Care este accidentarea ce l-a ținut pe Sadio Mané departe de Qatar 2022?
 

Care este accidentarea ce l-a ținut pe Sadio Mané departe de Qatar 2022?

Sadio Mané a suferit o accidentare care l-a ținut departe de Cupa Mondială de Fotbal. Va putea să se întoarcă la Bayern Munchen în 2023?
Care este accidentarea ce l-a ținut pe Sadio Mané departe de Qatar 2022?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 10 februarie, 2023

La 30 de ani și fiind vedeta echipei sale, Sadio Mané a fost exclus de la Cupa Mondială din cauza unei accidentări la genunchiul drept. Senegalul a avut doar de pierdut. Purtând numărul 10 al echipei naționale și numărul  17 la Bayern Munchen, atacantul este o figură incontestabilă. Care este accidentarea ce l-a ținut pe Sadio Mané departe de Qatar 2022?

Federația Senegaleză de Fotbal îi urează însănătoșire rapidă jucătorului Sadio Mané, care a fost eliminat din lotul național pentru Cupa Mondială din Qatar 2022.

~ @FootballSenegal pe Twitter ~

Accidentarea lui Sadio Mané

Sadio Mané s-a accidentat în meciul pe care echipa sa, Bayern Munchen, l-a jucat împotriva lui Werder Bremen. Primele rapoarte medicale vorbeau despre o problemă la genunchiul drept. Ulterior, s-a stabilit că problema ținea de tendoanele care înconjoară capul fibulei.

Sadio Mané a suferit o accidentare la genunchiul drept. El a fost eliminat din meciul împotriva lui Schalke. În zilele următoare vor fi efectuate mai multe teste. #FCBayern va contacta partea medicală a Asociației Senegaleze de Fotbal.

~ Raportul medical al lui Bayern Munchen ~

Mulți au speculat că fotbalistul s-ar fi putut întoarce după o lună, chiar în faza grupelor. Evoluția leziunii nu a fost însă favorabilă. În ciuda odihnei și tratamentului, senegalezul nu și-a recuperat forma fizică necesară pentru o dispută la Cupa Mondială.

Fotbalist cu leziune la genunchi
Jucătorii profesioniști de fotbal se rănesc adesea la genunchi.

Rolul jucat de medicul naționalei Senegalului

Medicul echipei Senegalului s-a deplasat la Munchen pe 11 noiembrie, la 3 zile de la accidentare, pentru a-l evalua pe fotbalist. După un nou RMN, acesta a cerut să fie eliminat din echipă. Situația era mai complicată. Medicul senegalez a spus că accidentarea lui Sadio Mané necesită o intervenție chirurgicală. Acest lucru a prelungit durata recuperării cu 4-6 luni.

Intervenția chirurgicală a avut loc și Bayern Munchen a spus că totul a decurs conform așteptărilor. Clubul este sigur că în 2023 atacantul va fi activ.

Cum s-a accidentat jucătorul Sadio Mané?

Rapoartele medicale despre accidentarea lui Sadio Mané au fost generale. Știm că a suferit o leziune la un tendon în zona capului fibulei drepte, dar nimic altceva.

Putem presupune că a fost o ruptură de tendon. Capul fibulei este partea cea mai apropiată de genunchi a acestui os care se află în exteriorul piciorului. Acest os se îmbină cu tibia si cu femurul, având rotula in fata.

Pe baza declarațiilor oficiale ale clubului și ale naționalei, presupunem că a avut loc o reunificare a fibrelor tendonului. Acest tip de abordare nu este simplu și necesită odihnă prelungită.

Zona capului fibular este adesea suprasolicitată la jucătorii profesioniști de fotbal. Urmează ligamentul lateral scurt și o parte a bicepsului femural.

Mișcările de rotație, oprirea bruscă și coliziunile cu alți jucători duc la compromiterea stabilității capului fibular. Atacantul senegalez necesită antrenament pentru a-și recupera echilibrul.

Persoană cu problemă la genunchi
Aproape toate operațiile la genunchi necesită recuperare prin kinetoterapie, mai ales când vorbim despre sportivi.

Senegalul a concurat în Qatar fără un jucător de top

Lovitura a fost dură pentru echipa Senegalului. Nimeni nu poate nega rolul cheie pe care Sadio Mané îl are ca lider al echipei africane.

Va trebui să mergem înainte și să nu plângem prea mult.

Deocamdată, atacantul se recuperează. Echipa sa națională a înfruntat Qatar, Ecuador și Olanda și a ajuns în optimi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gomes, Tiago José Mota. Peroneal tendons anatomy: tendinous lnsertion, os peroneum, vascularizatlon and suroical imolications. Diss. Universitat de Barcelona, 2021.
  • Rausch, V., et al. “Peroneal nerve location at the fibular head: an anatomic study using 3D imaging.” Archives of orthopaedic and trauma surgery 139.7 (2019): 921-926.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.