi avut consecințe mult mai grave în trecut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.