Creierul poate să simtă durere?
Cefaleea este denumirea tehnică a durerii de cap. Dar capul include multe structuri, inclusiv creierul. Creierul poate să simtă durere? Pe scurt, ce ne doare când avem dureri de cap?
Capul include oasele craniului, pielea și mușchii pe care le acoperă, întregul creier și structurile venoase și nervoase. Creierul este un alt organ al creierului și, prin urmare, doar o porțiune a capului.
Originea durerilor de cap este multiplă. Uneori apar dureri de cap banale, cauzate de puțină oboseală sau stres și nimic altceva. Alteori, cefaleea este semnul unei boli grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Pentru a ști dacă creierul poate să simtă durere, trebuie mai întâi să ne gândim dacă există sau nu receptori ai durerii în țesutul cerebral. Zonele corpului fără astfel de receptori sunt incapabile să producă durere.
Creierul poate să simtă durere?
Receptorii durerii sunt numiți nociceptori. Sunt structuri senzoriale, adică sunt asociate cu posibilitatea de a simți ceva. Atunci când un stimul activează nociceptorul, poate exista o senzație de durere.
Nociceptorii sunt prezenți în diferite țesuturi, dar nu și în creier. Când acești receptori sunt stimulați, de exemplu, prin atingerea a ceva fierbinte, transmit semnalul durerii către creier prin măduva spinării.
Există nociceptori în partea exterioară a corpului, în piele și în interior, în anumite organe. Există, de asemenea, membrane mucoase și țesuturi cu acești receptori, cum ar fi mușchii care conțin nociceptori în interior.
Deci, creierul nu poate simți durerea. Acesta va primi informațiile care îi vin de la nociceptorii distribuiți pe tot corpul și le va interpreta, dar nu va fi o durere cerebrală. Structurile sale vecine au nociceptori, cum ar fi meningele.
Deoarece nu are receptori ai durerii, creierul poate fi operat cu anestezie locală, așa cum se face în neurochirurgie. Capacul craniului este deschis și creierul este operat cu pacientul treaz, deoarece intervențiile chirurgului nu provoacă durere.
Vă recomandăm:
Creierul nu poate să simtă durere, ci o interpretează
După cum am spus deja, creierul nu poate simți durerea, dar este însărcinat cu interpretarea semnalelor pe care le primește de la nociceptorii distribuiți pe tot corpul. Pentru unii neurologi, este corect să spunem că creierul generează durere, deoarece în cele din urmă el este cel care ne spune că ceva doare.
Când un nociceptor detectează o schimbare fizică, termică, de presiune sau chimică care poate fi dăunătoare, acesta alertează creierul. Prin măduva spinării, informațiile pleacă de la receptor și caută o interpretare în țesutul cerebral.
Creierul colectează datele și emite un răspuns, care este condiționat de cine suntem, adică de ceea ce am trăit și am învățat înainte. Apoi, va fi întocmită o comandă care urmează să fie executată. Dacă s-a detectat durere periculoasă, reacția poate fi să luați mâna de pe locul fierbinte, să vă mișcați, să săriți, să alergați sau poate să rezistați puțin mai mult.
Există oameni care se antrenează pentru durere, cum este cazul boxerilor. Loviturile pe care le primesc sunt înregistrate de creier pentru a câștiga experiență. Confruntat cu loviturile ulterioare, răspunsul nu mai este același, deoarece creierul a acumulat informații care îi permit să ia alte decizii.
Cu toate acestea, există limite ale durerii care depășesc experiența. Durerea este un mecanism de apărare care avertizează cu privire la pericolele pentru sănătate. Un sistem bun de recunoaștere a durerii este ceea ce ne menține în viață ca specie.
Aflați mai multe:
Deci, ce înseamnă durerea de cap?
Din moment ce știm că creierul nu poate să simtă durere, este normal să ne întrebăm de ce ne doare capul. Ei bine, răspunsul se află în celelalte structuri ale craniului.
Cefaleea poate afecta pielea capului, meningele sau arterele craniului. Creierul va interpreta semnalele din aceste structuri și va decide dacă există durere sau nu.
Fluxul de sânge este o sursă frecventă de migrene. Când circulația în arterele sau venele capului este perturbată, nociceptorii din vase semnalizează creierul. Din acest motiv, unele medicamente pentru migrene se bazează pe modificarea vasoconstricției.
Creierul nu poate simți durerea, dar noi putem
Faptul că creierul nu poate simți durerea nu înseamnă că noi suntem incapabili să o percepem. Dimpotrivă, țesutul cerebral ne conectează cu exteriorul prin percepția durerii și, în același timp, interpretează mediul intern prin nociceptorii organelor. Creierul nu poate simți durerea, dar noi, în ansamblu, putem.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Benarroch, M. D. “Canales iónicos en nociceptores.” American Academy of Neurology 84 (2015): 31-42.
- Moreno, Carlos, and Diana M. Prada. “Fisiopatología del dolor clínico.” Guía neurológica 3 (2004): 9-21.
- Bultitude, Janet H., and Robert D. Rafal. “Derangement of body representation in complex regional pain syndrome: report of a case treated with mirror and prisms.” Experimental brain research 204.3 (2010): 409-418.
- González, A. Margarita. “Dolor crónico y psicología: actualización.” Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 610-617.
- Villar, J. “Cómo investigar en algo tan subjetivo como el dolor.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 13.4 (2006): 250-253.
- Romera, E., et al. “Neurofisiología del dolor.” Rev Soc Esp Dolor 7.Supl II (2000): 11-17.