Accidentul și retragerea lui Roger Federer
 

Accidentul și retragerea lui Roger Federer

Roger Federer a avut o carieră plină de realizări și recunoaștere. Deși accidentările nu l-au deranjat, i-au scurtat cariera.
Accidentul și retragerea lui Roger Federer
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 01 octombrie, 2022

Roger Federer, pentru mulți cel mai bun tenismen din istorie, și-a încheiat cariera cu un adio emoționant. Pe lângă cei 41 de ani ai săi, a suferit o accidentare serioasă. Aceasta a dus la retragerea lui Roger Federer din tenis.

În 1 ani, elvețianul abia a reușit să joace câteva partide. Mai exact, au fost 14 dueluri. Rănile pe care a putut să le evite atâția ani și-au făcut apariția.

Genunchiul, punctul slab care a dus la retragerea lui Roger Federer

De-a lungul carierei sale profesionale remarcabile, Roger Federer a jucat nu mai puțin de 1.526 de meciuri. A fost numărul unu în clasamentul ATP (Association of Tennis Professionals) timp de 310 săptămâni și a câștigat 20 de turnee de Grand Slam impresionante. A fost, de asemenea, campion olimpic la dublu și campion al Cupei Davis în 2014.

Cu toate acestea, a existat un duel care nu l-a avut drept câștigător: cel cu propriul genunchi drept. În 2020, Federer a anunțat că va profita de pauza sportivă pentru a fi supus unei artroscopii la genunchiul drept. A simțit disconfort și durere în acea zonă. A fost primul semnal de alarmă.

O artroscopie este o procedură chirurgicală în care se fac mici incizii în genunchi pentru a introduce cleme și o cameră pentru a vedea o leziune. Această tehnică permite tratarea afecțiunilor, repararea ligamentelor și a tendoanelor, tratarea artritei de origine infecțioasă și chiar tratarea fracturilor osoase și a chisturilor.

Retragerea lui Roger Federer din tenis
Roger Federer a fost într-o formă fizică excelentă o mare parte a carierei sale.

Problema lui Federer cu genunchiul drept a avut de-a face cu acumularea de lichid. Acest lucru poate provoca umflarea zonei, un simptom care este însoțit de rigiditate și durere.

Una dintre cauzele posibile este suprasolicitarea, lucru care pare probabil după atâția ani de sport. Alți factori declanșatori sunt traumele și leziunile subiacente.

Alte accidentări din cariera lui Roger Federer

Elvețianul a avut câteva probleme care l-au ținut uneori departe de terenul de tenis. Cele care ar putea fi considerate grave nu sunt mai mult de cinci.

De exemplu, în 2008 a avut mononucleoză. Aceasta este o boală care produce simptome asemănătoare cu cele ale gripei: febră, oboseală și stare de rău. Elvețianul a stat două luni în afara terenului din acest motiv.

În 2014, o accidentare la spate l-a împiedicat să joace în finala de la London Masters împotriva lui Novak Djokovic, unul dintre marii săi rivali.

Doi ani mai târziu, în 2016, avea să apară prima accidentare la genunchi. Problema la meniscul piciorului stâng a necesitat o intervenție chirurgicală. S-a întors pe teren trei luni mai târziu la Wimbledon, dar efortul a adus la o recidivă a accidentării, fiind inactiv până în 2017.

În articulațiile genunchilor există cartilaje în formă de C: meniscurile. Funcția meniscului este de a amortiza îmbinarea dintre tibie și femur, astfel încât acestea să permită mișcarea genunchiului și să îi confere stabilitate. Când meniscul se rupe, există rigiditate și durere în zonă.

Roger Federer pe teren
Backhand-ul, una dintre cele mai bune arme ale lui Federer.

Roger Federer și marea lui retragere

Din păcate, timpul trece și pentru marii sportivi. Mai devreme sau mai târziu, îmbătrânirea naturală a corpului își spune cuvântul. La jucătorii de tenis, genunchii, articulațiile și spatele au adesea de suferit.

„Am muncit din greu pentru a reveni la cea mai bună formă, dar cunosc limitele corpului meu, iar mesajul este clar.”
—Roger Federer, anunțându-și retragerea din tenisul profesionist.

Roger Federer va fi mereu prețuit pentru tot ce a lăsat pe teren, atât la nivel sportiv, cât și personal. Au fost 24 de ani minunați!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.