Tutunul afectează pielea: cum este posibil?
Tutunul afectează pielea atât a celor care fumează, cât și a celor care sunt expuși fumului. Trebuie remarcat faptul că tutunul conține aproximativ 4.000 de componente toxice, dintre care cel puțin 300 sunt extrem de periculoase și pot avea efecte dermatologice.
În primul rând, tutunul afectează pielea provocând efecte estetice nedorite. Deși provoacă leziuni ale pielii pe întregul corp, efectele sunt mai vizibile la nivelul feței. Există chiar și un model care definește „fața fumătorului”. Cu toate acestea, tutunul afectează pielea dincolo de efectele estetice. În unele cazuri, provoacă boli grave, cum ar fi cancerul de piele.
Vestea bună este că, dacă cineva renunță la fumat pe termen scurt, mediu sau lung, efectele se inversează.
Tutunul afectează pielea: cum este posibil?
Primul efect biologic al tutunului asupra pielii este reprezentat de creșterea nivelului radicalilor liberi. Acestea sunt elemente chimice care deteriorează membranele celulare. De asemenea, modifică chiar și informațiile genetice și provoacă anomalii în arteriolele dermei și epidermei.
În aceste condiții, circulația sângelui și nutriția pielii sunt compromise. Pielea este lipsită de oxigen și substanțe nutritive esențiale, ceea ce duce la deshidratare și uscăciune. De asemenea, nicotina conține o componentă numită vasopresină, care crește tensiunea arterială și scade estrogenul. În timp, nivelurile scăzute de estrogen duc la uscarea pielii.
În plus, consumul de tutun scade absorbția vitaminei A și modifică elastina și colagenul. Rezultatul tuturor acestor probleme este pielea uscată, cu strălucire redusă și riduri pronunțate.
Fața fumătorilor arată galben-cenușiu, iar pomeții acestora devin mai proeminenți. Uneori, apar pete purpurii. La fel, părul fumătorilor devine uscat și fragil.
Îmbătrânirea prematură
Una dintre manifestările evidente a modului în care tutunul afectează pielea este îmbătrânirea prematură. Acest lucru este mai vizibil la femei decât la bărbați și este cel mai evident după vârsta de 39 de ani.
Ridurile pe care le au fumătorii sunt diferite de cele ale nefumătorilor. Acestea sunt mai înguste, mai profunde și mai pronunțate. Contururile lor sunt mai pronunțate. Un studiu științific recent subliniază faptul că ridurile fumătorilor cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani sunt similare cu cele ale nefumătorilor cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani.
De asemenea, ridurile sunt adesea mai pronunțate în jurul ochilor și al buzei superioare. Acest lucru apare din cauza poziției pe care fumătorul o adoptă pentru a fuma. Îmbătrânirea prematură apare în principal din cauza faptului că tutunul face ca deșeurile de elastină să se acumuleze în derm, ducând la distrugerea colagenului și la formarea ridurilor.
Citește mai mult:
Tutunul afectează capacitatea de vindecare a pielii
Problemele de vindecare reprezintă un alt mod în care tutunul afectează pielea. Fumul afectează oxigenarea țesuturilor, scade circulația și intoxică sângele. Consecința este faptul că rănile, în special cele chirurgicale, au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
Fumătorii cu ulcere cronice, în special la nivelul membrelor inferioare. Acestea au o evoluție instabilă și se vindecă greu. Oamenii care fumează un pachet de țigări pe zi sunt de trei ori mai predispuși să dezvolte necroză în comparație cu nefumătorii.
Citește mai mult:
Alte probleme
Consumul de tutun poate declanșa sau agrava o mulțime de boli de piele. Unele dintre ele sunt:
- Alopecie sau căderea părului
- Psoriazis
- Hidradenită supurativă
- Eczema cronică a mâinilor, printre altele
De asemenea, tutunul provoacă îngălbenirea unghiilor și a degetelor mâinilor, precum și a dinților, deoarece susține dezvoltarea plăcii bacteriene. Căldura țigării din gură poate duce la apariția cancerului la buze. 80% dintre persoanele care dezvoltă acest tip de cancer sunt fumători.
Tutunul este, de asemenea, un potențial declanșator al cancerului de piele nonmelanom. Mai exact, poate provoca carcinom epidermoid, o afecțiune de două ori mai frecventă la fumători. De asemenea, poate duce la apariția cancerului cavității bucale și poate crește riscul de metastază.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Rampoldi, R., Querejeta, M., & Larreborges, A. (2005). Efectos del tabaco sobre la piel. Act Terap Dermatol, 28, 32-39.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.