Utilizările tomografiei computerizate
Care sunt utilizările tomografiei computerizate? Tomografia computerizată CT este un test imagistic radiologic utilizat în diagnosticul multor boli. Acest articol conține câteva fapte interesante despre acest tip de analiză.
Tomografia axială computerizată este un test de diagnosticare cu imagini. Este un aparat cu raze X care emite mai multe radiații din direcții diferite, în loc de un singur fascicul, așa cum se întâmplă la o radiografie convențională. Mai mult, aceste fascicule formează imagini diferite. Computerul le obține și le procesează. Apoi, generează o reconstrucție în planuri a părții studiate a corpului sau a interiorului întregului corp, în funcție de caz.
Computerul poate configura imaginile în așa fel încât să poată reproduce o reprezentare 3D a interiorului corpului. Astfel, imaginile ce pot fi obținute printr-o scanare CT sunt mult mai detaliate decât cele obținute cu un aparat cu raze X convențional.
Ce arată scanarea CT?
Imaginile obținute cu acest test imagistic se bazează pe absorbția diferită a radiațiilor de către țesuturi. Astfel, diferite țesuturi, cum ar fi oasele, tendoanele, țesuturile moi, țesutul nervos al creierului, etc., apar în culori diferite.
De exemplu, oasele par mai albe, în timp ce zonele în care există aer, cum ar fi plămânii, par mai negre. În plus, zonele cu densitate intermediară, cum ar fi inima sau ficatul, sunt gri.
Vezi și:
Care sunt utilizările tomografiei computerizate?
Acest test rapid este destinat evaluării stării multor părți interne în situații de urgență, cum ar fi după accidente de circulație, în cazul unui accident vascular cerebral sau al unui ictus, etc. De asemenea, este unul dintre principalele teste în diagnosticul și evaluarea diferitelor tipuri de tumori. Unele dintre cele mai frecvente sunt tumorile pulmonare, ovariene sau hepatice.
Mai mult, în efectuarea testului, se pot folosi diferite substanțe de contrast, ceea ce va ajuta la generarea unor imagini mai detaliate ale anumitor părți ale corpului.
Care este procedura?
Tomografia computerizată este un test rapid, simplu și nedureros. În timpul pregătirii pentru aceasta, medicul va întreba pacientul care este supus testului despre posibilele alergii și despre orice proteză pe care ar putea să o aibă, printre altele. Pacientul va trebui să îndepărteze obiectele metalice, aparatele auditive și orice alte obiecte care pot interfera cu dispozitivul medical.
Apoi, pacientul va fi plasat într-o poziție specifică care va facilita obținerea imaginii dorite. Pacientul va fi întins pe un pat care va aluneca în și în afara aparatului de raze X în poziția dorită.
De obicei, testul durează mai puțin de 30 de minute și poate fi chiar mai rapid dacă se folosesc anumite echipamente moderne sau dacă pacientul este copil.
Tomografia computerizată este sigură?
Cea mai riscantă parte a tomografiei computerizate este expunerea la radiații. Cu toate acestea, cantitatea de radiații la care sunt expuși pacienții este sigură. La fel ca în orice alt domeniu, există întotdeauna o ușoară șansă de a dezvolta un tip de tumoare generat de radiații.
Beneficiul testului este întotdeauna mult mai mare decât riscul de a dezvolta cancer. Totuși, acest lucru nu este valabil pentru femeile însărcinate. De fapt, acestea ar trebui să discute cu medicul de îndată ce li se propune o scanare CT.
În general, acest test nu este recomandat femeilor însărcinate și este realizat numai dacă beneficiile depășesc riscurile.
Vezi și:
Concluzie: utilizările tomografiei computerizate
Acum știi că o scanare CT este un test rapid, simplu și nedureros care poate oferi o mulțime de informații importante în diagnosticul diverselor boli sau în caz de urgență. Utilizarea sa este din ce în ce mai răspândită, iar tehnica de interpretare a rezultatelor devine din ce în ce mai precisă odată cu trecerea timpului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Prueba – TAC – Que es, Para que se realiza y Cómo se realiza [Internet]. [cited 2020 Feb 16]. Available from: https://www.saludemia.com/-/prueba-tac
- Exploración por TAC (tomografía computarizada, TC) de la cabeza [Internet]. [cited 2020 Feb 16]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=headct
- Exploración del cuerpo por TAC [Internet]. [cited 2020 Feb 16]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=bodyct
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.