Diferența dintre creier și minte - Doza de Sănătate
 

Diferența dintre creier și minte

Cunoașterea diferenței dintre creier și minte te va ajuta să te cunoști mai bine pe tine. Într-adevăr, sunt strâns legate, deși funcțiile lor sunt diferite. Vrei să afli mai multe despre asta?
Diferența dintre creier și minte
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Diferența dintre creier și minte este uriașă, dar mulți oameni folosesc adesea acești termeni în mod interschimbabil, cel mai probabil deoarece nu cunosc funcțiile lor individuale.

Creierul se află în spațiul tangibil – ceea ce ai putea observa dacă ți-ai putea împărți ființa într-o realitate tangibilă și o realitate non-tangibilă. Mintea ar ocupa locul intagibilului, adică ceea ce nu poți atinge.

Ființele umane sunt complexe. Studiile arată faptul că sistemul nostru nervos este format din o sută de miliarde de neuroni, toți fiind interconectați. Alte cercetări indică, de asemenea, complexitatea creierului uman și dezvăluie detalii uimitoare.

De exemplu, cavitatea craniană protejează creierul prin acoperirea osoasă. Mai mult, creierul cântărește aproximativ 3 kilograme și este înconjurat de membrane și lichide. Datorită creierului putem simți, gândi și face diverse lucruri.

Diferența dintre creier și minte

Cunoscând aceste detalii, putem afirma acum că creierul este un organ, pe care îl putem examina fizic. În schimb, nu putem nici vedea, nici atinge mintea. Ea se află în interiorul neuronilor care fac parte din creier și ne ajută să judecăm și să ne modelăm sentimentele pentru a înțelege realitatea din jurul nostru.

Creierul este alcătuit din trei părți importante: cerebelul, trunchiul cerebral și encefalul. De asemenea, este împărțit în două emisfere, stângă și dreaptă. Fiecare dintre acestea are un lob frontal, temporal, parietal și occipital.

Ceea ce este cunoscut sub numele de „substanță cenușie” este de fapt cortexul cerebral și este partea externă a creierului care face posibilă îndeplinirea funcțiilor de gândire. Cerebelul ne permite să ne mișcăm, oricât de dificilă sau complexă ar fi acțiunea și să facem acest lucru fără a fi nevoie să gândim.

Funcțiile creierului

Creier reprezentat grafic
Creierul îndeplinește funcții complexe care fac posibilă supraviețuirea.

Această rețea cerebrală face posibilă supraviețuirea prin îndeplinirea unor funcții importante precum:

  • Reglează funcțiile vitale, cum ar fi temperatura, respirația, tensiunea arterială, somnul și foamea, printre altele
  • Primește informații de la simțuri și procesează, integrează și interpretează ceea ce percepem prin gust, auz, vedere, miros și atingere
  • Generează lumea emoțiilor și a comportamentelor noastre
  • Controlează mișcările, cum ar fi alergarea, mersul pe jos și vorbirea, printre altele
  • Datorită creierului putem gândi, simți și raționa
  • Ne permite să îndeplinim funcții cognitive avansate, cum ar fi percepția, memoria și învățarea

Toate acestea ne determină să ne întrebăm cum interacționează mintea și creierul.

Relația dintre creier și minte

OK, acum că am clarificat diferența dintre creier și minte, știm că creierul este un organ fizic pe care îl putem privi, atinge și studia fizic. Știm, de asemenea, că în cazul minții lucrurile stau altfel. Acum vom analiza modul în care mintea și creierul se conectează pentru a lucra împreună.

Munca pe care o fac creierul și mintea este minunată. De exemplu, încerci să ajungi la un obiect și te gândești la el. Astfel, creierul primește acel semnal din minte, activează nervii necesari și brațul execută mișcările.

Mintea concepe gândurile, dar creierul face procesul propriu-zis la nivel fizic.

Mintea ta este ceea ce te face unic

Femeie care face diferența între creier și minte
Spre deosebire de alte ființe vii, oamenii pot acționa conștient sau inconștient.

Este incredibil cum toate animalele se nasc cu resurse indispensabile pentru a supraviețui. Majoritatea dintre noi acționăm instinctiv. Cu toate acestea, noi, oamenii, suntem diferiți de alte animale în ceea ce privește procesele mintale pe care le putem executa.

Creierul animalelor poate îndeplini doar sarcini de bază pentru supraviețuire. Funcționarea lor este rudimentară și acțiunile se supun stimulilor. În contrast, oamenii au o minte și efectuează procese atât în mod conștient, cât și inconștient.

După cum poți vedea, mintea ne ajută să analizăm gândurile și să interpretăm datele. Putem chiar să construim credințe și să le integrăm în lumea noastră conștientă sau inconștientă.

Creierul și mintea sunt impresionante, iar sarcinile lor sunt la fel de uimitoare. Acestea funcționează interdependent și, de aceea, putem face uz de intuiție, imaginație, percepție și concentrare, printre altele.

După cum am menționat mai sus, mintea și creierul sunt diferite și trebuie să fim clari atunci când ne referim la acestea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.