5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă
 

5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă

Fără îndoială, activitatea fizică aduce mari beneficii minții. Dar știți cum să vă folosiți mintea pentru a îmbunătăți performanța sportivă?
5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În general, când facem sport, ajungem cu toții la epuizare și abia așteptăm să terminăm antrenamentul pentru a merge acasă. Totuși, această oboseală este uneori mintală și poate fi combătută. De data aceasta, vom trece în revistă 5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă.

Creierul, ca centru al sistemului nervos, este cel care trimite ordinele și controlează aproape toate procesele corpului și ale minții. Este legat de productivitate și ne afectează direct performanța în orice activitate, atât zilnică, cât și sportivă.

Folosirea minții în favoarea noastră este decisivă pentru atingerea obiectivelor sau obținerea succesului în sport. A ne concentra pe obiective ne va face să ne descoperim capacitatea de a ne îmbunătăți și de a realiza mult mai mult decât am crezut.

Reziliența mintală este cheia în activitatea fizică

Forța psihologică este esențială în performanța sportivă. Nu este vorba doar de sportivii de elită, ci oricine face un antrenament și dorește să se perfecționeze, trebuie să aibă convingere, perseverență și gânduri pozitive pentru a-și atinge scopul.

Să vedem câteva aspecte importante de care trebuie să ținem cont pentru a folosi mintea în favoarea noastră și a ne îmbunătăți performanța:

  • Încrederea în sine: a avea o bună stimă de sine este un factor determinant. Încrederea în sine ne va ajuta să obținem cea mai bună performanță. În plus, este esențial să nu o pierdem în momentele nefavorabile. De exemplu, un studiu numit Oxitocină salivară, anxietate cognitivă și încredere în sine la sportivii pre-competitivi, aplicat la 56 de tineri jucători de fotbal, a stabilit faptul că învingătorii au avut scoruri semnificativ mai mici de anxietate cognitivă și încredere în sine mai mare decât cei învinși.
  • Perseverență: nu trebuie să renunțăm niciodată, ci să încercăm din nou și din nou până ajungem la obiectiv. Trebuie să gândim pozitiv și să încercăm tehnici sau strategii noi.
  • Confruntarea cu frustrările: mediul sportivului este foarte important, pe lângă personalitate. Sprijinul familiei, contribuția unui antrenor bun și ajutorul unui psiholog pot fi decisive. Dacă suntem critici cu privire la performanța noastră, este mai probabil să ne îmbunătățim și să avem succes.
  • Gestionarea emoțiilor: furia sau frustrarea nu vor face decât să împiedice atingerea obiectivului, deoarece vor afecta concentrarea și performanța. Sportivii au nevoie de gânduri pozitive pentru a se îmbunătăți și pentru a atinge performanța maximă.
  • Bunăstare: a avea succes sau a obține beneficii sunt obiective comune pentru sportivi, dar pot fi dăunătoare dacă dorim să le atingem cu orice preț. Primul motiv pentru a face față unei discipline este distracția, mai ales când vine vorba de copii. Dacă această motivație dispare, cel mai probabil vom abandona activitatea.
Bărbat care folosește trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă

5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă

Practicarea sportului ajută la stimularea creierului. Antrenamentul și competiția asigură o mai bună oxigenare a conexiunilor neuronale. Acest lucru ne permite să ne reînnoim ideile, să obținem o concentrare mai bună și să ne folosim creierul la maxim. În consecință, pe lângă efectul de feedback, îl putem folosi în avantajul nostru pentru a ne îmbunătăți abilitățile atletice.

O lucrare intitulată Cum îmbunătățește cu adevărat psihologia performanța sportivă? afirmă următoarele:

„Nimeni din domeniul atletismului competitiv nu contestă importanța pregătirii mintale înainte de concurs sau necesitatea de a menține această mentalitate specială în competiție.”

Antrenamentul abilităților mintale se traduce printr-o performanță sportivă mai bună, dar „mulți sportivi, antrenori și manageri sportivi sunt încă reticenți în a apela la serviciile unui psiholog sportiv calificat, chiar dacă cred că i-ar putea ajuta”.

Care sunt acele 5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă?

1. Motivația

Trebuie să ne pregătim mintea în cel mai bun mod pentru a face față antrenamentelor. Trebuie să ne concentrăm pe faptul că putem și să ne limpezim gândurile negative care ne indispun.

2. O repetare în plus

Este vorba despre antrenarea creierului pentru o repetare suplimentară. De exemplu, dacă vom face 10 flotări, ne vom gândi că vom finaliza 11. În capul nostru va exista convingerea că trebuie să depunem mai mult efort și va fi mai ușor să finalizam seria.

3. Depășirea limitelor

Constă în a începe să facem un exercițiu fără a stabili un număr de repetări. Când simțim că am ajuns la jumătate, trebuie să ne încurajăm psihic pentru a depăși acel număr.

Creierul va avea un plus de energie pentru a ne atinge scopul. De exemplu, dacă facem burpee și după primele 5 credem că vom ajunge să facem 10, atunci trebuie să ne încurajăm să putem ajunge la 15.

4. Simplificarea aparentă a sarcinii

Cu această strategie putem facilita antrenamentul. Este ideală atunci când avem de gând să ridicăm greutatea maximă. De exemplu, dacă facem îndreptări cu o încărcătură de 100 kg, trebuie să ne gândim că vom ridica 90.

5. Recompensă finală ca stimul

La un moment dat, apare epuizarea. Se întâmplă în ultimele minute sau la exercițiul final. Trebuie să ne concentrăm pe finalizare pentru a obține recompensa. De exemplu, dușul fierbinte când ajungem acasă sau silueta dorită.

Antrenor care folosește trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă

Depășirea propriilor limite este cheia succesului

Depășirea performanței în orice activitate este sinonimă cu motivația și este un punct de plecare pentru a ne perfecționa calitățile. Capacitatea mintală aplicată sportului este la fel de importantă ca și îndemânarea, tehnica și strategia pentru atingerea obiectivelor.

Atât la nivel profesional, cât și la nivel de amator, buna dispoziție, încrederea în sine și perseverența sunt aspecte cheie. Este timpul să lucrăm la controlul cognitiv pentru a obține cea mai bună performanță!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • La Fratta I, Franceschelli S, Speranza L, Patruno A, Michetti C, D’Ercole P, Ballerini P, Grilli A, Pesce M. Salivary oxytocin, cognitive anxiety and self-confidence in pre-competition athletes. Sci Rep. 2021 Aug 19;11(1):16877. doi: 10.1038/s41598-021-96392-7. PMID: 34413428; PMCID: PMC8376920. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34413428/
  • Gee CJ. How does sport psychology actually improve athletic performance? A framework to facilitate athletes’ and coaches’ understanding. Behav Modif. 2010 Sep;34(5):386-402. doi: 10.1177/0145445510383525. PMID: 20935240. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20935240/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.