Cum influențează Ramadanul performanța lui Karim Benzema?
 

Cum influențează Ramadanul performanța lui Karim Benzema?

Atacantul lui Real Madrid respectă Ramadanul, dar nu încetează să marcheze goluri. Postul prelungit are vreun efect asupra fizicului său?
Cum influențează Ramadanul performanța lui Karim Benzema?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2024

Să ne întrebăm dacă Ramadanul influențează performanța lui Karim Benzema pare să nu aibă sens. În meciul cu Chelsea a marcat 3 goluri, fiind deja de 6 zile în post religios.

Anul acesta este deosebit pentru Liga Campionilor. Există mulți jucători musulmani care practică Ramadanul chiar într-un moment cheie. Ce se întâmplă cu corpul când postesc atât de mult? Pot sportivii să suporte această lipsă de nutriție și să continue la același nivel de joc?

Ce este Ramadanul?

Ramadan este numele celei de-a noua luni din calendarul musulman. Este o perioadă sacră temporară și implică un post strict pentru practicanți.

Calendarul musulman nu corespunde cu calendarul occidental. De fapt, se calculează pe baza fazelor lunare (ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă cu data Paștelui evreiesc și creștin).

În 2022, Ramadanul a început pe 1 aprilie și va dura până pe 1 mai, ceea ce coincide cu meciuri importante pentru Karim Benzema și alți sportivi de elită care concurează în Liga Campionilor. Pentru ei, există o obligație morală de a respecta recomandările religioase.

În aceste 30 de zile are loc un post foarte strict de la răsărit până la apus. Nici măcar lichidele nu sunt ingerate cât durează lumina soarelui.

Înainte de răsărit și după apus, sunt permise lichidele. Dar adevărul este că Ramadanul nu este doar despre limitarea aportului alimentar, ci și despre intrarea într-o stare de reflecție spirituală, motiv pentru care relațiile sexuale și orice altă activitate fizică ce implică abaterea atenției de la meditație sunt și ele restricționate.

Pentru a se conforma religiei lor și a continua să performeze, jucătorii musulmani care participă la ligile europene urmează strategii diferite. Mohamed Salah, atacantul egiptean al lui Liverpool, se antrenează înainte de zori în timpul Ramadanului.

Jucătorul Mohamed Salah
Atacantul lui Liverpool, Salah, a vorbit deschis despre schimbarea rutinelor sale în timpul Ramadanului.

Cum influențează Ramadanul performanța lui Karim Benzema?

În urmă cu câteva zile, înainte de meciul cu Chelsea, Karim Benzema a declarat:

Nu are niciun impact. Ramadanul face parte din viața mea, iar religia mea face ca Ramadanul să fie o obligație. Pentru mine este foarte important și mă simt bine când postesc.

~ Karim Benzema ~

Familia atacantului este algeriană și musulmană. Înainte de meciuri, jucătorul poartă căști și ascultă sure din Coran. În felul acesta, el îndeplinește o altă cerință a credinței sale, care este cunoașterea textelor sacre.

Poți să postești o lună și să fii un atlet de nivel înalt?

Mulți pun la îndoială aspectul sănătos al Ramadanului. Este benefic sau consumă în zadar prea multe resurse ale organismului?

În primul rând, trebuie clarificat faptul că modul în care un organism antrenat face față lipsei de hrană nu este același cu modul în care reacționează un organism neantrenat. Sistemele umane au alte mecanisme de adaptare atunci când sunt puternice.

Karim Benzema poate marca goluri în timpul Ramadanului pentru că în restul anului urmează o rutină strictă de exerciții și o dietă consistentă. Când postul de o lună se termină, corpul are alte resurse pentru a contracara lipsa de nutrienți și de hidratare.

Ce se întâmplă în timpul unei luni de post?

Această formă de post propusă de Ramadan este foarte diferită de ceea ce știm ca post intermitent. 30 de zile fără să mănânci alimente solide și cu doar câteva lichide înainte și după răsărit și apus este ceva serios.

Primul lucru pe care îl va face organismul este să folosească glucoza ca sursă de energie. Poate dura 3 sau 4 zile. Apoi, trebuie să apeleze la grăsimi și acizi grași drept combustibil.

Odată ce resursele de grăsime sunt epuizate, organismul va distruge țesutul muscular pentru a obține energie. Acesta este punctul critic și nesănătos și există o mare diferență între sportivii de elită și alți oameni.

Organismul sportivilor este pregătit să lucreze cu un alt metabolism bazal, cu o eficiență mai mare atunci când vine vorba de producerea de energie și cu o capacitate îmbunătățită de a răspunde la stresul fizic. Cu alte cuvinte, jucătorii de fotbal ar putea trece prin Ramadan fără să observe diferențe de performanță.

Un studiu din 2009 a arătat că nu au existat schimbări semnificative la testele fizice în timpul practicării Ramadanului. Și mai important, Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA) a afirmat că nu au existat probleme de sănătate pentru fotbaliștii care au ținut postul lunar într-un mediu controlat de antrenorii și cluburile lor.

Picior pe minge de fotbal
Diverse cercetări sportive au arătat că sportivii nu sunt mai puțin performanți în timpul Ramadanului.

Ce este un mediu controlat pentru Ramadan în fotbal?

Acest mediu controlat care este propus jucătorilor de fotbal care respectă Ramadanul trebuie să urmeze câteva recomandări de îngrijire. Acestea sunt sugestii științifice pentru a reduce efectul postului prelungit asupra performanței atletice.

Unul dintre cele mai relevante sfaturi ale științei medicale este schimbarea programului de antrenament. Se propune ca sportivii să-și plaseze sesiunile seara, astfel încât să își poată reînnoi hidratarea la apusul soarelui.

În mod similar, ei trebuie să aibă o rutină de somn care se schimbă în timpul Ramadanului. Ei vor trebui să doarmă suficiente ore pentru ca ritmul circadian să nu se schimbe prea mult la post. Acest lucru ar împiedica utilizarea mușchilor drept combustibil.

Ramadanul nu pare să-l încetinească pe Karim Benzema

Cele 3 goluri împotriva lui Chelsea spun totul. Ramadanul nu încetinește performanța lui Karim Benzema.

Acest lucru nu poate fi pus pe seama norocului. Atacantul lui Real Madrid și-a schimbat perspectiva antrenamentului și alimentației în urmă cu câțiva ani, pentru a fi astăzi un marcator de neoprit.

Trupul, mintea și spiritul sunt aliniate în acest om care este capabil să respecte tradițiile fără a-și afecta echipa.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kirkendall, Donald T., et al. “The influence of Ramadan on physical performance measures in young Muslim footballers.” Journal of sports sciences 26.S3 (2008): S15-S27.
  • Zerguini, Yacine, Qanta A. Ahmed, and Jiri Dvorak. “The Muslim football player and Ramadan: Current challenges.” Journal of sports sciences 30.sup1 (2012): S3-S7.
  • Maughan, Ronald J., et al. “Achieving optimum sports performance during Ramadan: some practical recommendations.” Journal of sports sciences 30.sup1 (2012): S109-S117.
  • Chtourou, Hamdi, et al. “Effects of Ramadan fasting on physical performances in soccer players: A systematic review effets du jeûne de Ramadan sur les performances physiques des footballeurs: Revue systématique.” Tun Med 97 (2019): 1114-1131.
  • Aziz, Abdul Rashid, et al. “Effects of Ramadan fasting on the physical activity profile of trained Muslim soccer players during a 90-minute match.” Science and Medicine in Football 2.1 (2018): 29-38.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.