5 tratamente pentru eliminarea verucilor plate
 

5 tratamente pentru eliminarea verucilor plate

În prezent, există mai multe tipuri de tratamente disponibile pentru combaterea verucilor plate. Cu toate acestea, este indicat să consultați un dermatolog pentru a afla mai multe informații.
5 tratamente pentru eliminarea verucilor plate
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Negii plați (verucile) sunt leziuni cutanate mici, ușor înălțate, roșu-maroniu, caracterizate printr-o suprafață plană. Apar frecvent pe unele părți ale feței, deși tind să se formeze și pe mâini și pe gât. Ce tratamente pentru eliminarea verucilor plate există?

Verucile sunt o manifestare comună a unuia dintre subtipurile papilomavirusului uman (HPV), care afectează adesea populația adolescentă. Nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate, dar sunt contagioase și apar atunci când sistemul imunitar este slăbit.

Care sunt tratamentele disponibile? Este posibil să le facem să dispară? Vom răspunde mai jos la aceste întrebări. În plus, vom trece în revistă câteva dintre cele mai importante aspecte ale acestei probleme dermatologice.

De ce apar verucile plate?

După cum am menționat, negii sunt o manifestare a infecției cu papilomavirusul uman (HPV). Există mai mult de 100 de subtipuri. Mai exact, verucile plate sunt cauzate de tipurile HPV 3, 10, 28 și 49.

Spre deosebire de tulpinile care cauzează HPV genital, acestea sunt benigne și nu prezintă riscuri în afara aspectului negilor. Totuși, tocmai din cauza aspectului lor, există oameni care preferă să le trateze.

Citiți mai mult: De ce sângerează negii?

Cum să recunoști verucile plate?

Nevoia de tratamente pentru eliminarea verucilor plate

Negii plați sunt puțin mai mici decât alte tipuri de negi. În plus, partea superioară nu este aspră, ci netedă. Sunt mai puțin înălțați, pot avea formă rotundă sau ovală și au, de obicei, o dimensiune de 1 până la 3 milimetri.

Aceste tipuri de veruci cresc adesea în grupuri de 20 până la 200. De asemenea, tind să apară în jurul zonelor pielii care au fost zgâriate sau rupte. Deși nu reprezintă o problemă, uneori sângerează și dor.

5 tratamente pentru eliminarea verucilor plate

În prezent, există o serie de tratamente care ajută la combaterea verucilor plate, acestea dispărând în multe cazuri. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că multe veruci dispar de la sine, fără a fi nevoie de tratament. În orice caz, cel mai bine este să mergeți la dermatolog pentru a primi un diagnostic corect.

Medicul dermatolog vă poate oferi sfaturi cu privire la o serie de remedii, medicamente și terapii inovatoare care vă permit să combateți această problemă. De asemenea, in cazul verucilor plate care apar pe față, vă ajută să alegeți o variantă mai puțin agresivă pentru a evita cicatricile.

Potrivit informațiilor publicate de Academia Spaniolă de Dermatologie și Venereologie, metodele de tratare a acestei afecțiuni pot include acid salicilic, crioterapie, laser, electrocoagulare, etc. În continuare, vom discuta despre caracteristicile acestora.

1. Acid salicilic

Concentrațiile de acid salicilic cuprinse între 10% și 20% au arătat efecte pozitive în tratamentul verucilor plate. De fapt, este una dintre terapiile de primă linie care se ocupă de această problemă estetică. Cu toate acestea, trebuie aplicat în fiecare zi timp de câteva săptămâni pentru a obține rezultatele dorite.

2. Crioterapie

Medic ce aplică tratamente pentru eliminarea verucilor plate

În crioterapie, azotul lichid este folosit pentru a îngheța negii. Este una dintre opțiunile terapeutice care se remarcă prin rapiditate, deși aplicarea implică un oarecare disconfort. Pentru îndepărtarea întregului neg, poate fi necesar un tratament la fiecare 1 sau 3 săptămâni, de 2 sau 4 ori.

Uneori, nu dă rezultate bune și obligă medicul dermatolog să recomande alte tipuri de tratamente. În plus, unii pacienți au dureri și rămân cu cicatrici.

3. Cantaridină

Cantaridina (Lytta vesicatoria) este un compus chimic care se obține de la un gândac. Aplicat local, are capacitatea de a genera vezicule, fără a da naștere la formarea de cicatrici. Este adesea folosită pentru a face negii să dispară.

De obicei, pacientul nu simte nicio durere atunci când produsul este aplicat. Se îndepărtează într-o perioadă de 3 până la 8 ore, iar medicul acoperă negul cu un bandaj. Acest bandaj este îndepărtat după 24 de ore. Tratamentul are un răspuns de 70% la 2 aplicații.

4. Electrocoagulare

Aceste tipuri de proceduri sunt mai agresive decât precedentele. De fapt, necesită utilizarea anesteziei și îngrijiri postoperatorii. Deși poate fi eficientă în îndepărtarea negului, electrocoagularea poate lăsa o cicatrice.

5. Laser colorant pulsat

Acest tratament iese în evidență pentru că este mai rapid. Cu toate acestea, nu există dovezi de eficacitate, provoacă durere și poate lăsa o cicatrice. De asemenea, este mult mai scump decât alte opțiuni.

Ajută remediile casnice?

Remediile populare ale bunicii au reprezentat pentru mulți o opțiune de tratament împotriva negilor. Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi care să demonstreze siguranța și eficacitatea. De fapt, unele pot fi agresive, provocând arsuri ale pielii.

Prin urmare, înainte de a utiliza oricare dintre aceste opțiuni, este important să aflați dacă provoacă efecte secundare. Dacă este posibil, trebuie să discutați cu medicul. Aveți îndoieli? Cereți sfatul unui dermatolog și descoperiți mai multe opțiuni de tratament!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.