75 hard challenge: vei rezista acestei provocări sportive?
 

75 hard challenge: vei rezista acestei provocări sportive?

Noua provocare virală de pe Tik Tok ne testează capacitatea de a ne depăși limitele, dar are și unele riscuri. Aflați ce este 75 hard challenge!
75 hard challenge: vei rezista acestei provocări sportive?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Pe rețelele de socializare a apărut o provocare care urmărește să ne testeze capacitatea fizică. Mulți oameni acceptă provocarea ca pe un semn de auto-îmbunătățire, deși asta implică și asumarea unor riscuri serioase. Aflați ce este 75 hard challenge!

75 hard challenge este un program de condiționare fizică, nutriție și disciplină. Scopul este de a obține rezultatele dorite în 75 de zile. A fost creat în 2019 de Andy Frisella, un antreprenor care lucrează în industria producerii și vânzării de suplimente pentru a câștiga masă musculară.

Acesta nu este un antrenor sportiv sau un specialist în sănătate. Cu toate acestea, planul a câștigat popularitate în rândul tinerilor care doresc să le arate altora ceea ce sunt capabili să realizeze.

Cum se desfășoară programul 75 hard challenge

75 hard challenge constă în efectuarea a cinci sarcini critice de auto-îmbunătățire în fiecare zi, timp de 75 de zile. Dacă nu puteți finaliza provocarea într-una dintre aceste zile, va trebui să o luați de la zero. Să vedem care sunt activitățile sugerate. Credeți că puteți reuși?

1. Urmați un plan nutrițional

Acesta urmărește să impună o alimentație sănătoasă, deși nu precizează ce tip de dietă trebuie urmat sau în ce mod. Acest aspect este la latitudinea fiecăruia. Desigur, este clarificat faptul că nu sunt permise „cheat meals” și alcoolul.

Cel mai indicat este să mergeți la nutriționist și să-i spuneți care sunt activitățile pe care vreți să le desfășurați pentru ca acesta să elaboreze un plan alimentar în funcție de caracteristicile individuale și de nivelul de solicitare fizică.

Alimente incluse în programul 75 hard challenge

2. Efectuați două sesiuni de antrenament în fiecare zi

Organizarea zilnică va fi esențială pentru îndeplinirea obiectivelor. Știm că pentru multe persoane este deja dificil să dedice timp activității fizice. În acest caz, este necesară alocarea de timp pentru două programe. Există două aspecte principale:

  • Fiecare sesiune de antrenament va dura 45 de minute.
  • Cel puțin una dintre sesiune trebuie să fie în aer liber.

3. Beți 3,5 litri de apă în fiecare zi

Apa este esențială pentru practicarea sportului, deoarece ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare. Cât de mult lichid ar trebui să beți? Potrivit lui Frisella, provocarea este să beți un galon, adică 3,5 litri de apă în fiecare zi.

Această recomandare este oarecum controversată, deoarece nevoia de lichide depinde de mai mulți factori. Într-un studiu publicat în 2010, sugestia zilnică pentru bărbați a fost de 3000 mililitri (3 litri) și de 2200 mililitri (2,2 litri) pentru femei.

Consumul excesiv de apă are efecte contraproductive. Prin urmare, cel mai bine este să consultați medicul cu privire la cantitatea potrivită în fiecare caz.

4. Citiți 10 pagini dintr-o carte

Cititul vă permite să vă antrenați creierul, pe lângă faptul că învățați lucruri noi. 75 hard challenge vă propune să citiți 10 pagini în fiecare zi. Trebuie să fie o lectură educativă sau de auto-îmbunătățire.

Una dintre cerințe este să fie non-ficțiune. Gama de posibilități este largă și va trebui să vă alegeți cartea potrivită, deoarece nu există îndrumări sau recomandări suplimentare în acest sens.

5. Faceți o fotografie în fiecare zi

Poate părea lipsit de importanță, dar fotografierea zi de zi este importantă pentru a urmări evoluția și a observa schimbările fizice care încep să apară pe măsură ce programul avansează.

Desigur, nu există nicio contribuție în aspectul mintal și acest punct ar putea fi chiar omis. Totuși, nu costă nimic.

Beneficiile implementării 75 hard challenge

Acest tip de program nu este pentru toată lumea. Cu toate acestea, cei care sunt dispuși și pregătiți să facă față provocării vor avea multe beneficii.

Trebuie să aveți disciplina necesară pentru a respecta planul complet și a vă îmbunătăți starea fizică și sănătatea mintală. Iată câteva beneficii ale provocării:

  • Ajută la pierderea în greutate
  • Îmbunătățește hidratarea
  • Întărește masa musculară
  • Ajută la limpezirea minții
  • Încurajează lectura și oferă cunoștințe noi
  • Îmbunătățește încrederea și stima de sine
  • Acționează împotriva stresului

Dezavantajele programului Frisella

Înainte să-l menționăm pe Andy Frisella drept ideologul provocării, am precizat că este un antreprenor și nu un specialist. Din acest motiv, trebuie remarcat faptul că programul are unele probleme. Acestea sunt câteva dezavantaje de care trebuie să ținem cont:

Schimbarea bruscă a vieții pentru o perioadă scurtă de timp

Una dintre întrebările recurente este ce se întâmplă odată ce programul se termină. Dacă este finalizat, este adevărat că modificările fizice se vor reflecta în oglindă.

Cu toate acestea, este necesar să se realizeze un plan pentru a continua antrenamentul odată ce provocarea s-a încheiat. În caz contrar, este posibil să ne întoarcem la obiceiurile de dinainte de antrenament și să începem să pierdem beneficiile dobândite.

Puține îndrumări specifice

Nu există rutine exacte și nici nu se recomandă un exercițiu specific, așa că va trebui să investigăm sau să ne sfătuim cu un antrenor pentru a alege activități care sunt potrivite pentru starea noastră fizică.

Nu sunt oferite recomandări pentru a realiza un plan alimentar, nici pentru a alege cărțile potrivite.

Lipsă de flexibilitate

Rutina care trebuie urmată este solicitantă, deoarece presupune două luni și jumătate de activitate fizică de două ori pe zi. Una dintre principalele puncte slabe ale programului este faptul că odihna, recomandată întotdeauna în practica sportivă, a fost omisă. Supraantrenamentul ne poate expune la un risc mai mare de accidentare.

Pe lângă cele de mai sus, a fi activ de două ori pe zi timp de 75 de zile pare un obiectiv foarte greu de îndeplinit. Apar mereu evenimente neprevăzute care ne obligă să ne schimbăm programul. Prin urmare, trebuie să începem mereu de la zero.

Femeie care face fandări
75 hard challenge nu face recomandări specifice despre dieta și exercițiile fizice ideale. Trebuie să investigați pe cont propriu.

Îndrăzniți să încercați 75 hard challenge?

Întrebați-vă dacă 75 hard challenge este un program potrivit pentru voi. Dacă aveți curaj, cu siguranță veți obține multe beneficii.

Gândiți-vă la asta ca la un obiectiv pentru a vă îmbunătăți silueta și sănătatea, deoarece nu trebuie să dovediți nimic nimănui. Cel mai bine este să dezvoltați planul de antrenament și dieta cu ajutorul unui profesionist.

Rețineți că aceasta este o provocare foarte solicitantă și că ați putea alege un alt tip de antrenament pentru a vă atinge obiectivele. Poate că cea mai bună opțiune este să faceți un test și să determinați dacă să continuați sau să abandonați. Acceptați provocarea?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cena H, Calder PC. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020;12(2):334. Published 2020 Jan 27. doi:10.3390/nu12020334
  • Meinders AJ, Meinders AE. Hoeveel water moeten we eigenlijk drinken? [How much water do we really need to drink?]. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1757. Dutch. PMID: 20356431. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20356431/
  • Murray SB, Pila E, Mond JM, Mitchison D, Blashill AJ, Sabiston CM, Griffiths S. Cheat meals: A benign or ominous variant of binge eating behavior? Appetite. 2018 Nov 1;130:274-278. doi: 10.1016/j.appet.2018.08.026. Epub 2018 Aug 23. PMID: 30144490. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30144490/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.