Androginia creierului: ce este și care sunt beneficiile sale
 

Androginia creierului: ce este și care sunt beneficiile sale

Androginia cerebrală este capacitatea creierului de a se adapta lumii fără stereotipuri de gen. Vă spunem beneficiile acestui lucru!
Androginia creierului: ce este și care sunt beneficiile sale
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Androginia creierului este capacitatea sa de a interpreta informațiile ca bărbat și femeie. Cu alte cuvinte, creierul androgin nu este limitat de stereotipurile de gen . Vechile paradigme susțin că bărbații și femeile nu pot face aceleași lucruri. Dar este fals.

Creșterea influențează mai mult decât biologia atunci când vine vorba de rolurile fiecărui gen. Există oameni care nu se pot descurca singuri pentru că au fost învățați să depindă de un partener. În acest articol, vă spunem care sunt avantajele minimizării acestor stereotipuri.

Ce este androginia creierului?

Unele creiere gândesc diferit în funcție de gen. Dar altele nu au prejudecăți de gen. Prin urmare, există creiere care pot procesa informațiile din mediu fără a fi discriminatorii .

Acest fenomen psihologic este asociat cu flexibilitatea cognitivă. Aceasta înseamnă că mintea poate îndeplini diferite sarcini simultan. De exemplu, persoanele cu gândire flexibilă au puncte de vedere diferite asupra unei probleme.

Neuromarketingul are în vedere creierele androgine, spre deosebire de ceea ce se întâmpla înainte, când produsele erau asociate cu bărbați sau femei.

Neuroștiința a concluzionat că majoritatea creierelor au un comportament androgin. Prin urmare, stereotipurile de gen sunt create de cultură. Aceasta înseamnă că mediul în care o persoană crește îi determină acțiunile.

Acestea este cazul stilurilor parentale macho. Oamenii dezvoltă limitări și cresc cu idei greșite despre sexualitate.

Egalitate de gen

Care sunt beneficiile androginiei cerebrale?

Există multe avantaje în a avea un creier androgin. În primul rând, există capacitatea de a evalua imaginea de ansamblu; persoanele care nu sunt limitate de sex sunt mai predispuse să ia decizii bune.

Vederea tunel este caracteristică minților înguste. Aceasta înseamnă că deschiderea spre schimbare este limitată. O minte androgină nu se reduce la o singură cale. Oamenii care evoluează constant nu se opresc la roluri .

Rezistența este un alt avantaj. Pentru a depăși situațiile dificile din viață este necesar să se abandoneze comportamentele anacronice. De exemplu, un tată macho acceptă să se joace cu păpușile cu fiicele sale și pune deoparte complexele.

O altă caracteristică pozitivă a androginiei psihologice este gestionarea timpului. Mințile lipsite de etichete de gen sunt pragmatice. Timpul este mai bine folosit, deoarece nu este necesar să existe un anumit mod de a face lucrurile.

Femeile care își schimbă anvelopele mașinii fără să se simtă ciudat în acest sens sunt un exemplu de autonomie. Când nu ne pasă dacă suntem bărbați sau femei putem fi independenți . La fel și bărbații care fac treburile casnice și își duc copiii la școală nu au niciun complex.

Androginia creierului și sănătatea mintală

Un studiu a arătat că persoanele cu creier androgin sunt mai puțin predispuse la boli mintale. Anxietatea și depresia sunt rare atunci când cineva nu își trăiește viața pe baza stereotipurilor de gen.

Bărbații cu comportamente exagerat de masculine tind să fie mai puțin fericiți. Când alte moduri de gândire nu sunt acceptate ca fiind valabile, adaptarea la mediu devine dificilă.

În cazul femeilor, sănătatea mintală este compromisă atunci când nu pot îndeplini așteptările și ajung să accepte un rol care nu le place. În mediul de lucru, femeile nu primesc aceleași oportunități ca bărbații, ceea ce duce la demisii.

Pe scurt, bărbații și femeile care nu au preconcepții au o viață mai fericită. Oamenii care cred că sunt stăpâni ai rațiunii absolute și care nu acceptă perspectivele de gen, experimentează niveluri ridicate de frustrare.

Persoane care discută despre androginia creierului

Creierul poate fi antrenat pentru a fi androgin?

După cum am văzut până acum, creierul androgin nu este bărbat sau femeie. Cu toate acestea, acele creiere care sunt identificate cu un anumit gen pot învăța să se adapteze. Printr-un proces de psihoeducație, oamenii învață să accepte noi paradigme.

Acest lucru se datorează faptului că personalitatea nu este compusă doar dintr-un aspect biologic. Există, de asemenea, factori de mediu care promovează schimbări de comportament. Conform teoriilor psihodinamice, atunci când gândirea se schimbă, comportamentul se schimbă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ballard-Reisch, D.y Elton, M. (1992). Gender orientation and the Bem Sex Role Inventory: A psychological construct revisited. Sex Roles. A Journal of Research. 27(5/6), 291-306.
  • Erixon, A., & Archer, T., & Norlander, T. (2000). Psychological androgyny and creativity: dynamics of gender-role and personality trait. Social Behavior and Personality An International Journal, 28(5), 423-435. doi:10.2224/sbp.2000.28.5.423
  • Burin M y Meler I. (2000). Varones Género y subjetividad masculina. Buenos Aires, Argentina: Paidós.
  • Carrillo T., Cortés A., Flores G., y Reyes-Lagunes, I. (2000). Niveles de Expresividad-Instrumentalidad en Hombres y Mujeres. La Psicología Social en México, 8, 114-120.
  • Cruz C., River A. y Díaz-Loving, R. (2006). Roles de género: la percepción hacia el trabajo de la mujer. La Psicología Social en México, 11, 57-64. isbn 968-5411-11-5

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.