3 virtuți ale lui Thibaut Courtois, portarul salvărilor miraculoase
 

3 virtuți ale lui Thibaut Courtois, portarul salvărilor miraculoase

Portarul este pentru mulți cea mai neplăcută poziție din fotbal, pentru că greșelile sunt scumpe. Dar Courtois iese în evidență chiar și în momentele de presiune maximă.
3 virtuți ale lui Thibaut Courtois, portarul salvărilor miraculoase

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Cei mai mari sportivi din lume sau tot ce au mai bun în momentele decisive. În spatele talentului, se află nenumărate ore de muncă asiduă și, de asemenea, mari virtuți, precum cele care îl fac pe Thibaut Courtois unul dintre cei mai buni portari ai lumii.

De mic, Courtois visa să fie fotbalist. Cu toate acestea, calitățile tehnice nu l-au ajutat și, potrivit jucătorului, i s-a propus să fie portar.

Nu a fost nevoie să-mi spună altceva.

Aceasta a fost nașterea unei cariere stelare care, datorită condițiilor înnăscute și muncii asidue, pare să fi atins maximul.

Virtuțile lui Thibaut Courtois l-au plasat printre cei mai buni portari din lume

Portarul lui Real Madrid și al naționalei Belgiei are un mare avantaj: fizicul său. Măsoară 2 metri și cântărește aproximativ 96 kilograme, calități care ii permit să ajungă la mingi neașteptate.

Desigur, un portar de talie mondială nu ar putea ieși în evidență fără un plan de antrenament pe măsura potențialului său. Mai jos, vom vorbi despre principalele caracteristici ale lui Courtois ca portar și despre modul în care acestea sunt dezvoltate prin exercițiile pe care le face la antrenament.

Portarul Thibaut Courtois apără în poartă
În ciuda înălțimii sale, Courtois dă dovadă de multă agilitate în abordare.

1. Portarul din zona mică

Dacă ne uităm la o compilație de apărări ale lui Thibaut Courtois, vom observa că multe dintre cele mai bune mișcări ale portarului au loc în careu. Belgianul este practic imbatabil dacă atacantul nu are un avantaj clar. Acest lucru a fost dovedit în finala Ligii Campionilor împotriva lui Liverpool.

Dacă lovitura vine de la distanță, Courtois știe cum să răspundă și să folosească toată lungimea corpului pentru a respinge mingea. În urmă cu câțiva ani, la Cupa Mondială din Rusia în 2018, a blocat un șut al lui Neymar din afara zonei sale de confort.

Talentul lui Courtois la tackling este incontestabil, dar în spatele acestei calități se află și mult antrenament. În videoclipurile pe care Real Madrid le distribuie pe rețelele de socializare, puteți vedea cum portarul se confruntă constant cu cei mai buni fotbaliști de pe planetă.

2. Agilitate și dexteritate, în ciuda înălțimii sale

Courtois este un portar foarte rapid. Acest lucru devine mai clar în momentul în care se confruntă cu un atacant.

Între secunda în care atacantul controlează mingea și încercarea de a șuta spre poartă, Courtois face deja doi-trei pași pentru a ajunge aproape de el. Portarul profită de corpul său pentru a acoperi o zonă mai mare.

Antrenamentul portarilor include multe exerciții pentru a îmbunătăți aceste abilități. De exemplu, unele constau în reacția la mai multe lovituri consecutive din direcții diferite, la înălțimi diferite și chiar cu putere variabilă. De asemenea, portarul se antrenează pentru a prinde obiecte mai mici, cum ar fi mingi de tenis.

3. Controlul spațiului aerian

Desigur, un portar de talie mondială nu poate neglija jocul aerian. Caracteristicile sale fizice îl ajută foarte mult în acest sens. Fiind atât de înalt și adăugând lungimea brațelor sale întinse, aproape orice minge va ajunge în mâinile lui.

Pentru a îmbunătăți și mai mult această calitate, portarii se antrenează pentru a sări mai sus; puterea picioarelor este cheia pentru a ajunge la aceste mingi. De asemenea, este nevoie de o bună coordonare a ochilor pentru a judeca unde va ateriza mingea. Și, de asemenea, este nevoie de forță musculară, deoarece jucătorii proprii și adversari sunt adesea un obstacol în cursă.

Puterea sa s-a dovedit a fi utilă și în terenul rival. Într-un meci de ligă cu Valencia, Courtois a dat lovitură cu capul după o lovitură de colț, care s-a încheiat cu un gol ce a dus la egalitate.

Ajutor suplimentar și disciplină: alte trăsături ale lui Thibaut Courtois

Părinții lui Thibaut Courtois au fost voleibaliști. Prin urmare, capacitatea lui de a prinde mingi provine și din orele întregi petrecute jucând volei cu părinții.

În plus, fotbalistul însuși a publicat videoclipuri cu el jucând baschet. Desigur, reușește să arunce mingea în coș cu ușurință.

Frank Vercauteren, care i-a fost antrenor când a debutat la Genk în Belgia, a declarat presei că jucătorul „a avut un antrenament perfect, cu multă determinare și calitate” și că din acel moment s-a remarcat prin forța sa mintală. Acest lucru i-a adus un loc în echipă la 18 ani.

Thibaut Courtois pe teren
Portarul lui Real Madrid se remarcă prin viteza de reacție și capacitatea de a prinde mingi dificile.

Thibaut Courtois: portar talentat și câștigător

De-a lungul carierei sale, Courtois a câștigat cele mai importante competiții:

  • Liga Campionilor
  • Liga Spaniei
  • Premier League
  • Copa del Rey

Vreau să fiu o sursă de inspirație pentru cei care perseverează în urmărirea viselor.

La 30 de ani, obține cele mai bune cifre din cariera lui cu Real Madrid. Fără îndoială, grație performanței sale în momentele cheie, inspiră mii de oameni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.