Consecințele mentale ale accidentărilor: sfaturi de gestionare
 

Consecințele mentale ale accidentărilor: sfaturi de gestionare

Abordarea psihică este cheia pentru a depăși consecințele psihice ale unei accidentări. Nu este vorba doar de îndeplinirea etapelor fizice și de reabilitare, ci și de gestionarea emoțiilor.
Consecințele mentale ale accidentărilor: sfaturi de gestionare

Ultima actualizare: 09 decembrie, 2021

În orice recuperare sportivă, trebuie abordate și consecințele mentale ale accidentărilor. Aceasta înseamnă că, dincolo de exercițiile și programele de kinetoterapie care vizează întărirea mușchilor, trebuie gestionate și anxietatea, temerile și insecuritățile.

Sănătatea este integrală și, deși putem fi în formă și pregătiți pentru cursa vieții noastre, mintea ne sabotează. Psihologia sportului este esențială în orice terapie de recuperare.

Consecințele mentale ale accidentărilor

Este important să înțelegeți că, la fel ca orice proces care implică vătămarea corpului, persoana în cauză va fi profund afectată. Prin urmare, există emoții care sunt tipice, ce nu ar trebui să fie alarmante. Este normal să simțiți îngrijorare, o oarecare angoasă sau frică.

Cu toate acestea, trebuie să fim vigilenți atunci când apar stări emoționale care interferează cu viața de zi cu zi. De exemplu, următoarele:

  • Insomnie
  • Apatie permanentă
  • Depresie
  • Anxietate
  • Gânduri negative și dramatice

O accidentare nu înseamnă doar o pauză în sport, ci provoacă schimbări și în mediul personal, relațional și de lucru. Tristețea sau furia pentru vătămarea suferită se vor manifesta în comportamentul persoanei.

Specialist în consecințele mentale ale accidentărilor

Mentalitate și recuperare

Acceptarea situației este esențială pentru gestionarea emoțiilor și realizarea unei tranziții către o stare pozitivă, orientată spre reabilitare. Gestionarea emoțiilor va fi cheia în recuperare. Este necesar să procesăm furia, frica, tristețea sau orice altă stare.

De asemenea, psihoeducația este esențială pentru recuperare. Oferirea de informații sportivului despre impactul sănătății mintale asupra progresului general este vitală.

Mulți psihologi recomandă videoclipuri sau documentare despre sport pentru a menține pacientul în contact cu zona sa de interes. De asemenea, este util să vorbească cu persoane care au depășit o accidentare similară.

Optimismul și vizionarea scenelor pozitive sunt, de asemenea, cruciale. Încurajează gândurile pozitive și progresul zilnic.

Consecințele mentale ale accidentărilor: sfaturi de gestionare

Pentru recuperare, pacientul trebuie să accepte ceea ce s-a întâmplat. Sportivul a trecut printr-un burn out sportiv, s-a simțit solicitat sau presat peste limită?

Personalitatea și circumstanțele care îl înconjoară pe sportiv vor avea o mare influență asupra tratamentelor. De exemplu, sunt importante strategiile pentru a face față stresului și sprijinul celor din jur, printre alte aspecte.

Intervenția poate fi personalizată și poate oferi ceea ce este nevoie pentru a face față consecințelor psihice ale unei accidentări. Totuși, câteva recomandări generale sunt următoarele.

1. Acceptarea situației

Este foarte important să ne concentrăm pe acceptarea faptului că o astfel de accidentare există și că este timpul să luăm o pauză pentru a ne dedica recuperării. Deși negarea funcționează ca apărare, nerecunoașterea a ceea ce se întâmplă poate afecta recuperarea, motivația și chiar comportamentul.

Furia și tristețea sunt parte a durerii. Este necesar să parcurgeți aceste etape una câte una până ajungeți la acceptarea și negocierea diferitelor strategii.

2. Răbdarea

Poate că acesta este unul dintre cele mai dificile aspecte ale recuperării, mai ales când nu există un orizont de timp clar în privința recuperării.

Răbdarea merge mână în mână cu frustrarea. Uneori, provocarea servește drept motivație.

Stabilirea obiectivelor pe termen scurt este recomandată pentru a aprecia realizările și a nu vedea recuperarea ca pe ceva îndepărtat sau imposibil..

3. Abordarea convingerilor despre vătămare

Care sunt opiniile sportivului despre ceea ce i s-a întâmplat? Ghinion, stres, vina adversarului? Este important să explorați ceea ce s-a întâmplat și să trageți o concluzie obiectivă.

De asemenea, este important să știți care sunt strategiile de coping. O persoană care privește în viitor și consideră că accidentarea este ceva temporar și rezolvabil nu se gândește la sfârșitul carierei. Psihologia cognitivă este de mare ajutor: restructurarea cognitivă și oprirea gândirii, printre alte tehnici și exerciții.

De asemenea, abordați motivul alegerii sportive. Este vorba despre renunțarea la vinovăție pentru a putea progresa.

Bărbat afectat de consecințele mentale ale accidentărilor

4. Relaxarea

Relaxarea este una dintre resursele cheie pentru atenuarea anxietății și a fricilor. Este necesar să o folosim ca resursă pentru reducerea stresului sportiv și, de asemenea, ca mijloc de prevenire a recidivei.

Revenirea la activitatea fizică din punct de vedere biopsihosocial

Pentru a reveni la activitatea fizică, secretul este progresul. Stabiliți obiective mici și progresive. De asemenea, este important să respectați timpul de odihnă. Stabiliți care este cel mai bun moment pentru a relua antrenamentele.

Nu contează nivelul de profesionalism. Pentru a face față consecințelor psihice ale accidentărilor, toate cele de mai sus trebuie luate în considerare din perspectivă integrală, adică biopsihosocială, trecând de sfera medicală. Psihologia sportivă poate oferi resursele necesare pentru a depăși cu bine perioada de recuperare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moo Peña, Juan Carlos, & Góngora Coronado, Elías Alfonso (2017). LA LESIÓN DEPORTIVA DESDE UNA PERSPECTIVA PSICOLÓGICA POSITIVA EN YUCATÁN (MÉXICO). Enseñanza e Investigación en Psicología, 22(1),127-134.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161012
  • Palmi, Joan (2014). Psicología y lesión deportiva: Una breve introducción. Revista de Psicología del Deporte, 23(2),389-393.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 1132-239X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235131674018

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.