Sindromul Reiter sau artrita reactivă: ce este?
 

Sindromul Reiter sau artrita reactivă: ce este?

Sindromul Reiter este o artrită care apare după infecții. De asemenea, afectează și alte părți ale corpului. În acest articol, vă vom spune care sunt cauzele și tratamentele sale.
Sindromul Reiter sau artrita reactivă: ce este?

Ultima actualizare: 18 august, 2021

Sindromul Reiter este un tip de artrită care apare după o infecție. Acest sindrom nu afectează numai articulațiile, așa cum v-ați putea aștepta de la artrită, ci are consecințe asupra diferitelor părți ale corpului. Vă vom spune tot ce ar trebui să știți despre sindromul Reiter!

Ce este sindromul Reiter?

Sindromul Reiter sau artrita reactivă este, după cum sugerează și numele său, un tip de artrită care apare ca reacție la diferite infecții. Artrita este o inflamație a articulațiilor, adică a tendoanelor, fasciilor și membranei sinoviale, care sunt părțile care formează fiecare articulație.

Pe lângă articulații, acest sindrom afectează și alte părți ale corpului. Acestea sunt:

  • Ochi
  • Piele
  • Sistem reproducător
  • Sistem urinar

Deși această problemă poate afecta pe oricine, apare mai ales la bărbații cu vârsta sub 40 de ani. Persoana care suferă de această boală este, de obicei, un bărbat de 30 de ani. Cu toate acestea, boala poate apărea la orice altă grupă de vârstă.

Care sunt cauzele sale?

Femeie cu sindromul Reiter
Sindromul Reiter este în esență artrită și, ca atare, afectează articulațiile.

După cum am menționat deja, afecțiunea apare de obicei după diferite infecții. Deși cauzele sale nu sunt încă pe deplin stabilite, anumite antecedente par a fi predispozante. Câteva exemple ar fi:

  • După infecții intestinale din cauza intoxicațiilor alimentare. Cele care produc cel mai frecvent artrită reactivă sunt Shigella și salmoneloza.
  • După infecții uretrale, atât la bărbați, cât și la femei cauzate de relații sexuale neprotejate. Unele dintre bolile cu transmitere sexuală care pot duce la sindromul Reiter sunt chlamydia și gonoreea.
  • Deși nu este pe deplin clar, specialiștii suspectează că genetica poate juca un rol important. Au fost raportate mai multe cazuri de sindrom Reiter la persoanele cu antecedente familiale de sindrom Reiter.

Ce simptome produce sindromul Reiter sau artrita reactivă?

La fel ca toate artritele, principalul simptom pe care îl va produce acest sindrom este durerea la nivelul articulațiilor. În mod normal, se va manifesta la nivelul mai multor articulații, afectând zonele care susțin greutatea, cum ar fi șoldurile, genunchii sau zona lombară a spatelui.

În plus față de implicarea articulațiilor, problemele din sistemul reproducător și urinar se pot manifesta sub formă de durere sau disconfort la urinare sau în timpul relațiilor sexuale. În plus, uneori poate fi observată o secreție albicioasă din uretră, în special la bărbați. Urinarea cu sânge este frecventă.

Conjunctivita poate apărea și ea. În ceea ce privește simptomele generale, boala poate produce febră, stare rău și oboseală. Ulcerele nedureroase apar pe limbă, buze, ochi și aparatul genital.

Bărbat afectat de sindromul Reiter
Durerea articulară este principalul simptom al sindromului Reiter.

Diagnosticul și tratamentul sindromului Reiter

Ca întotdeauna, specialistul va pune un diagnostic pe baza semnelor și simptomelor și examenului fizic. În plus, poate efectua și teste de sânge și urină și teste imagistice, cum ar fi radiografiile coloanei vertebrale sau ecografiile articulațiilor afectate.

Tratamentul implică repaus și controlul simptomelor. Medicul poate prescrie analgezice și antiinflamatoare. Dacă se găsește o cauză clară, cum ar fi o infecție cu transmitere sexuală, tratamentul artritei reactive se va baza pe eradicarea infecției.

Discutați cu medicul

Manifestările acestui sindrom pot fi prezente de la câteva săptămâni la câteva luni. Acest lucru depinde de intensitatea infecției și de implicarea organismului, precum și de răspunsul fiecărui pacient la tratament.

Prin urmare, cel mai important lucru este să mergeți la medic cât mai curând posibil dacă aveți simptome. Profesionistul va fi cel care va stabili pașii tratamentului, astfel încât procesul să se desfășoare cât mai ușor și să vă afecteze cât mai puțin posibil.

Odată ce artrita reactivă apare, nu este neobișnuit ca după luni sau ani să reapară ca urmare a unei alte infecții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Keat A. Reiter’s Syndrome and Reactive Arthritis in Perspective. Vol. 309, New England Journal of Medicine. 1983. p. 1606–15.
  • Carter JD, Hudson AP. Reactive Arthritis: Clinical Aspects and Medical Management. Vol. 35, Rheumatic Disease Clinics of North America. 2009. p. 21–44.
  • Wu IB, Schwartz RA. Reiter’s syndrome: The classic triad and more. Vol. 59, Journal of the American Academy of Dermatology. 2008. p. 113–21.
  • Borges-Costa J, Pacheco D, Antunes J, Sacramento-Marques M. Síndrome de Reiter (artritis reactiva). Piel. 2012 Aug 1;27(7):384–9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.