Marc Márquez ajunge la finalul recuperării după accident
 

Marc Márquez ajunge la finalul recuperării după accident

În doar doi ani, Marc Márquez a fost operat de patru ori la brațul drept. Un accident grav din 2020 a avut consecințe grave pentru pilot.
Marc Márquez ajunge la finalul recuperării după accident
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 02 mai, 2023

Pilotul spaniol de Moto GP, Marc Márquez, se recuperează după o fractură de humerus pe care a suferit-o în 2020 în urma unui accident. Accidentarea a generat deja patru operații la brațul drept. Pe măsură lucrează în sală pentru a-și recupera forța, pilotul este încurajat să se urce pe motocicletă și să meargă pe pistă.

Un accident grav pe circuitul Mugello l-a forțat pe campionul mondial la MotoGP să se opereze din nou.

Ce este humerusul și ce funcție îndeplinește?

Humerusul este osul care leagă articulația umărului de articulația cotului. Este cel mai lung os al brațelor. 25 de mușchi ai corpului sunt conectați la humerus, inclusiv deltoidul, supraspinosul, pectoralul major, bicepsul și tricepsul. Acest os formează articulația humero-radială (care permite mișcările de flexie, extensie, pronație și supinație) și articulația humero-ulnară (flexia si extensia brațului).

Marc Márquez a avut un accident de motocicletă
Moto GP este o disciplină care necesită multă forță corporală.

Operația lui Marc Márquez după accident

Prima intervenție chirurgicală la brațul lui Marc Márquez a avut ca obiectiv introducerea unei plăci de titan. Acest element fixează osul rupt în timp ce se vindecă.

Cu toate acestea, placa a avut probleme și spaniolul a fost nevoit să se opereze din nou. Mai exact, placa a cedat din cauza tensiunii. Astfel, s-a produs ceea ce este cunoscut sub denumirea de fractură periimplantară.

A treia operație a fost la începutul anului 2021. Cu această ocazie, placa introdusă anterior — care nu a dat rezultatele scontate — a fost înlocuită cu una nouă cu grefă osoasă de creastă iliacă.

În acel an, pilotul era deja recuperat, concura normal și chiar a avut două victorii. A suferit și căzături, dar nici una gravă până în anul următor, când a avut un accident în Mugello (Italia) și a suferit o recidivă a fracturii. Acesta a fost din nou operat.

După accidente și intervenții repetate în doar câțiva ani, Márquez a declarat că a simțit mari limitări la nivelul mobilității brațului. Acest lucru i-a provocat nu numai disconfort, ci și probleme la pornirea vehiculului.

În ce stadiu de recuperare se află Márquez?

Pilotul spaniol trece printr-o nouă sesiune de reabilitare post-chirurgicală, revenind încetul cu încetul la activitatea sa profesională. Înainte de primele viraje pe circuit, mergea de două săptămâni la sală și, conform celor mărturisite, nu putea face mai mult de 25 sau 30 de flotări. Prin urmare, trebuie să câștige mai multă putere.

În cazuri precum cel al lui Marc Márquez, exercițiile cu greutăți sunt folosite pentru a recupera tonusul muscular, forța și rezistența. Acești factori sunt fundamentali într-un sport precum motociclismul, care necesită manevrarea vehiculelor grele.

Anterior, pilotul a trecut prin mâinile unui kinetoterapeut, al cărui rol în proces a fost de a recupera mobilitatea membrului afectat. Acest lucru se realizează prin mobilizare blândă, întinderi și exerciții specifice:

  • Mișcări simple de extensie, flexie, aducție, abducție și rotație a umărului
  • Flexii pentru biceps cu un element de rezistență, cum ar fi banda elastică
  • Mișcări de rotație a umerilor, adăugând sarcini ușoare la început și avansând progresiv
  • Exerciții pentru triceps cu scripete sau cu gantere ușoare
  • Exerciții de stabilitate (când mușchii se recuperează parțial), cum ar fi scândurile izometrice și flotările
Bărbat cu probleme la cot
Kinetoterapeutul este cel care planifică exercițiile pentru recuperarea mobilității și forței la nivelul brațului.

Marc Márquez și revenirea în competiții

Márquez așteaptă să vadă dacă  durerea reapare. Dacă nu va avea probleme și brațul va continua să-și recapete forța, campionul mondial va concura la Marele Premiu al Aragonului.

Fără îndoială, drumul a fost greu și arată cât poate costa o accidentare gravă. Din fericire, spaniolul a fost puternic și și-a revenit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.