Ce este managementul sportiv și la ce folosește?
 

Ce este managementul sportiv și la ce folosește?

Dacă aveți idei sau proiecte bune pentru a ajuta sportivii să-și îmbunătățească performanța, puteți deveni un bun manager. Aflați ce este managementul sportiv și pentru ce poate fi folosit!
Ce este managementul sportiv și la ce folosește?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sportivii care se retrag din activitate continuă adesea să fie asociați cu sportul practicat. Pe de altă parte, cei care nu au putut face performanța dorită îi ajută pe sportivii activi. A fi în managementul sportiv este un mod de a fi legat de sport și de afaceri.

Dacă crezi că ai un talent pentru a combina cele două domenii, poate că aceasta este cariera ta ideală. Managementul sportiv își propune să realizeze proiecte care să ofere sportivilor toate instrumentele necesare pentru ca aceștia să-și poată maximiza talentele și să obțină cele mai bune performanțe.

Managerii lucrează cu sportivii individual sau prin instituții. Resursele umane, rezolvarea problemelor și aspectele economice fac parte din sarcină. În acest fel, sportivii trebuie să se concentreze doar pe pregătire pentru a-și atinge performanța maximă atunci când concurează.

Ce este managementul sportiv și pentru ce este acesta?

Există multe motive pentru care ne putem îndrepta către managementul sportiv. Perfecționarea structurilor pentru a facilita și îmbunătăți cariera sportivilor este o mare provocare.

Este, de asemenea, o modalitate de conectare cu o activitate pe care am practicat-o sau ne-am fi dorit să o facem. Prin intermediul managementului, ne putem aventura în numeroase sporturi. Învățam cum funcționează instituțiile, creăm noi strategii și avem ocazia de a călători în lume.

Cartea Importanţa managerului sportiv sugerează că existenţa unui personal specializat pregătit în managementul serviciilor sportive devine din ce în ce mai necesară. Această resursă umană trebuie să ofere raționalitate și eficiență resurselor alocate sportului.

Antrenor care se ocupă de managementul sportiv

Sarcini de îndeplinit în managementul sportiv

Sarcinile managerului sportiv sunt multiple. Trebuie să ții cont de obiectivele instituției sau ale sportivului pe care îl reprezinți.

Este necesar să planifici strategiile și metodele utilizate, să nu pierzi din vedere nevoile și să ai o comunicare adecvată. Acestea sunt câteva dintre sarcinile principale ale managerului sportiv:

  • Planificare: Va trebui să-ți execuți proiectul și pentru a face acest lucru va trebui să ții cont de mai mulți factori. Organizarea unui calendar de activități este cheia pentru a face față fiecărei provocări.
  • Finanțe: Trebuie să obții resursele economice pentru a avea structura și elementele necesare pentru un proiect de succes. Va trebui să profiți de oportunitățile și momentele favorabile care apar, precum și să cauți sponsori și alte surse de bani.
  • Gestiune: Ești responsabil cu gestionarea și administrarea locurilor de antrenament și a scenariilor de competiție. Un studiu publicat în 2014 relatează faptul că creșterea numărului de facilități sportive face ca managementul sportiv să fie un aspect fundamental pentru administrațiile publice.
  • Negociere: Trebuie să participi la diferite operațiuni economice. Trebuie să ajungi la acorduri care să fie benefice pentru instituția pe care o reprezinți. Vor fi, de asemenea, o mulțime de probleme de discutat cu colegii.
  • Comunicare: Va trebui să transmiți ideile echipei tale în mod clar. Este o calitate importantă să știi să asculți și să fii deschis pentru a profita de idei noi. De asemenea, trebuie să aplici strategii de marketing.

Calități pe care ar trebui să le aibă un bun manager sportiv

Managerul sportiv trebuie să aibă o educație bună și să fie pregătit să facă față provocărilor. Am văzut câteva dintre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești, însă o personalitate și caracteristicile potrivite sunt, de asemenea, importante pentru a putea îndeplini sarcina.

Următoarele sunt câteva dintre calitățile pe care ar trebui să le aibă un bun manager sportiv:

  • Lider: trebuie să-și îndrume echipa către atingerea obiectivelor propuse. Trebuie să câștigi încrederea colaboratorilor, astfel încât aceștia să îți răspundă în cel mai bun mod.
  • Trainer: este important să transmiți cunoștințele dobândite echipei. De asemenea, ascultă și învață de la colegii tăi.
  • Muncă în echipă: este un aspect fundamental pentru a obține succesul. A fi deschis și a fi capabil să delegi sarcini unor oameni de încredere îți va oferi alte perspective.
  • Creativitate: în vremurile de astăzi, este important să vii în mod constant cu idei noi. Uneori trebuie să recurgi la imaginație.
  • Flexibilitate: trebuie să fii atent la toate și să fii deschis să asculți diferite propuneri și opinii. De asemenea, trebuie să ai capacitatea de a te adapta schimbărilor.
  • Onestitate: este cheia în toate aspectele și activitățile vieții. Trebuie să insufli valori prin cuvânt și prin exemplu.
Bărbat care se ocupă de managementul sportiv

Pregătește-ți proiectul și îndrăznește să te aventurezi în managementul sportiv

Dacă îți place sportul și ești priceput în afaceri, atunci rolul de manager sportiv poate fi potrivit pentru tine. Este important să fii pregătit să faci față diferitelor situații și să ai capacitatea de a rezolva problemele.

Pentru a face acest lucru, trebuie să lucrezi conștiincios și să nu pierzi niciodată din vedere obiectivul principal, și anume a ajuta o instituție să se dezvolte și a oferi instrumentele necesare pentru a spori performanța sportivilor. Munca în echipă și împărțirea sarcinilor vor fi esențiale.

Este o meserie fără ore fixe și care necesită multă dedicare. Dacă ești pregătit pentru provocare, atunci începe să-și pregătești proiectul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez Tafalla A, Mestre Sancho J. La importancia del gestor deportivo en el municipio. España; Inde Publicaciones; 2005. 158p. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=d2VmeOIDIXgC&oi=fnd&pg=PA7&dq=gestor+deportivo+importancia&ots=O1KkAv0vGk&sig=BrXqo1Co_RRNqHK6DuIoSzGKjjY#v=onepage&q=gestor%20deportivo%20importancia&f=false
  • Ródenas Espí S, Mestre Sancho J, Abella C. Análisis del perfil del gestor deportivo en los municipios de más de 5.000 habitantes de la provincia de Castellón. España; Revista de la Fundación Dialnet, N°20,  2014. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5802402

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.