Care este efectul jocurilor video asupra adolescenților? - Doza de Sănătate
 

Care este efectul jocurilor video asupra adolescenților?

Îți faci griji cu privire la modul în care jocurile video afectează adolescenții? Pentru a-ți proteja copiii, joacă asemenea jocuri împreună cu ei, discută despre conținutul lor și supraveghează-le atent activitatea.
Care este efectul jocurilor video asupra adolescenților?

Ultima actualizare: 10 iulie, 2020

În societatea contemporană, domină ideea că efectul jocurilor video asupra adolescenților este unul negativ. Trebuie însă să putem identifica care dintre aceste concepții sunt simple mituri și care au la bază dovezi concrete.

Asemenea tuturor celorlalte progrese tehnologice, și jocurile video își au rostul. Dar există multe variabile pe care ar trebui să le luăm în considerare, inclusiv durata sesiunilor de joc, temele predominante sau vârsta și trăsăturile utilizatorului (în acest caz, un adolescent).

Adolescenții și jocurile video

Diverse studii au demonstrat faptul că jocurile video pot îmbunătăți parametrii cognitivi și abilitatea de a rezolva probleme și a procesa informații. Însă multe alte surse de încredere au scos la lumină potențialele riscuri ale jocurilor video.

Academia Americană de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți avertizează că: „În medie, fetele dedică mai mult de o oră pe zi jocurilor video, iar băieții mai mult de două ore. Adolescenții petrec mai mult timp jucându-se decât copiii mai mici”.

Băiat resimțind efectul jocurilor video asupra adolescenților
Dependența de jocuri video poate cauza multiple probleme la adolescenți, în special în ceea ce privește comportamentul.

Totodată, cercetătorii din această organizație subliniază faptul că jocurile video au devenit foarte sofisticate și realiste. Unele dintre ele „se conectează la internet, permițând copiilor și adolescenților să se joace și să vorbească cu adulți și jucători necunoscuți”. Așadar, este important să fim conștienți de posibilele pericole.

Unele jocuri video au un conținut educațional. Însă multe dintre cele mai populare jocuri prezintă aspecte negative:

 • Promovează violența împotriva oamenilor și animalelor
 • Perpetuează prejudecăți și discriminare
 • Conțin reprezentări ale violenței între sexe
 • Consolidează anumite stereotipuri negative

În ce constă efectul jocurilor video asupra adolescenților?

Aspectele cele mai îngrijorătoare se referă la efectele jocului în exces asupra tinerilor, la gradul lor de implicare față de personajele din acest jocuri și la dificultatea în a controla timpul petrecut în fața consolelor sau calculatorului.

Deși este imposibil să enumerăm toate efectele negative potențiale, menționăm următoarele:

 • Lipsa timpului pentru socializarea cu prietenii și familia
 • Lipsa timpului pentru școală și activitățile de recreere
 • Lipsa mișcării și sedentarismul, ceea ce crește riscul de obezitate

Cum poți să-ți ajuți copilul?

Băiat stând pe canapea și jucându-se un joc video pe consolă
Pe lângă problemele de comportament, dependența de jocuri video promovează sedentarismul și poate afecta negativ starea de sănătatea.
 • Familia și instituțiile de învățământ ar trebui să promoveze utilizările benefice ale jocurilor video. Astfel, vor fi reduse efectele nocive ale acestora și vor fi scoase în evidență beneficiile lor.
 • Cumpără jocuri video pe care tu și copilul tău să le puteți juca împreună și discutați despre conținutul lor. Totodată, supraveghează orice interacțiuni sociale care au loc în timpul jocului.
 • Este esențial să stabilești un program de joc strict și să-l impui.

Reține că există multe tipuri de jocuri video, cum ar fi cele de platformă. În acestea, obiectivul jucătorului este să sară de pe o platformă suspendată pe alta, în ecrane succesive, depășind anumite obstacole. Jocurile de platformă stimulează procesul de gândire deoarece acțiunea este accelerată. Însă, tocmai din acest motiv, ele pot cauza oboseală și inhiba abilitatea de concentrare în timpul activităților ulterioare.

Din același motiv, nu sunt benefice nici jocurile sportive și cele de simulare, cu împușcături sau lupte, în care există arte marțiale sau arme de foc. Aceste jocuri violente au și cea mai mare notorietate, iar din cauza lor jocurile video au câștigat o reputație proastă. De fapt, unele studii sugerează că asemenea jocuri cresc agresivitatea jucătorilor.

Concluzii

 • Jocurile video au devenit o componentă stabilă a societății noastre, drept pentru care nu este o idee bună să le interzici copiilor tăi să le joace. Cea mai bună opțiune este supravegherea adecvată, pe care o poți face jucându-te împreună cu ei. Astfel, le vei arăta cum să folosească noile tehnologii într-un mod sigur încă de la o vârstă fragedă.
 • Trebuie să eradicăm miturile conform cărora efectul jocurilor video asupra adolescenților este doar negativ. Adevărul este mult mai complex. La fel ca orice alt lucru, jocurile video pot fi inofensive și pot oferi beneficii.
 • Discută cu alți părinți, cu dascăli și cu specialiști în sănătate despre asemenea subiecte. Dacă nu dispui de uneltele necesare pentru a rezolva o problemă, aceste persoane îți pot fi de mare ajutor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.