Ce sunt neuro-drepturile și de ce ar trebui să le luăm în considerare?
 

Ce sunt neuro-drepturile și de ce ar trebui să le luăm în considerare?

Având în vedere progresul tehnologiei și al lumii digitale, este important să începem să ne gândim la neuro-drepturi. Dar ce sunt acestea?
Ce sunt neuro-drepturile și de ce ar trebui să le luăm în considerare?

Ultima actualizare: 09 martie, 2022

În ciuda existenței rețelelor sociale și hiperconexiunii, mulți nu ar ezita să afirme că există încă o limită între ceea ce este public și ceea ce este privat. Nimeni nu poate anticipa sau ști ce gândim sau ce vom face. Cu toate acestea, progresele în știință și tehnologie ne arată că nu există limite. De aceea, neuro-drepturile sunt foarte importante.

Posibilitatea de a ne reconstrui intențiile sau acțiunile prin undele cerebrale înseamnă că intimitatea calcă pe un teren alunecos. Inovația și limitele trebuie să meargă mână în mână.

Neuroștiință și neurotehnologie

Să începem cu un exemplu pentru a înțelege importanța neuro-drepturilor. Progresele în știință și biotehnologie permit ca, doar imaginându-ne ceva, un dispozitiv să ne ofere un răspuns sau o soluție la cererea noastră.

De exemplu, ce se întâmplă dacă ne gândim că avem nevoie de o pauză și primim un email cu câteva opțiuni de spa? Sau atunci când avem animalul de companie la veterinar și primim un mesaj pe telefon care spune „Amintește-ți să-l iei pe Toby”?

Avansul tehnologiei înseamnă că undele cerebrale pot fi citite. Alții pot ști ce gândești, ce simți și care sunt planurile și ideile tale. Există instrumente și dispozitive care pot face asta.

Unde cerebrale în creierul uman

Ce sunt neuro-drepturile și de ce sunt importante?

Dezbaterea a fost pornită de Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies. Este un proiect condus de Statele Unite, care își propune să obțină o hartă reală și dinamică a modului în care funcționează creierul, ca o modalitate de a înțelege ce și cum gândim.

Progresele sunt menite să obțină informații utile pentru a preveni și înțelege comportamentul unor boli precum Alzheimer, Parkinson și epilepsia.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că în spatele tehnologiei se află companii mari. În acest sens, Rafael Yuste (participant de la începutul proiectului și actual director al Centrului de Neurotehnologie de la Universitatea Columbia din New York) subliniază dublul potențial al tehnologiei și al informației. Poate duce la scenarii pozitive, dar și negative.

Ca răspuns, a început să se vorbească despre neuro-drepturi și a apărut Fundația NeuroRights, care urmărește să pună o limită progreselor științei și să prevină orice utilizare a informațiilor care nu are legătură cu interesul general sau respectul față de persoană.

Care sunt neuro-drepturile?

Înțelegând domeniul de aplicare al neurotehnologiei, apare dezbaterea privind etica și drepturile. Astfel, au fost definite o serie de neuro-drepturi:

  • La identitate. Se referă la faptul că tehnologia nu poate modifica sau distorsiona ceea ce definește sinele persoanei. Protejăm individualitatea și autonomia.
  • La liber arbitru. Limitează intervenția tehnologiei în dreptul oamenilor de a decide liber. Se evită manipularea prin intervenția în undele cerebrale, adică ne protejează împotriva hackerilor de creier.
  • Intimitate mintală. Datele obținute din undele cerebrale nu pot fi folosite fără acordul persoanei.
  • Protecție împotriva părtinirii. Pune o limită posibilei discriminări provocate de datele care decurg din undele cerebrale.
  • Acces echitabil. Dacă tehnologia va fi folosită pentru a îmbunătăți capacitățile creierului, ea trebuie să fie disponibilă pentru toată lumea, nu doar pentru cei care pot plăti pentru aceasta.

Importanța neuro-drepturilor

Accentul pe protecția neuro-drepturilor este de o importanță enormă, având în vedere dezvoltarea accelerată a neuroștiinței și a neurotehnologiei. Este vorba despre o etică care să limiteze și să reglementeze utilizarea neuroștiinței.

În mâinile greșite, tehnologia este capabilă să programeze și să dirijeze creierul: de exemplu, influențarea obiceiurilor de consum și a deciziei de cumpărare, votul pentru anumite partide politice, etc.

După cum au subliniat López Silva și colab. (2021), implicația acestor tehnologii este enormă. Dacă pot accesa sau proiecta harta căilor neuroelectrice, o pot reproduce printr-un dispozitiv. Deci, dacă se cunoaște harta unei acțiuni, printr-un dispozitiv tehnologic se poate da ordinul de a efectua acea acțiune unei persoane conectate.

Persoană care cercetează neuro-drepturile

Tehnologia trebuie să meargă mână în mână cu etica

Poate că, pentru unii oameni, este o idee prea revoluționară, departe de realitate. Cu toate acestea, este tot mai aproape de viața de zi cu zi. Așa cum astăzi folosim ceasuri care ne indică pulsul și ritmul cardiac, există și dispozitive care pot accesa undele cerebrale.

De aici urgența de a reglementa neuro-drepturile și de a dezbate o problemă care privește întreaga societate. Progresele în știință nu înseamnă un regres în ceea ce privește libertățile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.