Uscarea hainelor în casă în mod corect pentru a evita umezeala
Lipsa uscătorului, traiul la bloc sau ploaia sunt situații care duc la uscarea hainelor în casă. Problema este că făcând acest lucru în mod regulat, pot apărea buzunare de umiditate în încăperile casei. Deci, cum se face uscarea hainelor în casă în mod corect pentru a evita umezeala?
Deși spațiul este mic, există opțiuni de aerisire pentru ca procesul să nu dăuneze sănătății și să nu creeze medii cu mirosuri neplăcute. Mai jos, vă vom spune în detaliu ce puteți face pentru a evita astfel de consecințe.
Uscarea hainelor în casă: implicații
Fără îndoială, expunerea la razele soarelui este cea mai potrivită modalitate de a usca rufele spălate. Uscătoarele electrice ajută și ele în acest scop. Uscarea în interiorul casei nu este cea mai recomandată alternativă, dar este uneori singura soluție viabilă.
Trebuie să fiți conștienți de implicațiile asupra sănătății. Contrastul care poate apărea între mediul umed și cel uscat pe care îl generează încălzirea este dăunător. Efectul imediat este formarea mucegaiului, care la rândul său crește riscul de complicații respiratorii și alergii.
Într-un articol de cercetare împărtășit de revista Interior and Built Environment, s-a stabilit că uscarea pasivă în interior este implicată în proliferarea acarienilor de praf și în concentrarea sporilor de mucegai în aer. Având în vedere impactul negativ asupra sănătății, cercetătorii sugerează îmbunătățirea acestei practici.
La rândul său, Organizația Panamericana de Sănătate avertizează faptul că poluarea aerului din interior este legată de creșterea tensiunii arteriale, simptome de astm și probleme de sănătate mintală. Când vine vorba de umiditate, corectarea acestei probleme duce la îmbunătățiri ale sănătății în mai multe moduri.
Recomandăm: 4 soluții pentru a curăța mașina de spălat rufe
Recomandări pentru uscarea hainelor în casă și evitarea umidității
Atârnarea hainelor umede pe umerașe și distribuirea lor astfel încât aerul să circule este un sfat valoros pentru uscarea în interiorul casei. Hainele ude trebuie așezate în zone calde. Să vedem si alte recomandări!
Centrifugați hainele în mașina de spălat
Pentru a elimina excesul de apă, nu există nimic mai bun decât centrifugarea în mașina de spălat. Acest ciclu înseamnă energie electrică suplimentară, dar scade șansele de acumulare a umidității.
Când spălați hainele manual, strângeți-le cât de mult puteți fără să răsuciți materialul. Scuturați-le de mai multe ori și lăsați-le la scurs deasupra căzii. Sârmele de rufe deasupra căzii sunt o alternativă bună pentru scurgere.
Țineți hainele departe de calorifere
Uscarea hainelor pe calorifer nu grăbește procesul, ci provoacă pierderi de căldură în cameră și condens. În plus, există îmbrăcăminte care nu este făcută să reziste la căldura pe care o iradiază aceste aparate.
Utilizați un dezumidificator
Folosirea dezumidificatoarelor este o alternativă bună, deoarece controlează umiditatea, mai ales dacă ventilația este limitată. Aceste gadgeturi fac o treabă excelentă.
Porniți un ventilator
Dacă articolele de îmbrăcăminte corespund sunt groase (cum ar fi paltoanele sau prosoapele), uscați-le cu un ventilator. În bucătărie, puteți porni ventilatorul de evacuare.
Uscați hainele în locuri uscate
Profitați de cele mai uscate camere pentru această operațiune. Bucătăria sau alte zone spațioase sunt ideale în acest scop.
Întindeți bine hainele
Nu înghesuiți hainele pe sârmă când le puteți la uscat, deoarece pot prinde miros de mucegai.
Puneți hainele la uscat în zone ventilate
Uscați hainele lângă fereastră. Asigurați circulația aerului, reduceți timpul de uscare și evitați umiditatea și dezvoltarea ciupercilor. Ventilația trebuie garantată în permanență.
Nu utilizați balsam de rufe dacă aveți de gând să uscați hainele în casă
Balsamurile pentru țesături înmoaie rufele, dar nu trebuie folosite dacă uscați hainele în casă. Articolele de îmbrăcăminte din microfibră, lână și poliester rețin mai multă apă și se usucă mai greu atunci când aplicați balsam de rufe.
Recomandăm: 6 metode de a scoate petele de transpirație de pe rufe
Alegeți momentul potrivit pentru a spăla și usca hainele în interiorul casei
A nu avea condiții sau echipamente adecvate pentru a usca rufele necesită o planificare meticuloasă a spălării. Cel mai potrivit este să o faceți dimineața, pentru a profita de zi pentru uscare; noaptea, temperatura scăzută crește umiditatea.
Un ultim sfat este să puneți hainele la uscat când nu sunteți acasă; dacă nu plecați de acolo, puneți hainele în încăperi care nu sunt aglomerate și unde există o ventilație optimă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- OPS. (2022). Directrices de la OMS sobre vivienda y salud. iris.paho.org. https://iris.paho.org/handle/10665.2/56080
-
Pizzorno J. (2016). Is Mold Toxicity Really a Problem for Our Patients? Part I-Respiratory Conditions. Integrative medicine (Encinitas, Calif.), 15(2), 6–10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4898283/
- Porteous, C., Sharpe, T., Menon, R. S., Shearer, D., Musa, H. H., Baker, P. N., Sanders, C. V., Strachan, P., Kelly, N., & Markopoulos, A. K. (2014). Domestic laundering: Environmental audit in Glasgow with emphasis on passive indoor drying and air quality. Indoor and Built Environment, 23(3), 373-392. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1420326X13508145
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.