Ce este și cum să trăiești cu epilepsie? - Doza de Sănătate
 

Ce este și cum să trăiești cu epilepsie?

Epilepsia este o patologie care necesită cunoștințe în mai multe domenii. În acest articol, îți vom spune ce este epilepsia și îți vom da câteva sfaturi pe care fiecare pacient epileptic ar trebui să le cunoască pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.
Ce este și cum să trăiești cu epilepsie?

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central (neurologică) în care activitatea creierului devine anormală, provocând convulsii sau perioade de comportament neobișnuit și, uneori, pierderea cunoștinței, după cum indică Clinica Mayo. Cum este să trăiești cu epilepsie?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în jur de 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel mondial. Din păcate, 70% dintre bolnavi nu primesc tratamentul de care au nevoie pentru că nu-și permit.

Deși viața cu epilepsie poate părea o adevărată provocare, adevărul este că medicamentele eliberate pe bază de rețetă medicală tind să funcționeze foarte bine în majoritatea cazurilor. Dacă vrei să afli mai multe despre ce este epilepsia și care sunt obiceiurile zilnice pe care ar trebui să le adopte o persoană care suferă de această afecțiune, citește în continuare.

Ce este și cum este să trăiești cu epilepsie?

După cum indică Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), epilepsia nu este sfârșitul bunăstării individuale. Medicamentele funcționează la doi din trei pacienți și, în unele cazuri, se poate recurge la intervenții chirurgicale și la alte abordări.

Portalul Living with Epilepsy al Spitalului Clinic din Barcelona și multe alte surse oferă anumite sfaturi care pot îmbunătăți viața de zi cu zi a pacienților. Mai jos, îți vom împărtăși pe scurt câteva.

1. Fă sport

Sportul este esențial pentru toți oamenii, deoarece promovează bunăstarea fizică, emoțională și fiziologică. Potrivit sursei menționate mai sus, mai multe studii sugerează faptul că sportul poate reduce descărcările epileptiforme, ceea ce ajută la gestionarea mai bună a episoadelor de convulsie.

Fată care aleargă
Activitatea fizică poate reduce riscul de convulsii epileptice, motiv pentru care experții recomandă mișcarea în mod regulat.

2. Du o viață socială, dar ai grijă

Organizațiile care monitorizează epilepsia recomandă viața socială. Suntem animale sociale și, prin urmare, avem nevoie de compania altor ființe umane pentru a ne dezvolta corect. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la anumiți factori:

  • Experții nu recomandă ieșirile noaptea. Fii foarte atent la luminile stroboscopice și la zgomotul puternic din anumite localuri.
  • Limitează consumul de alcool și tutun. Primul este legat de crize. Deși tutunul nu a fost încă asociat cu epilepsia, experții recomandă eliminarea acestuia din motive evidente.
  • Dormi suficient. S-a demonstrat faptul că lipsa și tulburările de somn ar putea declanșa crize epileptice.

3. Condusul

Această problemă este controversată, deoarece anumite surse susțin că persoanele cu crize epileptice ținute sub control prezintă un risc scăzut de a provoca accidente, în timp ce alte studii pun în evidență un risc iminent.

În țări precum Spania, este interzis ca o persoană epileptică să conducă dacă a avut o criză în ultimul an, pentru siguranța sa și tuturor celor din jur. Discută cu un specialist sau un reprezentant al poliției rutiere dacă ai întrebări.

Cum să eviți o criză dacă ai epilepsie

Există o serie de măsuri pentru a evita apariția convulsiilor la pacienții cu epilepsie. Unele dintre ele sunt:

  • Nu rata nicio doză de medicamente și discută cu medicul de familie sau specialist dacă te simți ciudat sau ai întrebări.
  • Dormi bine. Site-uri precum epilepsy.com, afirmă faptul că a nu dormi suficient poate favoriza apariția convulsiilor. Încearcă să dormi șapte până la zece ore pe zi.
  • Limitează consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul excită neuronii creierului, perturbă tiparele normale de somn și poate interacționa cu medicamentele pentru epilepsie. Acesta este terenul de reproducere perfect pentru apariția unei noi crize.
  • Nu consuma droguri. Substanțele excitante, cum ar fi cocaina, ecstasy sau amfetaminele, pot favoriza apariția convulsiilor epileptice.
  • Evită să duci o viață exagerat de stresantă. Perioadele de stres pot duce la un somn slab sau te pot face să uiți să-ți iei medicamentele.

Cum să ajuți o persoană în timpul unei crize epileptice

Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite ne arată cum să acționăm în cazul unei crize epileptice. Iată ce trebuie să faci:

  • Atunci când apare o criză, principalul obiectiv este protejarea persoanei de accidentări. Prin urmare, trebuie să așezi persoana care suferă pe pământ într-o zonă sigură. Dă la o parte mobilierul sau obiectele ascuțite.
  • După aceasta, protejează capul persoanei afectate.
  • Desfă îmbrăcămintea strâmtă, în special din jurul gâtului.
  • Întoarce persoana pe o parte. Dacă apar vărsături, voma nu va fi inhalată în plămâni.
  • Caută o brățară de identificare medicală cu instrucțiuni. Pacientul ar trebui să poarte una dacă a suferit recent o criză.
  • Stai cu persoana în cauză până când își revine sau până când ajunge la fața locului personalul medical. Între timp, monitorizează cât mai mult posibil semnele vitale (pulsul și rata respirației).

Ceea ce nu ar trebui să faci este să imobilizezi persoana, să-i pui un obiect în gură astfel încât să nu-și muște limba sau să efectuezi tehnici de resuscitare. Stai calm, poziționează pacientul corect și monitorizează-l până la sosirea ambulanței.

Femeie care știe cum este să trăiești cu epilepsie
Convulsiile epileptice necesită ca oricine este în apropiere să rămână calm pentru a controla atacul, a întoarce pacientul pe o parte și a evita accidentarea.

Pacienții cu epilepsie ar trebui să-și reducă riscurile în viața de zi cu zi

După cum ai văzut, epilepsia este o patologie care impune pacienților modificări în viața de zi cu zi. Urmând toate sfaturile și tratamentul adecvat, o persoană epileptică poate duce o viață aproape normală, fără probleme grave.

Pentru a evita convulsiile, ar trebui să dormi bine, să eviți consumul de droguri și alcool și să nu te confrunți cu evenimente care provoacă emoții prea intense sau stresante. Dacă respecți aceste sfaturi, poți să trăiești fără probleme cu epilepsie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.