Există remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului?
 

Există remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului?

Genunchiul alergătorului este o leziune comună în rândul persoanelor care fac sporturi ce implică alergare sau sărituri. Este important să interveniți în timp util pentru a evita complicațiile. Ar trebui să folosiți remedii naturiste?
Există remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Genunchiul alergătorului sau sindromul durerii femurale rotuliene este durerea ce poate apărea ca urmare a unei răni, slăbiciuni musculare, suprasolicitări sau traumatism. Este o boală comună în rândul sportivilor ale căror discipline implică alergarea și săriturile. Există remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului?

Simptomele, care includ dureri ușoare în partea din față a genunchiului, sunt mai intense la alergare, urcarea și coborârea scărilor sau statul în picioare o perioadă lungă de timp. De asemenea, durerea poate fi intensificată de acțiuni precum îngenuncherea sau ghemuirea.

Deși poate fi o problemă minoră, este indicat să consultați un medic sau un kinetoterapeut pentru a obține un diagnostic precis. Medicul poate determina dacă este necesar un program de recuperare, medicație sau, în cazuri severe, o intervenție chirurgicală.

Există și câteva remedii naturiste care pot fi utile pentru a calma temporar durerea. Trebuie remarcat faptul că acestea nu sunt o opțiune de primă linie, ci doar pentru cazurile ușoare. Care sunt opțiunile? Le detaliem mai jos.

Remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului

Potrivit informațiilor publicate în Open Access Journal of Sports Medicine, abordarea clinică a genunchiului alergătorului trebuie individualizată, deoarece este o boală de origine multifactorială. Din acest motiv, evaluarea medicală este recomandată înainte de a încerca orice remediu la domiciliu.

Profesionistul poate determina sursa durerii cu un examen fizic, radiografie, tomografie computerizată (CT) sau RMN. Odată ce cauza este determinată, tratamentele pot include odihnă, kinetoterapie, analgezice, dispozitive de imobilizare sau intervenții chirurgicale.

Compresă rece

Compresă pe genunchi

Unul dintre primii pași în calmarea durerii de genunchi este încercarea de a reduce inflamația. Pentru a face acest lucru, poate fi de ajutor aplicarea de gheață locală, fie prin înfășurarea cuburilor într-o cârpă, fie folosind o compresă cu gel rece.

După cum sugerează o recenzie publicată în Physical Therapy in Sport, terapia cu gheață are un efect pozitiv în reducerea umflăturilor genunchiului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua efectele sale în tratamentul genunchiului alergătorului.

Prin urmare, acest remediu nu ar trebui să fie singura opțiune de tratament. Ar trebui chiar aplicat cu prudență, deoarece există probleme de siguranță în unele cazuri, cum ar fi arsurile pielii și paralizia superficială a nervilor care străbat zona tratată.

Astfel, ori de câte ori se aplică gheață, aceasta trebuie pusă într-o pungă specială și folosită pe perioade scurte de timp. Dacă există o reacție nefavorabilă, întrerupeți imediat utilizarea acesteia.

Rădăcină de ghimbir

În medicina tradițională, rădăcina de ghimbir este folosită ca adjuvant împotriva diferitelor tipuri de afecțiuni. De fapt, în prezent, literatura științifică este capabilă să susțină multe dintre proprietățile sale.

O recenzie publicată în The Journal of Strength and Conditioning Research sugerează faptul că proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice sunt utile în ameliorarea durerii la sportivi, cu efecte similare medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), dar fără efecte secundare.

Aceste proprietăți se regăsesc în extractele naturale, care pot fi utilizate local (de exemplu, unguente) sau intern (infuzie făcută din rădăcină). Infuzia se obține adăugând o linguriță de ghimbir ras într-o cană cu apă fierbinte.

Notă: Studiile recente indică faptul că aportul de ghimbir cauzează rareori efecte secundare. Cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca disconfort gastrointestinal.

Remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului cu ghimbir

Curcuma

Condimentele precum turmericul pot fi utile pentru genunchiul alergătorului. Deși nu este un tratament de primă linie, consumul lui ca supliment are efecte benefice împotriva durerii și inflamațiilor.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată a constatat că curcumina, principalul compus activ din turmeric, ajută la reducerea prezenței substanțelor chimice inflamatorii cunoscute sub numele de citokine. Datorită acestui fapt, este utilă în atenuarea durerilor musculare după exerciții intense.

În mod similar, jurnalul medical Drug Design, Development and Therapy a raportat că curcumina are activitate antiinflamatoare și ajută la ameliorarea durerilor articulare, ceea ce la rândul său îmbunătățește funcția fizică și calitatea vieții.

Turmericul poate fi adăugat în cantități mici în supe, smoothie-uri și alte rețete. De asemenea, este disponibil sub formă de capsule. Pentru a-l lua, este recomandat să consultați un medic, mai ales în caz de sarcină sau boală. Deși consumul moderat este considerat sigur, poate fi contraindicat pentru unele persoane.

Ce altceva putem face pentru a trata genunchiul alergătorului?

Pe lângă încercarea remediilor de mai sus și consultarea medicului, există și alte măsuri care pot ajuta la ameliorarea genunchiului alergătorului. Este vorba despre menținerea unei diete sănătoase și limitarea consumului de produse inflamatorii – cârnați, carne roșie, carne procesată. Rămâneți hidratați și evitați obiceiurile proaste, precum fumatul și consumul de alcool.

Deși inițial este bine să ne odihnim, trebuie să începem o activitate fizică moderată. Pentru a face acest lucru în siguranță, cel mai bine este să consultați kinetoterapeutul și să urmați recomandările acestuia. Dacă există semne de complicații, consultați medicul cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Halabchi F, Abolhasani M, Mirshahi M, Alizadeh Z. Patellofemoral pain in athletes: clinical perspectives. Open Access J Sports Med. 2017;8:189–203. Published 2017 Oct 9. doi:10.2147/OAJSM.S127359
  • Martimbianco, A. L. C., Gomes da Silva, B. N., de Carvalho, A. P. V., Silva, V., Torloni, M. R., & Peccin, M. S. (2014, November 1). Effectiveness and safety of cryotherapy after arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction. A systematic review of the literature. Physical Therapy in Sport. Churchill Livingstone. https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2014.02.008
  • Markert, Summer. (2011). The Use of Cryotherapy After a Total Knee Replacement. Orthopaedic nursing / National Association of Orthopaedic Nurses. 30. 29-36. 10.1097/NOR.0b013e318205749a.
  • Wilson, P. B. (2015, October 1). Ginger (Zingiber officinale) as an analgesic and ergogenic aid in sport: A systemic review. Journal of Strength and Conditioning Research. NSCA National Strength and Conditioning Association. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001098
  • Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
  • Nicol, L. M., Rowlands, D. S., Fazakerly, R., & Kellett, J. (2015). Curcumin supplementation likely attenuates delayed onset muscle soreness (DOMS). European Journal of Applied Physiology115(8), 1769–1777. https://doi.org/10.1007/s00421-015-3152-6
  • Chin, K. Y. (2016, September 20). The spice for joint inflammation: Anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Design, Development and Therapy. Dove Medical Press Ltd. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.