Accidentul teribil al lui Guanyu Zhou în F1: ce consecințe a avut?
 

Accidentul teribil al lui Guanyu Zhou în F1: ce consecințe a avut?

Mașina a alunecat cu roțile în sus aproximativ 300 metri. În ciuda accidentului șocant, pilotul Guanyu Zhou a scăpat aproape nevătămat.
Accidentul teribil al lui Guanyu Zhou în F1: ce consecințe a avut?

Ultima actualizare: 30 iulie, 2022

Duminică, 3 iulie 2022, s-a desfășurat GP-ul britanic de Formula 1 pe circuitul de la Silverstone. La câteva secunde după startul cursei principale, a avut loc accidentul teribil al lui Guanyu Zhou care, din fericire, nu a avut consecințe majore.

Văzând imaginile, toată lumea a înghețat: toți, cu excepția oficialilor și medicilor, care au sărit imediat în ajutorul pilotului chinez. Nu s-a produs o tragedie datorită măsurilor de securitate din ce în ce mai stricte în cea mai înaltă categorie a sporturilor cu motor din lume. Sportivul a revenit să concureze în următorul Grand Prix, în Austria, o săptămână mai târziu.

Cum a avut loc accidentul teribil al lui Guanyu Zhou?

Cele 20 de mașini care au pornit de la Silverstone s-au îndreptat spre primul viraj cu accelerație maximă. Zhou se afla în exteriorul pistei când a fost lovit brusc pe partea dreaptă a mașinii, pierzând controlul.

Cel care l-a lovit pe Zhou a fost George Russell. Accidentul s-a declanșat când Pierre Gasly, un pilot francez de la echipa Alpha Tauri, a încercat să-i depășească pe Zhou și Russell.

Acesta din urmă era în interiorul pistei și a fost atins de Gasly. După contact, Mercedes-ul lui Russell a fost aruncat către Alfa Romeo a lui Zhou și acolo a avut loc dezastrul.

Imediat după impact, mașina lui Guanyu Zhou s-a răsturnat. S-a târât câteva sute de metri până s-a oprit în gard, la doar câțiva metri de locul unde se afla publicul în tribune. Din cauza vitezei, a trecut chiar și peste gardul de anvelope.

Mașină de Formula 1 pe circuit

Urmările accidentului lui Guanyu Zhou

După cum a spus protagonistul presei, primul lucru pe care l-a făcut când mașina s-a oprit a fost să-și anunțe echipa că este bine și conștient. Structura de protecție a mașinii și cupola care acoperă cabina i-au salvat viața.

Lucrul uimitor este faptul că pilotul chinez a fost permanent conștient. Acest lucru i-a permis, conform mărturiei sale, să elibereze volanul mașinii la timp pentru a evita ruperea încheieturilor mâinilor din cauza impacturilor bruște.

Mai mult, Guanyu Zhou a știut că, mai devreme decât mai târziu, mașina lui se va izbi de ceva. Așa că, pentru a minimiza posibilitatea de a fi rănit, s-a plasat într-o poziție „cât mai sigură”.

Mașina era între barieră și gard, nu știu cum am supraviețuit. Privind înapoi, am văzut m-a salvat cupola.

~ Guanyu Zhou ~

Cu mașina deja oprită, a simțit că există o scurgere și a oprit motorul, așa cum se face în accidentele de acest tip pentru a preveni incendiile. Desigur, până nu a văzut imaginile la televizor, pilotul nu a știut ce sau cine l-a lovit.

Cei care i-au venit în ajutor i-au pus întrebări pentru a verifica dacă este conștient. Apoi, l-au ajutat să iasă din habitaclu și l-au cărat, pe targă, pentru a fi supus controalelor medicale corespunzătoare.

Zhou Guanyu concurând pe pistă

Un accident care s-a terminat cu bine

Impactul primit de mașina lui Zhou a fost atât de puternic, încât a depășit rezistența rollbar-ului. Pilotul însuși a spus că echipa lui încă investighează de ce s-a întâmplat acest lucru.

Desigur, au existat și erori umane care au dus la accident. Totuși, într-un sport cu risc ridicat în care se merge cu peste 300 kilometri pe oră, nu este ușor să iei decizii pe o pistă aglomerată.

Dincolo de cauzele episodului, important este că pilotul a scăpat practic nevătămat. Acesta este un semn că măsurile de securitate din F1 funcționează și dau rezultate. Accidentul lui Guanyu Zhou ar fi avut consecințe mult mai grave în trecut.

S-ar putea să te intereseze...
Antrenamentul lui Jason Momoa pentru a fi în formă
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Antrenamentul lui Jason Momoa pentru a fi în formă

Jason Momoa își menține fizicul în stare perfectă. Descoperă în ce constă antrenamentul lui Jason Momoa pentru a avea un trup sculptat!