Violența indirectă: ce este și cum să o evităm?
 

Violența indirectă: ce este și cum să o evităm?

Violența indirectă transformă o terță parte – în general copiii – într-un instrument folosit pentru a face rău unei persoane. Vă spunem ce este și cum să o recunoașteți!
Violența indirectă: ce este și cum să o evităm?

Ultima actualizare: 20 mai, 2022

Există diferite moduri de a răni și „pedepsi” o persoană. În cadrul violenței de gen, există violența indirectă, care este adesea aplicată de un bărbat — partener sau fost partener — atunci când nu poate obține ceea ce își dorește.

Cu alte cuvinte, abuzatorul încearcă să schimbe voința partenerei și caută alte „fronturi” pentru a o ataca. Mai exact, copiii sau cei dragi sunt adesea cei care suferă daune colaterale. Să vedem în detaliu despre ce este vorba.

Ce este violența indirectă?

Violența indirectă este o modalitate de a pune presiune asupra unei alte persoane atacând punctul său slab. Acest abuz nu este exercitat „direct” asupra persoanei implicate, ci asupra persoanelor din jurul său.

Este poate una dintre cele mai dureroase forme de abuz și cea mai josnică lovitură pe care o poate da o persoană când vrea să o rănească pe alta. Este considerată violență de gen, deoarece este folosită adesea atunci când un bărbat încearcă să rănească și să domine o femeie.

În acest scop, bărbatul tinde să-și folosească fiii sau fiicele ca instrumente. Violența se poate manifesta și împotriva părinților, fraților sau unei persoane dragi.

Uneori există semne anterioare, de la amenințări până la vătămări explicite aduse copiilor.

Bărbat vinovat de violența indirectă

Unele dintre caracteristici sunt următoarele:

  • Scopul este să facă rău femeii. De exemplu, atunci când tatăl este cu copiii săi, nu este interesat să petreacă timp de calitate cu ei, ci se concentrează în schimb pe criticarea și insultarea mamei.
  • Se bazează pe violența patriarhală, pentru că bărbatul vrea să trimită un mesaj; arata cine are puterea și ce se întâmplă când femeia nu se conformează sau nu îi dă ceea ce vrea.
  • Fiii și fiicele sunt ostatici sau obiecte, adică mijloacele prin care bărbatul îi va face rău femeii. De asemenea, îi folosește pentru a obține informații despre femeie, cum ar fi unde este sau ce face.

Consecințele asupra copiilor

Fără îndoială, consecințele asupra copiilor sunt grave. Cazurile extreme de violență culminează cu omucidere, dar există și alte consecințe intermediare, nu mai puțin grave.

Copiii sunt manipulați și adesea obligați să aleagă între părinți. Astfel, acel sentiment de securitate și protecție pe care ar trebui să-l ofere părinții devine tortură și disconfort permanent. Din acest motiv, sănătatea fizică și psihică a copiilor se deteriorează.

Avocatul Peral López ne spună că violența indirectă este și mai complexă: este o triplă violență. Copiii sunt învățați să provoace rău, dar sunt și subiecți ai abuzurilor. În plus, asistă la tortura psihică a mamei.

„O trăiesc pe pielea lor” și sunt, de asemenea, martori ai maltratării mamei lor.

Copil afectat de violența indirectă

Violență indirectă: controale care au eșuat înainte

Violența indirectă este una dintre numeroasele forme de violență experimentate de o femeie care se află într-o relație ostilă și agresivă. Vârful aisbergului, care în acest caz este abuzul fizic și chiar sinuciderea, este doar una dintre fețele vizibile ale acestui fenomen complex.

Este necesar să acordăm sprijin victimelor. Când copiii lor au devenit „trofeul” unui tată abuziv, sistemul a eșuat. Care sunt semnele care ar trebui să ne atragă atenția? De exemplu, când dintr-o dată un tată care nu a avut niciodată grijă de copiii săi insistă să petreacă mai mult timp cu ei.

Desigur, este un drept, dar este foarte important să nu pierdem din vedere faptul că vorbim despre un context și un caz de mare sensibilitate și unicitate, în care riscul și pericolul trebuie luate în considerare.

În acest sens, un lucru de care trebuie să se țină cont este dorința copiilor. Trebuie să vedem în ce stare pleacă și în ce stare se întorc la domiciliul permanent. Dorința lor este extrem de importantă.

Ca societate, avem datoria colectivă de a ne angaja în eradicarea violenței, sub toate formele sale. Schimbarea este suma dorințelor și acțiunilor individuale. Din acest motiv, poate că totul începe prin a nu mai râde la glumele care batjocoresc femeile sau prin a nu normaliza controlul mesajelor pe care le primim pe telefonul mobil. Să începem cu toții de undeva!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pacheco E, Bártolo A, Pereira A, Duarte JC, Silva CF. The role of fear in the relationship between vicarious violence at work and work ability in nurses: A cross-sectional study. Nurs Health Sci. 2022 Mar;24(1):132-139. doi: 10.1111/nhs.12904. Epub 2022 Jan 3. PMID: 34783132.
  • Bárbara; LÓPEZ-ANGULO, Yaranay. Violencia vicaria en el contexto de la violencia de género: un estudio descriptivo en Iberoamérica. CienciAmérica, [S.l.], v. 11, n. 1, p. 11-42, ene. 2022. ISSN 1390-9592. Disponible en: <http://cienciamerica.uti.edu.ec/openjournal/index.php/uti/article/view/381>. Fecha de acceso: 19 abr. 2022 doi: http://dx.doi.org/10.33210/ca.v11i1.381.
  • López, M. D. C. P. (2020). Responsabilidad pública en materia de violencia de género (Especial referencia a las hijas e hijos de madres maltratadas). FEMERIS: Revista Multidisciplinar de Estudios de Género5(2), 166-182.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.