Uleiul de Babassu: beneficii în cosmetică
 

Uleiul de Babassu: beneficii în cosmetică

Multe dintre produsele folosite în rutinele de înfrumusețare conțin ulei de Babassu. Este o substanță ușoară cu acțiune pozitivă asupra pielii. Descoperiți acest panaceu natural!
Uleiul de Babassu: beneficii în cosmetică

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Ați auzit de palmierul Babassu? Este planta din care se obține uleiul de Babassu, ingredient comun în cosmetice datorită proprietăților sale benefice.

Într-o industrie care caută tot mai mult ingrediente naturale pentru fabricarea produselor, Babassu este o opțiune bogată în vitamine și alte componente benefice pentru păr, unghii și piele.

Un articol publicat în revista Bolivian Chemistry subliniază faptul că uleiurile și ingredientele grase sunt esențiale în formulările cosmetice datorită efectelor lor asupra pielii umane. Din acest motiv, este obișnuit să le găsiți sub formă de emulsii, loțiuni, seruri, balsamuri, creme și multe altele.

Uleiul de Babassu: care sunt proprietățile sale?

Persoană care manipulează capsulele cu uleiul de Babassu

Această substanță ușoară și limpede conține vitaminele A, B și E, fitosteroli, acizi grași mononesaturați și acid lauric. Este util pentru a calma durerile de cap, febra și tusea.

Se folosește și în zona gastronomică. Datorită aromei sale asemănătoare migdalelor, este util în salate și alte feluri de mâncare. Totuși, uleiul de Babassu este foarte cunoscut grație proprietăților sale de hidratare, catifelare, antiinflamatoare, hrănitoare, regeneratoare, antioxidante și antimicrobiene.

Toate acele produse care conțin Babassu au „Ulei de semințe de Orbignya Oleifera” pe eticheta INCI (Ingredient Cosmetic al Nomenclaturii Internaționale).

Beneficiile uleiului de Babassu în industria cosmetică

Există oameni care fac o analogie între uleiul de cocos și uleiul de Babassu, deoarece sunt destul de asemănătoare. Unii producători care înlocuiesc semințele cu miez de palmier pretind o mai mare eficacitate și o aromă mai bună.

Densitatea acestui ulei îl face un element vedetă în lumea frumuseții. Este folosit în următoarele scopuri:

  • Protecție solară
  • Hidratarea conturului ochilor
  • Îndepărtarea machiajului
  • Hidratarea și înmuierea buzelor
  • Pastă de dinți
  • Estomparea cicatricilor produse de acnee
  • Exfoliere

Hidratează părul

Centrul de Cercetare și Promovare a Țărănimii din La Paz susține într-un raport că planta este bună pentru aproape orice. Textul adaugă că uleiul este echivalent cu un tratament de prevenire a căderii și albirii părului. Înmoaie, intensifică nuanța, repara părul deteriorat și ajută la creșterea sa.

Beneficiile suplimentare includ o mai mare elasticitate și rezistență, strălucire, îndepărtarea mătreții și repararea vârfurilor despicate. Puteți utiliza șampoane cu acest ingredient sau puteți urma instrucțiunile de mai jos:

  • Întindeți puțin ulei pe părul uscat, cu cel puțin jumătate de oră înainte de a intra la duș. Acest pas este vital pentru ca părul să absoarbă uleiul.
  • Masați ușor de la rădăcină până la vârfuri. Atingerea scalpului favorizează circulația sângelui.
  • Spălați părul cu un șampon natural. Verificați ca acesta să nu conțină parabeni.
  • Nu uscați și nu întindeți părul. Evitați dispozitivele ce emit căldură până când părul arată perfect.

Acest ulei este folosit și ca mască sau produs de styling.

Hrănește unghiile

Vitamina E este ideală pentru hrănirea unghiilor și cuticulelor. Acest ulei are funcții antimicrobiene și antifungice, ideale pentru manichiură și pedichiură.

Previne și reduce ridurile

Uleiul de Babassu conține antioxidanți care pot stimula producția de colagen. În plus, combate radicalii liberi care accelerează îmbătrânirea prematură. Este util și pentru prevenirea liniilor de expresie și a petelor.

Ameliorează vergeturile

Fiind un preparat cu absorbție rapidă care favorizează generarea de colagen, uleiul de Babassu ajută la dispariția vergeturilor și a celulitei. De obicei, se recomandă gravidelor (cu avizul medicului curant).

Îngrijește pielea

Uleiul de Babassu este indicat pentru orice tip de piele deoarece nu înfunda porii. Acest produs ajută la regenerarea pielii deteriorate. Este considerat perfect pentru vindecarea călcâielor crăpate și a arsurilor minore.

Psoriazisul, rozaceea și eczema pot fi ameliorate cu ulei de Babassu, având în vedere caracteristicile sale antimicrobiene și prezența acidului lauric. În cazul acestor boli, medicul dermatolog trebuie să aprobe utilizarea produsului.

Având în vedere proprietățile fizice și chimice ale uleiului de Babassu, acesta este folosit frecvent în săpunurile cu consistență ridicată și valabilitate mai mare, potrivit unui studiu publicat de Biblioteca Virtuală a Cooperării Germane.

Stimulează creșterea bărbii

Bărbat care folosește uleiul de Babassu

Nu numai femeile se bucură de atributele semințelor de Babassu. Bărbații folosesc acest ulei natural pentru a-și face barba să arate uniform și luxuriant. Combinarea uleiului de Mamey cu ulei de palmier Babassu ajută la creșterea părului facial.

În ciuda lipsei de dovezi științifice, utilizatorii consideră că modul de a obține acest efect este aplicarea constanta a uleiului, masând fața. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul dermatolog.

Cât de des poate fi folosit uleiul de Babassu?

Frecvența de utilizare a uleiului de Babassu depinde de scopul în care îl utilizați. Urmați instrucțiunile producătorului, mai ales dacă îl aplicați direct. Dacă aveți îndoieli sau reacții adverse, consultați medicul.

Există contraindicații ale uleiului de Babassu?

Uleiul de Babassu nu ar trebui să provoace efecte adverse. Asigurați-vă că este un ulei 100% pur, fără intervenții chimice majore. De asemenea, trebuie respectată valabilitatea substanței. În general, uleiul rezistă doi ani dacă este depozitat într-un loc răcoros și uscat, unde să nu stea în lumina soarelui.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.