Logo image
Logo image

Tratament pentru ulcerațiile și aftele bucale

5 minute
Ulcerațiile și aftele bucale pot avea mai multe cauze. În acest articol îți vom arăta cum să le tratezi, precum și cum poți reduce riscul apariției acestora în viitor.
Tratament pentru ulcerațiile și aftele bucale
Ultima actualizare: 01 septembrie, 2019

Ulcerațiile și aftele bucale sunt răni mici care se manifestă în cavitatea bucală. Deși tind să aibă dimensiuni reduse, locația lor le face să fie inconfortabile și dureroase. Alimentele calde, reci, crocante și acide le pot irita, provocând disconfort suplimentar. Așadar, este important să ai la îndemână un tratament pentru ulcerațiile și aftele bucale.

Ulcerațiile și aftele bucale necesită un timp îndelungat pentru a se vindeca din cauza umidității din gură și a consumului de alimente. În acest articol, îți vom împărtăși câteva soluții pentru a ajuta la vindecarea rapidă a acestora.

Cauzele pentru care apar ulcerațiile și aftele bucale

Deși sunt foarte des întâlnite, adevărul este că nimeni nu știe cu exactitate de ce apar. Ceea ce știm este că ulcerațiile și aftele bucale afectează circa 20% din populație. Acestea provoacă dificultăți atunci când vorbim sau încercăm să mâncăm.

Ulcerațiile și aftele bucale sunt de două tipuri: simple sau complexe. Primele apar de câteva ori pe an și durează aproximativ o săptămână la persoane cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani. Cele din urmă sunt mai puțin frecvente, iar cei afectați de acestea au suferit deja de herpes.

Câțiva factori care declanșează apariția ulcerațiilor și aftelor bucale sunt:

  • Fructele acide sau citrice
  • Rănirea cavității bucale cu alimente sau diverse ustensile și instrumente
  • Problemele de nutriție sau afecțiunile gastrointestinale
  • Aparatele dentare sau protezele

Trebuie să fim atenți la diferența dintre herpesul labial și aftele bucale, care pot fi diferențiate în funcție de aspectul lor. Herpesul labial este cauzat de un virus simplu și este contagios, în timp ce aftele bucale și ulcerațiile nu sunt. În plus, herpesul labial poate apărea și pe alte părți ale feței, cum ar fi buzele, nasul și zona de sub bărbie.

Dacă ai o aftă bucală, vei simți arsuri și vei avea o senzație dureroasă însoțită de furnicături, precum și leziuni rotunde albe sau gri, cu margini roșii. De asemenea, este posibil să ai febră și ganglioni limfatici umflați.

Lucrul bun în ceea ce privește aftele și ulcerațiile bucale este că dispar aproape întotdeauna de la sine în aproximativ 7-10 zile. Durerea poate fi foarte enervantă, dar important este să nu atingi leziunea cu dinții și limba, chiar dacă s-ar putea să fii tentat.

Citește mai mult:

Tratează aftele bucale cu 6 remedii naturale

Tratament pentru ulcerațiile și aftele bucale

Sare

Some figure

Sarea este unul dintre cele mai ieftine și mai eficiente produse antiseptice din lume. Este un aliat de nădejde pentru a trata orice rană în mod natural și într-un timp scurt.

  • Tot ce trebuie să faci este să amesteci o linguriță de sare cu un pahar de apă călduță și să-ți clătești gura cu această mixtură.
  • Scuipă soluția și repetă procesul de cel puțin trei ori pe zi.
  • Durerea și disconfortul vor dispărea gradual.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este poate cel mai bun tratament pentru ulcerațiile și aftele bucale.

  • Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de pahar de apă.
  • Apoi, clătește-ți gura cu acest amestec fără a înghiți lichidul.
  • Poți, de asemenea, să prepari o pastă cu bicarbonat de sodiu cu puțină apă, pe care să o aplici direct pe aftele sau ulcerațiile bucale.
  • Lasă pasta să acționeze timp de câteva minute pentru a-și putea face efectul.
  • Apoi, clătește-ți gura cu apă rece de la robinet.

Peroxid de hidrogen

Acesta este un tratament cu eficacitate dovedită pentru ulcerațiile și aftele bucale.

  • Ia o dischetă de bumbac sau puțină vată sterilă și înmoaie-o în peroxid de hidrogen (apă oxigenată).
  • Aplică apa oxigenată direct pe aftă sau ulcerație de trei ori pe zi.
  • Aceasta va ajuta la reducerea disconfortului și va reduce riscul dezvoltării unei infecții.

Apă de gură

Some figure

Secretul pentru a trata aftele și ulcerațiile bucale este indicat să aplici pe zona afectată produse antiseptice pentru a evita infectarea. Apa de gură este un remediu ce poate alina disconfortul și controla înmulțirea bacteriilor. Nu face exces de acest produs, mai ales dacă este unul cu concentrație ridicată, deoarece apa de gură poate provoca o senzație intensă de usturime.

Gheață

Un cub de gheață poate vindeca treptat aftele și ulcerațiile bucale. Acesta va reduce inflamația și va ameliora durerea.

  • Pune un cub de gheață pe zona afectată ori de câte ori consideri că este necesar.

Iaurt

Grație conținutului acid al laptelui și bacteriilor benefice din compoziția sa, iaurtul poate ajuta la modificarea pH-ului cavității bucale și la ținerea sub control a înmulțirii microorganismelor dăunătoare.

  • Consumă iaurt în fiecare zi, mai ales dacă suferi de ulcerații și afte bucale.
  • De asemenea, îl poți aplica direct pe leziuni cu ajutorul unei dischete din bumbac.

Îți recomandăm:

8 remedii naturiste pentru aftele bucale

Sfaturi pentru a preveni formarea de ulcerații și afte bucale

Some figure

Uneori, o dietă deficitară poate duce la apariția afecțiunilor bucale, precum și la deficiențe de vitamine sau minerale. Prin urmare, cel mai bine este să adopți o dietă echilibrată. Alte afecțiuni care pot provoca ulcerații sau afte bucale sunt anemia cu deficit de fier sau acid folic, boala celiacă și boala Crohn, printre altele.

Nu ezita să adăugi în dieta ta alimente care conțin fier, precum legumele cu frunze verzi, cerealele integrale și laptele. De asemenea, ai grijă când te speli pe dinți, deoarece poți provoca leziuni sau iritații în cavitatea bucală. La fel se întâmplă și atunci când mănânci alimente crocante, cum ar fi chipsurile, pâinea prăjită, semințele, etc.

În cele din urmă, evită mâncarea acidă sau picantă și guma de mestecat și nu uita să folosești ață dentară după fiecare masă pentru a-ți menține întotdeauna gura curată și sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.