Genunchii umflați: cauze și recomandări
 

Genunchii umflați: cauze și recomandări

Genunchiul umflat este o cauză frecventă de consultație medicală. Poate fi cauzat de leziuni sau boli cronice. Descoperiți în detaliu cauzele!
Genunchii umflați: cauze și recomandări
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Genunchii umflați sunt o afecțiune relativ comună. Această articulație este formată din diverse structuri care sunt integrate într-un mod complex pentru a oferi atât mobilitate, cât și stabilitate corpului. În plus, sunt responsabili de distribuirea greutății, deci sunt supuși unei presiuni continue.

Cu toate acestea, din cauza sarcinii pe care o suportă, necesită multă amortizare și întărire. Pentru a face acest lucru, există menisc, ligamente și pungi sinoviale care oferă o stabilitate ideală, astfel încât mișcările să fie controlate. De ce apar genunchii umflați?

Genunchii umflați: cauze și recomandări

Entorsa – o leziune ligamentară

Trauma este una dintre principalele cauze ale durerii asociate cu genunchii umflați. Amploarea evenimentului și mecanismul prin care acesta are loc sunt vitale pentru stabilirea unui diagnostic prezumtiv.

Atât examenul fizic, cât și testele complementare sunt necesare pentru a determina severitatea problemei. În cadrul acestora din urmă, există următoarele opțiuni:

  • Radiografie simplă
  • Rezonanță magnetică
  • Artroscopie

În entorsă, apare o ruptură în fibrele care alcătuiesc ligamentele. Este produsă de un traumatism indirect și duce la apariția durerii, inflamației și căldurii în zona leziunii.

Prezența vânătăilor este frecventă. Când edemul este important, este posibil să existe și un revărsat articular. În funcție de gradul de implicare, tratamentul variază. Poate varia de la repaus cu comprese reci, până la intervenții chirurgicale.

Medic care tratează genunchii umflați

Leziunea meniscală

Meniscurile sunt structuri asemănătoare plăcuțelor, care sunt esențiale pentru amortizarea și stabilizarea mișcărilor genunchiului. Leziunea meniscală apare din cauza traumatismelor repetitive, motiv pentru care este frecventă la sportivi.

Este esențial să aveți o pregătire adecvată pentru a preveni accidentările. Patologia meniscului se poate observa și la vârstnici din cauza uzurii acestei structuri.

Simptomele includ durere asociată cu un genunchi umflat cu diferite grade de reducere a mobilității. Tratamentul conservator și recuperarea fizică sunt indicate în cazurile ușoare.

Intervenția chirurgicală trebuie individualizată ținând cont de severitatea leziunii și de vârsta pacientului. Prima alegere este intervenția artroscopică.

Patologiile degenerative

Genunchiul este articulația cea mai afectată de osteoartrită. Este o afecțiune frecventă la pacienții cu vârsta peste 65 de ani. Până de curând, era considerată o boală cu o componentă degenerativă exclusivă. Cercetări mai recente au dus la modificarea acestui concept, acceptând acum că există și un element inflamator la origine.

Simptomele includ prezența unui genunchi umflat asociată cu dureri articulare cronice mai intense atunci când pacientul se mișcă.

Au fost descriși factori care cresc șansele de a dezvolta osteoartrita genunchiului. Unii dintre ei pot fi modificați pentru a reduce riscurile. Principalele cauze asociate sunt următoarele:

  • Vârstă
  • Sex feminin
  • Exces de greutate și obezitate
  • Sindrom metabolic
  • Leziuni articulare anterioare

Deși nu există un tratament medical care să fie capabil să oprească progresia osteoartritei, există recomandări care îmbunătățesc simptomele și funcționalitatea articulațiilor.

Acestea includ controlul greutății corporale și efectuarea de aerobic în apă cu impact redus. În ceea ce privește medicamentele și terapiile intraarticulare disponibile, se recomandă prudență în utilizarea acestora, numai sub atenta monitorizare a unui specialist.

Tendinita și bursita

„Tendonul picior de gâscă” este o structură formată din fibrele tendinoase a trei mușchi: semitendinosul, gracilis și sartorius, care se inserează pe tibie. Acești mușchi sunt implicați în mișcările de flexie și rotație internă ale genunchiului.

Pentru a face acest lucru, există o pungă sinovială (bursă) care protejează contra frecării. Inflamația tendonului este cunoscută sub numele de tendinită, în timp ce inflamația bursei se numește bursită.

Deoarece procesul inflamator compromite adesea ambele structuri, boala apărută se numește tendinobursită anserină. Apare din cauza suprasolicitării articulației. Afectează mai frecvent femeile supraponderale sau cu modificări ale anatomiei genunchilor, precum și sportivii care aleargă pe teren accidentat. Analgezicele și kinetoterapia sunt utilizate pentru gestionarea simptomelor.

Artrita septică

Infecția articulară este o cauză a genunchiului umflat al cărei management trebuie să fie urgent. Prin urmare, acest diagnostic trebuie exclus primul, mai ales dacă există febră și antecedente de leziuni cutanate sau intervenții articulare, deoarece acestea pot servi drept poartă de intrare pentru microorganisme.

Pentru stabilirea diagnosticului definitiv trebuie să se recurgă la un studiu microbiologic al lichidului sinovial, obţinut prin puncţie articulară. În același mod, este necesar să se efectueze studii imagistice care să permită vizualizarea gradului de implicare.

Tratamentul necesită lavaj abundent al articulației și administrarea imediată de antibiotice intravenoase. Medicamentul ales va depinde de etiologia suspectată, adică de posibilul microorganism implicat în infecție.

Guta tofacee

Criza de gută este o altă cauză a inflamației și durerii bruște, care reapare în timp. Revărsatul articular responsabil de creșterea volumului conține microcristale de urat.

Acestea se formează secundar existenței cronice a hiperuricemiei (valori crescute ale acidului uric). Detectarea cristalelor se realizează luând o probă de lichid sinovial. Boala afectează adesea bărbații cu vârsta peste 40 de ani.

Chistul Baker

O cauză rară a genunchiului umflat este chistul Baker. Apare o inflamație în fosa poplitee (gaura din spatele genunchiului), care este dureroasă și îngreunează mișcarea articulației.

Este asociat cu boli care afectează producția de lichid sinovial, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic.

Bărbat cu durere de genunchi
Genunchiul este una dintre articulațiile afectate de bolile autoimune.

Procesele tumorale ale genunchiului

Patologia tumorală poate fi în spatele creșterii volumului la nivelul genunchiului. Este important să existe un istoric medical complet și să se examineze temeinic pacientul și articulația în cauză. Vârsta trebuie luată în considerare, deoarece tumorile prezintă o prevalență diferită în funcție de grupa de vârstă la care apar.

În plus, radiografia simplă este un studiu complementar obligatoriu pentru evaluarea leziunii, întrucât caracteristicile masei determină tipul acesteia: tumoră primară sau metastatică.

În mod similar, constatările radiologice pot indica prezența unei leziuni benigne sau maligne. Biopsia este însă cea care stabilește diagnosticul histologic definitiv.

Ce este de reținut?

Genunchii umflați pot fi semnul diferitelor patologii sau leziuni articulare. În majoritatea cazurilor, există cauze benigne care se ameliorează cu un tratament conservator. Cu toate acestea, este recomandat să mergeți întotdeauna la medic pentru a exclude leziuni mai grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lucendo, L.; Muñoz, A.; Navarro, R.; Ruiz, J.; Brito, M.; Lesiones de la Rodilla; Canarias Médica y Quirúrgica; 44 – 53; 2012.
  • Legré, V.; Boyer, T.; Diagnóstico y Tratamiento de la Rodilla Dolorosa; Enciclopedia Médico Quirúrgica; E – 14 – 405; 2004.
  • Uribe, A.; Enfoque del Trauma Ortopédico; Ecoe Ediciones; 2018.
  • Busto, J.; Liberato, I.; Vargas, G.; Lesiones Meniscales; Orthotips; 5 (1): 39 – 48; 2009.
  • Martínez, R.; Martínez, C.; Calvo, R.; Figueroa, D.; Osteoatritis (Artrosis) de Rodilla; Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología; 2015.
  • Carrillo, R.; Zepeda, A.; Pérez, A.; Díaz, A.; Peña, C.; Rivero, J.; Bursitis Anserina; Rev Invest Med Sur Mex; 21 (2): 77 – 80; 2014.
  • Gutiérrez, J.; Fernández, M.; Sandoval, S.; Tendinitis y Bursitis de la Pata de Ganso; Orthotips; 10 (3): 163 – 178; 2014.
  • García, J.; Cuellar, A.; Tohen, A.; Méndez, M.; García, M.; Monoartritis Gotosa de Rodilla “Una Visión Artroscópica”. Reporte de un Caso Clínico; Acta Ortopédica Mexicana;  27 (5): 331 – 334; 2013.
  • Lequerré, T.; Vittecoq, O.; Monoartritis Aguda de la Rodilla; EMC – Tratado de Medicina; 20 (1): 1 – 5; 2016.
  • De Miguel, E.; Cobo, T.; Martín, E.; Quiste de Baker: Prevalencia y Enfermedades Asociadas; Revista Española de Reumatología; 31 (10): 538 – 542; 2004.
  • Sánchez, L.; Santos, M.; El Arte de Diagnosticar Tumores Óseos; Acta Ortopédica Mexicana; 26 (1); 57 – 65; 2012.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.