20 de manii, ticuri și curiozități despre Rafael Nadal
 

20 de manii, ticuri și curiozități despre Rafael Nadal

Ritualuri, aranjamente minuțioase și propriul univers virtual sunt doar câteva dintre particularitățile lui Rafael Nadal, actualul număr 4 în ATP. Vă dezvăluim și alte obiceiuri ale tenismenului!
20 de manii, ticuri și curiozități despre Rafael Nadal

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Rutina unui atlet precum Rafael Nadal depășește pregătirea fizică și psihică. În cazul său particular, o serie de obiceiuri oarecum exagerate condimentează participarea jucătorului de tenis pe teren. Descoperiți 20 de manii, ticuri și curiozități despre Rafael Nadal!

Sunt gesturi, ticuri și hobby-uri pe care unii le consideră ciudate. După cum explică Clínica Universidad de Navarra, ticurile sunt tulburări neurologice. Dar, în cazul lui Nadal, este vorba despre o simfonie de particularități care reprezintă preludiul unui meci.

De ce apar aceste extravaganțe? Ce se întâmplă dacă nu le folosește? Există și alte curiozități despre Rafael Nadal? Mai jos vom afla!

Adevărul din spatele maniilor lui Rafael Nadal

Rafael Nadal Parera, cunoscut sub numele de La Fiera, El Matador, El Gladiador sau El Rey de la Tierra, ocupă acum poziția a patra în clasamentul Asociației Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP). Este renumit pentru palmares și, de asemenea, pentru obiceiurile din fiecare turneu.

Mallorcanul însuși atribuie obiceiurile de dinainte de meci nevoii de a rămâne concentrat. În declarațiile anterioare către presa sportivă, Nadal a mărturisit că nu există formule absolute pentru ca performanța sa pe terenul de tenis să fie mai bună sau mai proastă. De fapt, ar prefera să nu aibă atâtea ritualuri. Cu toate acestea, realitatea este alta.

Manii, ticuri și curiozități despre Rafael Nadal

Tenisul este o disciplină care cere control mintal maxim. Maniile îl ajută să concentreze obiectiv și să simtă siguranță. În opinia sa, atenția asupra acestor aspecte îl face să se izoleze de tot ceea ce îi poate distrage atenția.

Nu există circuit care să nu cunoască obiceiurile lui La Fiera. Există și singularități care îi fac cariera mai interesantă. În continuare, vă vom spune care sunt acestea!

1. Alinierea sticlelor

Nadal aliniază sticlele de apă și săruri în fața terenului. Ele stau una lângă alta, formând o linie dreaptă. Obsesia este de așa natură încât tenismenul are grijă să lase recipientele cu literele în diagonală.

Apoi, urmează un set de pași pentru a rămâne hidratat. Are mereu 2 sticle și bea din ambele. După ce le aliniază, Rafa ia sticla cea mai îndepărtată, o pune pe coapsa dreaptă, o deschide și bea. Pentru a o readuce în poziția inițială, verifică semnul lăsat de sticlă. Cu a doua sticlă, face exact la fel.

Rafael Nadal la antrenament
Pe lângă pregătirea fizică, tenismenul urmează ritualuri stricte care îl ajută să-și concentreze mintea asupra jocului.

2. Ritual de servire

Ori de câte ori primește un serviciu, sportivul pune în aplicare probabil cel mai faimos ritual al său în următoarea ordine:

  • Își atinge pantalonii.
  • Atinge umărul stâng.
  • Atinge umărul drept.
  • Prinde urechea stângă.
  • Atinge nasul.
  • Prinde urechea dreaptă.
  • Repetă mișcarea cu urechea stângă.
  • Atinge nasul.
  • Termină cu o atingere pe urechea dreaptă.

Dacă închide primul serviciu, Nadal repetă doar ultimele două mișcări.

3. Pasiune pentru fotbal

Fotbalul, pescuitul și lectura sunt hobby-urile lui La Fiera . El este adesea surprins jucând jocuri video cu prietenii sau bucurându-se de filme.

4. Probleme cu odihna

Având o carieră solicitantă, jucătorului spaniol i-a fost greu să se odihnească. De-a lungul timpului, a înțeles că trebuie să-și regleze ritmul, să aibă mai multă grijă de sine și să fie disciplinat cu odihna.

5. Probleme cu alimentația

Înainte ca nutriționiștii să facă parte din echipa sa, Nadal mânca dezordonat. Acum a găsit un echilibru între sănătate și plăceri, concentrat pe exercitarea profesiei.

6. Un aeroport cu numele „Rafael Nadal”

După ce a primit al 21-lea Grand Slam în finala Australian Open, fanii au început o campanie pe internet care propune schimbarea numelui Aeroportului Internațional Palma de Mallorca în Rafael Nadal.

Fanii sportivului au obținut peste o sută de semnături în primele 24 de ore. Jucătorul de tenis a declarat că nu era la curent cu această propunere. Totuși, el susține că, dacă fanii consideră că este un lucru corect, este o onoare pentru el. Biroul Aeroporturilor și Navigației Aeriene Spaniole are ultimul cuvânt.

7. Mai multe Grand Slam-uri decât alți jucători de tenis

Acumularea de premii nu-l obsedează, deși îl umple de entuziasm. În prezent, are 22 de Grand Slam-uri, cel mai recent fiind Roland Garros, care i-a revalidat titlul de „Regele Pământului”.

8. Leziuni decisive

Spaniolul a părăsit competiția de la Wimbledon 2022 în urma unei rupturi abdominale. În întâlnirea cu presa, el a dezvăluit că trece printr-un moment greu și trist. Accidentarea îl va ține departe de teren timp de două sau trei săptămâni.

Din păcate, nu a fost singurul eșec. Din 2003 până astăzi, sportivul în vârstă de 36 de ani au suferit mai multe accidentări. Printre altele, lista include următoarele:

  • Tendinită
  • Dureri cronice
  • Probleme la cot
  • Rupturi abdominale
  • Disconfort la genunchi
  • Leziuni musculare
  • Probleme la umeri
  • Inflamație a coafei rotatorilor

9. Sărituri la încălzire

Din sală pe teren, chiar și în timpul tragerii la sorți, Rafael Nadal se încălzește prin sărituri. Acest lucru îl menține tonificat. Nu se oprește până nu începe jocul.

10. Ceas recomandat de rege

Din 2010 și la sfatul regelui Juan Carlos I, sportivul poartă un ceas ușor la încheietura mâinii drepte care nu interferează deloc cu performanța sa.

Este un model deosebit evaluat la 800.000 de euro, a cărui carcasă este din aluminiu și silicon, având greutatea de 28 grame. Tehnologia accesoriului îl face să reziste la impacturi de până la 10.000 G.

Această piesă aproape indestructibilă are doar 50 de exemplare, botezate cu numele lui Rafael Nadal. Modelul este RM 27-03 Tourbillon și corespunde mărcii elvețiene Richard Mille®.

11. Liniile terenului

Jucătorul de tenis nu calcă niciodată pe liniile terenului, indiferent dacă trebuie să-și ajusteze pașii pentru a sări peste ele.

La intrare pe teren, Nadal atinge întotdeauna pământul cu piciorul drept. Mai mult decât superstiție, este un obicei. Dacă disputa este pe zgură, totul începe prin curățarea liniilor de serviciu și scuturarea pantofilor cu mișcări ușoare ale rachetei. Din cele trei mingi oferite de băiatul cu mingi, La Fiera aruncă una.

12. Un campion politicos

Rafael Nadal este un câștigător. Odată terminate meciurile, eliberează panglica care îi ține părul și scutură din cap, eliminând transpirația. Apoi, se duce la adversar, îl salută și îi adresează câteva cuvinte. El repetă scena cu arbitrul înainte de a lovi cu mâna dreaptă corzile rachetei Babolat AeroPro Drive GT.

Face la fel de fiecare dată. Este un ritual strict de la început până la sfârșit, bazat pe confortul și concentrarea de care are nevoie jucătorul de tenis.

13. Taurul de pe haine

Nike® sponsorizează starul tenisului. Combinațiile lui Rafa Nadal împărtășesc logo-ul mărcii și pe cel al sportivului: un taur curajos care reprezintă personalitatea, persistența și integritatea.

14. Schimbarea rachetelor la fiecare 8 jocuri

După 8 jocuri, Nadal folosește o altă rachetă. Acesta consideră că instrumentul își pierde proprietățile. În plus, schimbul coincide cu schimbul de mingi.

15. Academia lui Nadal: o referință mondială

Din 2016, funcționează un centru sportiv de renume mondial: Academia Rafa Nadal de la Movistar®. Conducător este Antonio „Toni” Nadal, unchi al sportivului și fost jucător de tenis.

Cu sediul în Manacor, instituția dispune de facilități de ultimă generație și se bucură de prestigiul unei școli de învingători, care îmbină educația sportivă cu excelența în studii.

Centrul sportiv Rafael Nadal

16. Propriul metavers

Academia Rafa Nadal de la Movistar are o versiune virtuală a centrului; un metavers pe care Telefónica® l-a creat pentru sportiv. În acest spațiu virtual, oricine are acces la Internet poate cunoaște colțurile școlii în 3D.

Ghidul? Este un avatar al lui Nadal. El ne însoțește în timpul turului și ne învață cum să câștigăm premii în aplicație.

17. Sursă de inspirație

Cea mai mare motivație pentru Nadal este că face ceea ce îi place. Îi place să se antreneze și nu se gândește la retragere. Sportivul afirmă că atât timp cât va avea capacitatea de a continua, o va face cu mare entuziasm.

18. Bun prieten cu Rod Laver

Unul dintre prietenii cu care Rafa Nadal are o relație bună este Rod Laver, considerat cel mai bun jucător din istoria tenisului. La Fiera spune că Laver participă întotdeauna la Australian Open și îi felicită pe concurenți. Spaniolul și australianul au convenit să se reîntâlnească la Indian Wells Masters, eveniment care a impresionat Insulele Baleare.

19. Reclamațiile adversarilor

Unii rivali ai tenismenului și-au exprimat nemulțumirea cu privire la ritualurile lui Nadal. Acțiunile sportivului pot deruta adversarii.

În apărarea sa, sportivul răspunde că acestea sunt acțiuni care îl ajută să se concentreze. Deși antrenorii săi încearcă să-l scape de anumite obiceiuri, nu reușesc.

20. Nadal ca tată

Rafael Nadal și soția sa, María Francisca Perelló, vor deveni părinți în octombrie 2022. Cuplul a anunțat sarcina în vacanță, după triumful sportivului la Roland Garros.

În ceea ce privește turnura pe care o va lua viața sa, sportivul este sigur că bucuria de a-și cunoaște primul copil nu îi va condiționa excesiv programul, așa că exclude schimbările profesionale.

Date suplimentare

Jucătorul de tenis din Mallorca efectuează o încălzire care durează mai mult de jumătate de oră. Înaintea jocurilor, face duș cu apă rece și nu împarte vestiarul. Preferă să fie singur, cântând melodii pe placul lui.

Nadal are întotdeauna 6 rachete și merge pe teren în spatele adversarului său, cu excepția cazului în care acesta este Roger Federer.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.