Sportivi renumiți care au murit în plină competiție
 

Sportivi renumiți care au murit în plină competiție

Tragediile evidențiază nevoia de siguranță în sport. Aflați 5 povești ale unor sportivi care au murit în timpul competițiilor!
Sportivi renumiți care au murit în plină competiție
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 20 iunie, 2023

Ați auzit vreodată de sportivi care au murit în plină competiție? În lumea sportului, plină de glorie și pasiune, este șocant să auzim de asemenea întâmplări tragice. În acest articol, vom aprofunda poveștile a cinci sportivi renumiți care au murit, examinând circumstanțele tragediilor.

Cele mai șocante 5 cazuri de sportivi care au murit în plină competiție

1. Gino Mäder

Gino Mader pe lista de sportivi care au murit
Gino Mäder și-a pierdut viața după o căzătură în timpul celei de-a cincea etape a Turului Elveției. Credit: Obatala-photography/Shutterstock.com

Luna iunie a fost marcată de vestea tristă a morții ciclistului elvețian Gino Mäder. La 25 de ani, ciclistul și-a pierdut viața după o căzătură în timpul etapei a cincea a Turului Elveției.

Incidentul a avut loc la aproape 200 de kilometri de linia de sosire. Gino Mäder s-a ciocnit la viteză ridicată de ciclistul american Magnus Sheffield. Ambii coborau din portul Albula spre La Punt, unde etapa avea să se încheie.

Mäder, care avea o viteză de 90 de kilometri la oră, a căzut pe versantul unui deal de aproximativ 30 de metri înălțime, aterizând într-o baltă cu multe pietre. În ciuda eforturilor echipei spitalului Coire, el nu a supraviețuit.

Deși datele despre moartea lui sunt limitate, este important de reținut că accidentele cu bicicleta sunt frecvente în rândul cicliștilor. Ele pot provoca traumatisme la nivelul capului și corpului.

Potrivit unui studiu realizat de Fundación MAPFRE privind traumatismele craniene la bicicliști, leziunea cerebrală traumatică este considerată principala cauză de deces în 57% dintre cazurile de bicicliști decedați.

Leziunea cerebrală traumatică poate fi cauzată de o lovitură, un impact sau o penetrare ce perturbă funcționarea normală a creierului. Potrivit unui articol publicat în revista BMJ, peste 75% dintre decesele legate de ciclism sunt rezultatul leziunilor la cap.

Gino, îți mulțumesc pentru lumina și bucuria pe care ni le-ai adus tuturor. Ne va fi dor de tine ca ciclist și ca om. Astăzi și în fiecare zi vom alerga pentru tine, Gino.

~ Bahrain-Victorious pe Twitter ~

2. Antonio Puerta

Antonio Puerta pe lista de sportivi care au murit
Puerta a suferit un stop cardiac în timpul unui meci din Liga Spaniei.

În august 2007, fotbalul spaniol a pierdut una dintre tinerele promisiuni, Antonio Puerta. Jucătorul de la Sevilla FC a suferit un stop cardiac în timpul unui meci. În ciuda faptului că a primit îngrijiri medicale imediate, viața lui nu a putut fi salvată.

Principala cauză de deces la sportivii tineri este stopul cardiac brusc. Acest termen se referă la o situație în care are loc o pierdere bruscă a pulsului și a conștienței din cauza lipsei capacității inimii de a pompa sânge în mod corespunzător.

Majoritatea sportivilor tineri cu o tulburare cardiacă gravă nu au simptome, ceea ce face dificilă efectuarea unui screening cardiovascular eficient înainte de competiții.

Moartea prematură a fotbalistului ne reamintește importanța examinărilor medicale regulate la sportivi. Potrivit lui Gutiérrez Sotelo, este esențial să existe evaluări detaliate pentru a depista o posibilă bradicardie, contracțiile premature, suflul sistolic sau pulsul anormal.

De asemenea, este esențial să se ia în considerare istoricul familial al morților subite, precum și orice episod de pierdere a cunoștinței în timpul exercițiilor fizice.

3.Frankie Leal

Frankie Leal a murit
În lupta împotriva lui Raúl Hirales, Leal a primit lovituri letale.

În runda a opta a luptei împotriva lui Raúl Hirales, Leal a primit două lovituri în partea stângă a capului, care au provocat un knock out (KO).

Loviturile au declanșat un accident vascular cerebral, afecțiune care a dus la moartea sportivului trei zile mai târziu. Potrivit Asociației Americane a Inimii, accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care furnizează oxigen și substanțe nutritive creierului se rupe sau se blochează din cauza formării unui cheag.

KO în box implică inducerea deliberată a unei stări de inconștiență. Oxford Journals susține că peste 80% dintre boxeri suferă leziuni grave ale creierului, ceea ce face din acest sport un risc semnificativ pentru sănătate.

Conform manualului MSD, leziunile din box pot duce la fracturi, vânătăi și comoții cerebrale. Aceste răni sunt adesea rezultatul coliziunilor, căderilor și loviturilor directe.

Numărul real de decese în box este de 0,13 la 1.000 de sportivi pe an.

4. Phil Joel Hughes

Phil Joel Hughes a murit
Hughes a fost lovit în timpul jocului.

Lumea sportului a fost șocată de moartea jucătorului de cricket Phil Joel Hughes. În 2014, în timpul unui meci la Sydney Cricket Ground, Hughes a fost lovit în gât și sub cască de o minge în timp ce juca pentru echipa din Australia de Sud. Medicii au confirmat faptul că lovitura a provocat disecția arterei vertebrale, cea ce a declanșat o sângerare fatală.

Leziunile arterelor vertebrale sunt traumatice sau spontane. Primele sunt rezultatul unor lovituri puternice în cap și gât sau al unor traume penetrante. Cele din urmă sunt cauzate de o slăbiciune a peretelui arterial, adesea legată de tulburări vasculare.

Potrivit Clinicii Cleveland, disecția arterei vertebrale este cauzată de o ruptură a unuia dintre vasele de sânge de pe partea din spate a gâtului. În cazul lui Hughes, impactul mingii a făcut ca artera să fie comprimată și ruptă.

Ruptura a dus la un flux masiv de sânge către creier. Acumularea bruscă de sânge a provocat leșinul.

După accident, jucătorul a fost transferat la Spitalul St. Vincent din Sydney, unde a fost operat. Până pe 27 noiembrie a fost în stare critică, apoi a murit.

5. Ayrton Senna

Ayrton Senna pe lista de sportivi care au murit
Senna a murit când mașina lui s-a izbit de un zid de beton. Credit editorial: Stefano Chiacchiarini ’74/Shutterstock.com

Idolul brazilian a murit când mașina lui s-a izbit violent de un zid de beton cu o viteză de aproximativ 135 km/h. O tijă de suspensie i-a străpuns casca și viziera, provocându-i fracturi ale craniului și pierderi severe de masă cerebrală.

După accident, Ayrton a primit îngrijiri medicale la fața locului, unde a fost efectuată o traheotomie de urgență. Apoi, a fost transportat cu avionul la spital, unde a fost declarat decesul câteva ore mai târziu.

Protejarea capului este vitală la acești sportivi. Accidentele pot duce la răni fatale, inclusiv fracturi de craniu.

Potrivit publicației Cuadernos de Medicina Forense, traumatismele la nivelul craniului pot duce la moarte instantanee atunci când afectează centrii vitali care controlează inima și respirația. Acest lucru poate apărea din cauza unei contuzii sau lacerații semnificative, precum și din cauza unei fracturi la baza craniului.

Accidentul lui Senna a dus la o revizuire majoră a siguranței în Formula 1.

Evenimente care ne invită să reflectăm asupra siguranței în sport

Acești sportivi renumiți care au murit în plină competiție ne amintesc de importanța siguranței în sport și de necesitatea implementării măsurilor adecvate pentru a preveni tragediile viitoare.

Este esențial ca organizațiile sportive, antrenorii și sportivii să colaboreze pentru a implementa măsuri și protocoale adecvate care să protejeze integritatea și bunăstarea. Siguranța trebuie să fie o prioritate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.