De ce medicamentele produc dureri de cap?
Orice medicament pe care îl iei pentru ameliorarea disconfortului poate provoca dureri de cap recurente. Acestea pot dura mai mult de 15 zile și, de obicei, apar din cauza supradozajului cu substanțe analgezice. De ce medicamentele produc dureri de cap? Ce altceva ar trebui să știi despre asta? Citește mai departe pentru a afla mai multe detalii!
Care sunt simptomele?
Simptomele durerii de cap induse de medicamente pot varia în funcție de tipul inițial de cefalee și, de asemenea, de medicamentul utilizat. Este o durere zilnică sau aproape zilnică, ce te trezește adesea dimineața devreme. Se ameliorează cu analgezice, dar reapare imediat ce efectele medicamentului dispar. Alte simptome sunt:
- Greaţă
- Neliniște și dificultăți de concentrare
- Probleme de memorie
- Iritabilitate
Care sunt medicamentele care produc dureri de cap?
Nu știm exact de ce administrarea unor medicamente provoacă dureri de cap recurente. Riscul de cefalee recurentă variază în funcție de medicament. De asemenea, orice medicament pentru durerea severă de cap poate provoca acest tip de cefalee recurentă. Aceste medicamente includ următoarele:
- Analgezice și antiinflamatoare
- Aspirina și acetaminofenul sau o combinație de mai multe analgezice (pot provoca dureri de cap, mai ales dacă le iei câteva zile la rând)
Medicamentele antiinflamatoare (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, sunt și ele de vină, iar consumul lor excesiv pentru o perioadă lungă de timp provoacă dureri de cap recurente.
Medicamente pentru migrenă
Acest grup include medicamente mai puternice, cum ar fi triptanii, opioidele sau combinațiile de analgezice. Nu le lua timp de zece sau mai multe zile pe lună. În caz contrar, vor genera o durere de cap constantă.
Opioidele sunt analgezice derivate din opiu sau compuși sintetici ai opiului care includ combinații de codeină și paracetamol. Durerea de cap este mult mai gravă în cazul abuzului de codeină decât în cazul abuzului de triptani.
Factori de risc pentru medicamentele care cauzează dureri de cap
- Istoric de dureri cronice, în special cefalee din migrene
- Utilizarea frecventă a medicamentelor pentru cefalee (riscul crește dacă iei o combinație de mai multe medicamente pentru durere timp de zece sau mai multe zile pe lună și dacă iei analgezice pentru mai mult de 15 zile consecutive).
Există un tratament pentru acest tip de cefalee?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ai adesea dureri de cap cauzate de medicamente este să reduci aportul acestora pentru a întrerupe ciclul durerii. Odată ce are un diagnostic confirmat, primul lucru pe care îl va face medicul este să informeze pacientul și să îl trimită la un neurolog. Ulterior, medicul poate cere întreruperea imediată a administrării medicamentului sau reducerea treptată a dozei.
Cu toate acestea, durerile de cap sunt frecvente la încetarea administrării medicamentului. Acest tip de cefalee este direct legat de tipul de analgezic pe care l-ai luat, de durata de administrare și, de asemenea, de dozele utilizate.
Cel mai frecvent regim de tratament este un medicament antiinflamator nesteroidian: naproxen, de exemplu, la fiecare 12 ore, timp de 2-3 săptămâni. Cu toate acestea, poți utiliza și prednison ca alternativă: 60-100 mg/zi, cu scăderea dozei timp de până la 14 zile.
Dependența de analgezice
După cum poți vedea, dependența de medicamente poate fi un factor de risc pentru durerile de cap. Astfel, este posibil să apară simptome de sevraj, cum ar fi:
- Nervozitate și neliniște
- Greață și vărsături
- Insomnie
- Constipație
Aceste simptome durează între două și zece zile, dar pot continua câteva săptămâni. Este posibil să ai nevoie de tratament pentru anxietate și vărsături în primele zile.
Concluzie: medicamentele care produc dureri de cap
Durerile de cap cauzate de consumul excesiv de analgezice sunt prevenibile. Medicii pot prescrie tratamente preventive pentru cefalee, care să prevină durerea cauzată de utilizarea excesivă a acestor substanțe.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Martínez-frías, M. L. (2012). Medidas preventivas. Alcohol.
-
Lozano, J. (2001). Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de las cefaleas. Offarm.
-
Ramírez, S. F., & Urrea, E. (2004). Tratamiento De La Cefalea. Acta Neurologica Colombiana.