Zlatan Ibrahimovic, în fruntea fotbalului la 40 de ani
 

Zlatan Ibrahimovic, în fruntea fotbalului la 40 de ani

Deși corpul nu său nu mai este tânăr, Ibrahimovic nu se lasă învins de trecerea timpului și câștigă un nou titlu la 40 de ani. Acum trebuie să se îngrijească pentru a continua să joace.
Zlatan Ibrahimovic, în fruntea fotbalului la 40 de ani

Ultima actualizare: 08 iunie, 2022

Despre Zlatan Ibrahimovic s-a vorbit mereu în lumea fotbalului grație talentului său, personalității și câtorva atitudini și declarații izbitoare. La 40 de ani, reușește să continue la cel mai înalt nivel, chiar dacă asta presupune un sacrificiu enorm din punct de vedere fizic.

Cea mai recentă realizare a atacantului suedez este câștigarea Seriei A, liga italiană de fotbal, cu AC Milan. Trecuseră 11 ani de când jucătorii nu câștigaseră la nivel local, iar Ibrahimovic tocmai se întorsese din Liga Statelor Unite (2020).

Deși participarea sa a fost limitată, o asemenea ispravă nu trece neobservată pentru un fotbalist de 40 de ani, vârstă la care mulți dintre colegii săi nu au putut ajunge în activitate. Zlatan a putut să o facă prin forța voinței și mult sacrificiu, așa cum vom vedea mai jos.

Forma lui Zlatan Ibrahimovic la 40 de ani

În sezonul 2021/2022, Zlatan Ibrahimovic a jucat 23 din cele 38 de meciuri ale lui AC Milan în Seria A. A contribuit la titlul echipei sale cu 8 goluri și 3 pase decisive. A jucat 29% din timp și a fost implicat în 16% dintre golurile echipei Milan în competiție.

Probleme la genunchi și la tendonul lui Ahile

Prezența stelară a lui Ibrahimovic s-a simțit mai ales în prima parte a sezonului. În ultima parte a competiției, în ianuarie, a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile care l-a ținut în afara terenului timp de 42 de zile (8 meciuri).

Mai târziu, genunchiul a început să-i creeze probleme. Între aprilie și mai a fost inactiv timp de 14 zile și a ratat 3 meciuri. Când a jucat, însă, a făcut-o încet și cu mult disconfort fizic, până în punctul în care antrenamentele cu restul echipei au fost reduse la doar o zi pe săptămână.

Potrivit fotbalistului, în prima jumătate a anului 2022 a fost nevoit să joace cu probleme la ligamentul încrucișat anterior al genunchiului drept. Acest lucru i-a provocat dureri severe și limitări fizice clare, pe care a încercat să le compenseze prin antrenament și îngrijire.

Zlatan Ibrahimovic marchează cu capul
În ciuda problemelor fizice, jucătorul a reușit să rămână activ și să marcheze câteva goluri.

Antrenamentul special pentru a avea grijă de genunchi

Pentru a preveni ca o accidentare să înrăutățească starea de sănătate a genunchiului deja deteriorat, Zlatan Ibrahimovic a ieșit rar pe teren pentru a se antrena cu colegii săi în 2022. În schimb, a urmat o rutină de antrenament special concepută pentru el.

Datorită acestui fapt, suedezul a reușit să-și mențină forma fizică – mai ales în ceea ce privește masa musculară, forța și puterea – fără a compromite excesiv articulația. Desigur, este un sportiv super-profesionist și angajează specialiști care îl supraveghează și îi ghidează fiecare pas.

Cei care suferă de dureri de genunchi pot face exerciții precum genuflexiunile și fandările pentru a-și păstra flexibilitatea și forța. De asemenea, anumite activități sportive, precum înotul, ciclismul și alergatul ușor pot oferi anumite beneficii.

Scurgeri de lichid la genunchiul drept și intervenția chirurgicală

Cu sezonul încheiat și titlul Scudetto în mână, Ibrahimovic a publicat pe rețelele de socializare tratamentul pe care trebuia să-l urmeze o dată pe săptămână pentru a rămâne activ. Atacantului i s-a făcut periodic o extracție fluidă din articulație (în ultimele 6 luni de competiție).

Odată încheiată liga italiană, Ibrahimovic a suferit o artroscopie pe 25 mai în orașul francez Lyon. Perioada estimată de recuperare este cuprinsă între 7 și 8 luni. La vârsta lui Zlatan, aceasta nu este o problemă minoră.

Zlatan Ibrahimovic pe teren
Artroscopia înseamnă aproape 8 luni în afara terenului, ceea ce este destul de mult având în vedere vârsta jucătorului.

Ibrahimovic la 40 de ani

Dincolo de contribuția sa pe terenul de joc, importantă la început și sporadică la final, Zlatan Ibrahimovic este important în îndrumarea lui AC Milan către un nou titlu. Atacantul este un exemplu pentru o echipă tânără.

Cu liniște sufletească și fără presiunea calendarului pe umeri (sau pe genunchi), suedezul va trebui să decidă ce să facă cu cariera sa la 40 de ani. Va împlini 41 de ani pe 3 octombrie. Poate alege să-și prelungească contractul sau să pună capăt unei cariere de succes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.