Antrenamentul lui Jason Momoa pentru a fi în formă
 

Antrenamentul lui Jason Momoa pentru a fi în formă

Putem obține o creștere musculară fără aparate de gimnastică. Pentru asta trebuie să folosim antrenamentul muscular funcțional, ca cel propus de Jason Momoa.
Antrenamentul lui Jason Momoa pentru a fi în formă
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 august, 2022

Jason Momoa a ales antrenamentul muscular funcțional pentru a crea corpul lui Aquaman. Nimic mai mult? Așa pare.

Deși este adevărat că seturile cu greutăți care stimulează mecanic fibrele musculare sunt ideale pentru hipertrofie (pentru mușchi mai mari), exercițiile calistenice și antrenamentul funcțional nu dezamăgesc. De fapt, mulți practicanți ai acestor două discipline se laudă cu abdomenul lucrat și bicepșii voluminoși.

După cum a devenit obișnuit printre celebritățile care joacă rolul supereroilor, o parte din postările lor pe rețelele sociale constau în a arăta cum se pregătesc pentru roluri. Așa am aflat că Jason Momoa se bazează pe antrenamentul funcțional.

Ce este antrenamentul muscular funcțional al lui Jason Momoa?

Poate ați văzut că sălile de sport oferă „cursuri funcționale”. Sau ați citit o poveste ca aceasta, în care se spune că Jason Momoa face antrenamente musculare funcționale și nu folosește aparatele tradiționale.

După cum indică și numele, este un antrenament reglementat al cărui scop este îmbunătățirea condiției fizice pentru „funcționalitățile” zilnice.

Asta înseamnă că nu își propune să creeze mușchi estetici, ci folositori pentru viața de zi cu zi. De aceea, mișcările care sunt propuse au o orientare clară. Echilibrul este și el stimulat, întrucât este o calitate esențială din momentul în care ne trezim și până când ne culcăm înapoi.

Antrenamentul funcțional al lui Jason Momoa vă va oferi mușchi mai mari, dar și mai eficienți în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi aplecarea, apucarea unui obiect îndepărtat sau pur și simplu mersul pe jos.

Principalele caracteristici ale antrenamentului funcțional

Dacă ar fi să rezumăm acele caracteristici de „funcționalitate”, lista ar arăta așa:

  • Antrenează mai mulți mușchi în același timp: în loc să lucrăm doar bicepsul, ceea ce facem este să mobilizăm întregul membru superior. De ce? Pentru că în viața reală avem nevoie de articulațiile umerilor și ale cotului pentru a ajunge la un obiect situat la înălțime, de exemplu.
  • Utilizează mișcări concentrice și excentrice: activitățile zilnice necesită aproape întotdeauna extinderea completă a mușchilor și relaxarea completă. Așa lucrăm aproape toată ziua. Vorbim despre mișcarea concentrică și excentrică în antrenamentul de forță. La aparate, putem fi tentați să alegem doar una dintre aceste faze, adică doar să contractăm mușchii și să revenim „la jumătate” cu greutatea, de exemplu. antrenamentul funcțional prioritizează mișcările complete, care inițiază, contractează, mențin, relaxează mușchii și revin la poziția inițială.
  • Propune mișcarea unilaterală: antrenamentul muscular funcțional încearcă sa promoveze echilibrul. Este ceva esențial pentru viața de zi cu zi. Pentru asta, sunt propuse exerciții cu o singură parte a corpului, încărcată cu ceva greutate. În acest fel, suntem nevoiți să compensăm forța pentru a nu cădea. Acest lucru stimulează sentimentul de orientare în spațiu și întărește indirect trunchiul.

Exercițiile de antrenament muscular funcțional preferate de Jason Momoa

Actorul a arătat pe rețelele de socializare care sunt principalele sale exerciții. Nu înseamnă că sunt singurele, dar este interesant să trecem în revistă aceste opțiuni pe care le-a făcut cunoscute și care pot servi drept ghid pentru cei care încep antrenamentul funcțional.

Genuflexiuni bulgărești

Un picior stă în spate, de obicei pe o bancă sau ceva înalt. Piciorul din față realizează mișcarea de urcare și coborâre într-un fel de dezechilibru. Un kettlebell oferă exercițiului complexitate. Există și variante cu bara cu greutăți.

Momoa efectuează 6 seturi a câte 10 repetări cu fiecare picior, ceea ce echivalează cu 120 de mișcări complete.

Alpinism

Alpinismul este o disciplină în sine. Există varianta de interior în sălile echipate în acest scop, precum și varianta alpină, în aer liber (pe stâncă sau gheață).

Jason Momoa este un alpinist înfocat. Fiecare extensie pentru a ajunge la o prindere sigură implică mușchi diferiți.

Alpinismul necesită un trunchi ferm. De cele mai multe ori, este necesar să fim în contracție constantă și izotonă a mușchilor abdominali pentru a aduce trunchiul mai aproape de perete și pentru a echilibra contragreutatea gravitației.

Citiți mai mult: Este bine să folosești un brâu pentru a te antrena?

Exerciții de escaladare
Din ce în ce mai multe săli oferă spații potrivite pentru a profita de beneficiile alpinismului.

Minge medicinală

Utilizarea mingii medicinale este o alternativă funcțională la greutățile tradiționale. Obiectul permite mai multă dinamică multiarticulară, generând nevoia de echilibru și o solicitare puternică a trunchiului.

Echipamentele au greutăți diferite și pot fi folosite pentru a aruncare, pentru a roti axa trunchiului și pentru a simți presiunea centrifugă. Unii reglează mișcările pentru a le face încet. Alții preferă explozivitatea.

Oricum ar fi, este un instrument versatil care se potrivește foarte bine în antrenamentele funcționale. De asemenea, nu trebuie subestimată precizia necesară mâinilor.

Bărbat care se antrenează cu mingea medicinală
Mingea medicinală se găsește din ce în ce mai mult în sălile de sport. Este un înlocuitor interesant pentru ganterele convenționale.

Antrenament în aer liber, sporturi de contact și yoga pentru fizicul lui Aquaman

Jason Momoa face un antrenament muscular funcțional, dar este și un fan al sporturilor în aer liber. Alături de alpinism, când vremea este caldă și marea este în apropiere, îi place să facă surfing.

Boxul este o altă activitate preferată. Beneficiile fizice sunt celebre, pentru că nu este vorba doar de descărcarea furiei. De fapt, actorul este un practicant de yoga. Combinația oferă putere, precum și flexibilitate.

Nu aveți timp să reproduceți toate activitățile lui Aquaman? Începeți cu antrenamentul funcțional. Este un antrenament pentru viața de zi cu zi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andersen, Vidar, et al. “Muscle activation and strength in squat and Bulgarian squat on stable and unstable surface.” International journal of sports medicine 35.14 (2014): 1196-1202.
  • Giles, Luisa V., Edward C. Rhodes, and Jack E. Taunton. “The physiology of rock climbing.” Sports medicine 36.6 (2006): 529-545.
  • Van den Tillaar, Roland, and Mário C. Marques. “Reliability of seated and standing throwing velocity using differently weighted medicine balls.” The Journal of Strength & Conditioning Research 27.5 (2013): 1234-1238.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.