Logo image
Logo image

Tratamentul rănilor țesuturilor moi

3 minute
Țesuturile moi includ tendoane, ligamente și mușchi. Leziunile acute care apar cel mai adesea sunt entorsele și vânătăile. Însă o persoană poate suferi și de o problemă mai gravă, cum ar fi tendinita sau bursita. Descoperă în acest articol cum poți trata rănile țesuturilor moi!
Tratamentul rănilor țesuturilor moi
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Leziunile țesuturilor moi apar în părțile moi ale sistemului musculo-scheletic, mai exact în tendoane, ligamente și mușchi. Mușchii sunt alcătuiți dintr-un ansamblu de fibre care se pot scurta, micșora și întinde datorită elasticității lor. În cele ce urmează, vom discuta despre tratamentul rănilor țesuturilor moi.

Tendoanele sunt părțile mușchilor care unesc acest țesut cu oasele. Tendoanele transmit energie către os pentru a declanșa mișcarea.

Ligamentele sunt similare în structură cu tendoanele. Cu toate acestea, rolul lor este de a uni și stabiliza componentele care formează o articulație. Leziunile țesuturilor moi sunt împărțite în două categorii: acute și cronice (cauzate de suprasolicitare).

Leziunile acute ale țesuturilor moi

Some figure

Aceste tipuri de leziuni sunt cauzate de traume care apar subit, cum ar fi căderile sau loviturile. Entorsele, întinderile și vânătăile aparțin acestei categorii.

Entorsele

O entorsă este întinderea ligamentului și/sau ruperea acestuia. Părțile corpului care suferă cel mai adesea entorse sunt gleznele, genunchii și articulațiile mâinilor. În funcție de gravitatea lor, acestea sunt clasificate în:

  • Gradul 1 sau minor: apare o întindere ușoară, precum și o ușoară deteriorare a fibrelor ligamentare;
  • Gradul 2 sau moderat: o rupere incompletă de ligament;
  • Gradul 3 sau sever: ruperea totală a ligamentului, ce provoacă pierderea echilibrului.


Deși intensitatea variază, durerea, vânătăile, umflăturile și inflamația sunt frecvente la toate cele trei tipuri de entorse.

Întinderile

O întindere este o leziune a țesuturilor moi, care este cauzată adesea de suprasolicitare, întinderea mușchiului sau efort intens. Întinderile pot fi ușoare sau cauza rupturi parțiale sau totale în mușchi și tendoane. Cele mai frecvente simptome ale unei întinderi sunt:

  • Spasme musculare
  • Crampe
  • Slăbiciune musculară
  • Inflamație

Vânătăile

O contuzie sau o vânătaie este rezultatul unei forțe exterioare sau al unei lovituri. Din cauza ruperii vaselor de sânge, apare schimbarea culorii la nivelul pielii. Vânătăile pot uneori să limiteze capacitatea de mișcare a persoanei afectate.

Îți recomandăm:

9 remedii pentru tratarea vânătăilor

Tratamentul rănilor țesuturilor moi

Tratamentul rănilor țesuturilor moi variază în funcție de tipul și severitatea acestora. În cazul unei leziuni acute, tratamentul inițial aplicat corespunde protocolului OGCR: odihnă, gheață, compresie și ridicare.

Este important să întrerupi activitatea care a provocat accidentarea și să aplici gheață sau comprese reci pe locul dureros timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Mai mult, pentru a preveni inflamația, experții recomandă purtarea unui bandaj elastic de compresie și ridicarea membrului rănit deasupra nivelului inimii.

Tratamentul entorselor minore urmează, de asemenea, protocolul OGCR. Cu toate acestea, entorsele moderate necesită adesea o perioadă de imobilizare, iar entorsele severe pot necesita chiar și o intervenție chirurgicală pentru repararea leziunii.

În ceea ce privește întinderile, experții recomandă odihna, aplicarea gheții și a compresiei și ridicări. Pune în aplicare acest protocol și efectuează exerciții simple pentru a calma durerea și a reda mobilitatea membrului afectat. Majoritatea întinderilor ușoare răspund excelent la protocolul OGCR.

Leziunile cronice ale țesuturilor moi

Some figure

Aceste leziuni apar treptat odată cu trecerea timpului. Se manifestă atunci când cineva desfășoară o activitate fizică atât de des, încât corpul său nu are suficient timp pentru a se vindeca. Tendinita și bursita sunt cele mai frecvente leziuni ale țesuturilor moi incluse în această categorie.

Tendinita

Această leziune a țesuturilor moi reprezintă inflamația sau iritarea tendonului. De obicei, tendinita apare din cauza unui efort repetat care vizează tendonul. Simptomele tipice ale tendinitei sunt inflamația și durerea, care se înrăutățește odată cu continuarea activității.

Citește mai mult:

Exerciții pentru tendinita umărului

Bursita

Bursele sunt mici pungi gelatinoase care sunt situate în jurul umerilor, al coatelor, al șoldurilor, al genunchilor și al gleznelor. Ele conțin o cantitate mică de lichid și sunt amplasate între oase și țesuturile moi. Astfel, bursele acționează ca perne pentru a reduce frecarea. Bursita este inflamația unei burse. Această afecțiune apare ca urmare a eforturilor repetate.

Tratamentul rănilor țesuturilor moi cauzate de suprasolicitare

Experții recomandă odihnă, administrarea de antiinflamatoare și efectuarea de exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității. Dacă inflamația persistă, aceasta poate provoca daune semnificative tendonului, ceea ce poate necesita tratament chirurgical.

Poți ameliora bursita schimbându-ți rutina zilnică. De asemenea, trebuie să iei medicamente antiinflamatoare. Dacă nu observi nicio îmbunătățire, poate fi necesară eliminarea lichidului acumulat în bursă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

  • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

  • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.