Zeama de lămâie – 6 beneficii pentru sănătate
Zeama de lămâie proaspătă este un lichid foarte benefic pe care îl putem obține cu ușurință chiar la noi acasă. Dacă facem un obicei din a consuma zeamă de lămâie în fiecare zi, vom evita diverse probleme de sănătate.
Pentru a te convinge să incluzi această băutură în dieta ta zilnică, îți prezentăm principalele proprietăți medicinale ale lămâii. Nu-i așa că vrei să afli care sunt acestea?
Cum se prepară zeama de lămâie?
Zeama de lămâie este extrasă din pulpa fructului atunci când acesta este stors. Pentru a obține beneficii suplimentare, te sfătuim să achiziționezi numai lămâi ecologice.
Poți să incluzi și coaja fructului în dieta ta, aceasta fiind foarte bogată în nutrienți. Însă, dacă lămâile pe care le ai la dispoziție nu sunt organice, evită să le consumi coaja. Aceasta a fost probabil tratată cu pesticide sau ceară.
Dacă vrei să prepari o limonadă folosind zeama unei lămâi întregi, nu trebuie decât să tai fructul în sferturi și să introduci bucățile într-un robot de bucătărie împreună cu o cană (200 ml) de apă. Procesezi totul timp de un minut. Strecoară lichidul obținut, iar limonada este gata pentru a fi servită.
Dacă adaugi și coajă rasă de lămâie, limonada preparată va fi ușor amară. Pentru a o îndulci, poți adăuga puțină Stevia rebaudiana pură. Evită zahărul—acest ingredient distruge proprietățile naturale ale lămâii.
Te-ar putea interesa și:
8 beneficii pentru sănătate oferite de zeama de lămâie
1. Este un antioxidant puternic
Zeama de lămâie este un antioxidant puternic ce poate să protejeze organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest lichid este foarte bogat în vitamina C, flavonoide, beta-caroten și nu numai.
Radicalii liberi sunt consecința obiceiurilor nesănătoase, alimentației deficitare, poluării din atmosferă, stresului, etc. Atunci când consumăm alimente bogate în antioxidanți, ne menținem sănătatea și ne îmbunătățim aspectul fizic. De asemenea, încetinim procesul de îmbătrânire.
2. Curăță organismul
Puține fructe au o putere de curățare la fel de mare ca lămâia. Zeama acesteia poate ajuta organismul să elimine toxinele, susținând sănătatea ficatului, a vezicii biliare și a rinichilor și îmbunătățind astfel digestia.
Calciul și potasiul din compoziția lămâilor previn retenția de apă și îmbunătățesc abilitatea rinichilor de a curăța sângele.
3. Echilibrează pH-ul
În ciuda faptului că este acidă, zeama de lămâie poate neutraliza acizii gastrici acumulați în exces în stomac. Mai mult, crește nivelul pH-ului sângelui și al întregului organism.
Indiferent de cauză, atunci când organismul are un pH excesiv de acid, acesta devine mult mai vulnerabil bolilor. Anumite studii sugerează că lămâile pot preveni apariția cancerului, proces ce pare a fi asociat cu un pH foarte scăzut (adică acid).
4. Protejează inima
Lămâia conține o cantitate semnificativă de vitamina C, hesperidină și rutină, precum și un număr ridicat de antioxidanți. Toți acești nutrienți îmbunătățesc elasticitatea venelor și a arterelor. Nutrienții previn boli precum hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, varicele, hemoroizii și ateroscleroza.
5. Stimulează pierderea în greutate
Zeama de lămâie activează metabolismul și descompune grăsimile, motiv pentru care aceasta este un supliment ideal în orice dietă.
Grație acestui beneficiu, precum și a abilității sale de a preveni retenția de apă și de a promova detoxifierea, zeama de lămâie poate stimula pierderea în greutate și îmbunătăți sănătatea organismului.
Mai mult, acest lichid este foarte sățios și ne poate ajuta să ne ținem în frâu apetitul, în special dacă îl consumăm înainte de a servi masa.
Te-ar putea interesa și:
6. Îmbunătățește digestia
Zeama de lămâie este un supliment alimentar foarte util pentru a îmbunătăți digestia. O poți adăuga în ceaiuri, consuma pe stomacul gol sau utiliza pe post de dressing pentru salată.
Această băutură previne arsurile gastrice, ajută organismul să digere mai ușor grăsimile și proteinele și reglează pofta de mâncare. În acest fel, aceasta este utilă indiferent dacă mănânci prea mult sau prea puțin.
Dacă vrei să prepari diverse sosuri sau dressing-uri pentru salate, poți utiliza zeama de lămâie ca înlocuitor pentru oțet. Adaugă acest lichid în tocănițe și preparate coapte și include coaja de lămâie rasă în deserturile tale.
Incluzând puțină zeamă de lămâie în preparatele tale, îți vei îmbunătăți absorbția de fier a organismului și vei preveni anemia în mod natural.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.