Cum este folosită inteligența artificială în fotbalul profesionist?
 

Cum este folosită inteligența artificială în fotbalul profesionist?

Știați că o echipă își poate prezice șansele reale de a câștiga un meci? Cu inteligența artificială și toate datele pe care aceasta le oferă și analizează, acest lucru este posibil.
Cum este folosită inteligența artificială în fotbalul profesionist?

Ultima actualizare: 19 mai, 2022

Tehnologia a ajuns de mult în sport și în fiecare zi descoperim noutăți care ne atrag atenția. Una dintre ele este inteligența artificială sau AI, un instrument care este folosit din ce în ce mai mult în fotbalul profesionist.

Mai întâi, trebuie să definim conceptul. AI este inteligența generată de procesoare și software. Una dintre funcțiile sale în domeniul sportului este analiza unei cantități uriașe de date, identificarea tendințelor și realizarea de predicții pe baza acestora.

Cu cuvinte mai simple, inteligența artificială este exercitată de mașini care fac același lucru ca oamenii, dar la o scară mai mare, cu mai multă precizie și viteză. În loc de mai mulți oameni ce urmăresc și analizează un meci, aparatele înregistrează automat ceea ce se întâmplă și procesează datele.

De exemplu, unele companii care oferă acest tip de serviciu instalează camere pe stadioane pentru a avea propriile înregistrări. Apoi, sunt capabile să extragă milioane de date, folosind algoritmi. Aceste informații sunt vândute sportivilor și cluburilor, care pot obține astfel o imagine amplă a ceea ce se întâmplă.

Big data și inteligența artificială în fotbalul profesionist

Big data este numele dat setului mare de date culese din evenimentele sportive prin utilizarea inteligenței artificiale. În prezent, echipele care folosesc această metodă analitică — adică aproape toate echipele internaționale de top — au date despre pase, distanțe, șuturi, etc.

Există două beneficii majore. În primul rând, permite analizarea performanței sportivilor din lot. Astfel, se pot modifica sesiunile de antrenament pentru a acoperi nevoile reale.

În al doilea rând, big data oferă posibilitatea de a afla mult mai multe despre fotbaliștii altor echipe. Acest lucru este util atât în confruntări, cât și pe piața transferurilor, când trebuie găsit acel fotbalist care ratează puține pase.

Expert ce arată cum funcționează inteligența artificială în fotbalul profesionist
Ideea este de a minimiza riscurile în luarea deciziilor.

Inteligență artificială și statistici noi

Pe lângă faptul că oferă mai multe date, inteligența artificială în fotbal permite o analiză mai bună. O demonstrație în acest sens este crearea de noi termeni pentru a defini variabilele care au început recent să fie măsurate, cum ar fi obiectivele așteptate (xG) și asistența așteptată (xA).

Potrivit site-ului oficial al Bundesliga, liga profesionistă de fotbal din Germania, golurile așteptate arată probabilitatea ca un fotbalist să marcheze un gol folosind un indice care merge de la 0 la 1. Pentru aceasta, se folosesc variabile precum poziția șutului, distanța până la poartă, poziția portarului, intervenția altor apărători, palmaresul jucătorului, etc.

O șansă de a marca de 0,5 xG ar trebui să se încheie cu o conversie în 50% din cazuri.

Pasele decisive așteptate sunt pasele din zonele periculoase care se pot termina cu un gol. Ultima pasă înainte de gol este ceea ce se numește „asistență”. Ca și golurile așteptate, se măsoară pe o scară de la 0 la 1, unde valoarea maximă (1) reprezintă o probabilitate maximă ca faza să se încheie cu un gol.

Pentru a ilustra acest lucru mai clar, dacă un jucător pasează către un coechipier care este cu spatele la poartă și blocat de adversari, xA va fi scăzut. Dacă asistă un coechipier care se află cu fața către poarta fără portar, xA va fi mare, deoarece este foarte probabil ca această pasă să ajungă să fie un assist.

Inteligența artificială oferă date prețioase

Inteligența artificială a revoluționat fotbalul și alte sporturi în ultimii ani. Datorită acestui instrument, ceea ce odinioară depindea de ochiul antrenorului și al echipei sale, astăzi este perfect evaluat și măsurat.

Unele dintre aceste măsurători inovatoare includ nu numai eficiența fizică, ci și performanța cognitivă. De exemplu, inteligența artificială face posibilă măsurarea succeselor în luarea deciziilor și stresului la care este supus un jucător în timpul unui meci.

S-au dezvoltat chiar indici care adună toate informațiile disponibile, le compară cu cele ale altei echipe și stabilesc posibilitatea de a câștiga. Principalul indice se numește IET (Indice de eficiență tehnică) și se bazează pe matematică pentru a analiza performanța generală a unei echipe.

Persoană fascinată de inteligența artificială
Managementul datelor este o parte fundamentală a pregătirii și cluburilor sportive de elită.

Un instrument fundamental în fotbalul modern

Ca orice element inovator, inteligența artificială este încă în curs de dezvoltare și noi posibilități de utilizare sunt studiate zilnic. Antrenorii echipelor sunt din ce în ce mai interesați de noile tehnologii.

Există un grup de specialiști care analizează toate informațiile și le transmit antrenorilor doar pe cele mai importante. Ar fi inutil să avem atâtea date dacă nu ar exista cineva care să le interpreteze.

Deoarece acesta este un supliment și nu o garanție, există câteva lucruri încă esențiale. Munca, planificarea și talentul trebuie să meargă mână în mână cu tehnologia pentru a atinge obiectivele propuse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.