Ziua internațională a obstetricii și a femeilor însărcinate
Obstetrica este o specialitate medicală al cărei rol principal este de a asigura sănătatea femeilor însărcinate și a nou-născuților. Ziua internațională a obstetricii și femeilor însărcinate a fost sărbătorită pentru mai mult de 5 decenii pe 31 august.
Specialiștii în obstetrică se ocupă de însoțirea și îndrumarea femeilor în timpul sarcinii, al nașterii și al primelor luni de după naștere. Munca grea a acestor profesioniști a redus foarte mult mortalitatea mamelor și a nou-născuților.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un model de îngrijire prenatală cu minim 8 controale, primul fiind înainte de 12 săptămâni de la concepție. Scopul acestor vizite la medic este de a reduce mortalitatea neonatală și de a îmbunătăți experiența sarcinii.
De ce este sărbătorită Ziua internațională a obstetricii și a femeilor însărcinate?
Raymond Nonnatus s-a născut în 1204 în Portella, Catalonia (Spania). Porecla Nonnatus provine din latină și înseamnă „nenăscut”, referindu-se la circumstanțele concepției sale. Raymond a fost extras prin cezariană după ce mama sa a murit în timpul nașterii. Ani mai târziu, a fost atras de viața religioasă și a decis să se alăture mercedarilor din Barcelona.
În timpul vieții sale, Raymond a fost dedicat salvării sclavilor creștini din Algeria și Tunisia, fiind închis și condamnat la moarte în Africa de Nord. Mai târziu, este salvat din ordinul lui Mercedarios și se întoarce în Spania în 1239, unde a fost numit cardinal de Papa Grigorie al IX-lea. În cele din urmă, Nonnatus a murit pe 31 august 1240 în timp ce călătorea la Roma.
În 1657, papa Alexandru al VII-lea a decis să-l canonizeze pe Raymond Nonnatus drept sfântul patron al femeilor însărcinate și al moașelor. Mai târziu, în 1962, 31 august este definită ca Ziua internațională a obstetricii și a femeilor însărcinate în cinstea muncii nobile a obstetricienilor și a sacrificiului femeilor însărcinate.
Această zi își propune să evidențieze importanța obstetricii în lupta împotriva morții materne și neonatale. Studiile afirmă că supravegherea adecvată a femeilor în timpul sarcinii permite depistarea precoce a bolilor care pot afecta mama și copilul.
Citiți mai mult: Stresul în sarcină: strategii de gestionare
De ce anume se ocupă obstetrica?
Obstetrica este ramura medicinei care se ocupă de controlul și monitorizarea sarcinii și a nașterii, precum și a sănătății mamei și a sugarului după naștere. Se bazează pe detectarea în timp util și abordarea medico-chirurgicală a oricărei boli care amenință viața gravidei și a nou-născutului.
Unele cercetări sugerează că în 2016 existau peste 20 de milioane de profesioniști în obstetrică la nivel mondial. Aceștia lucrează îndeaproape cu specialiști în neonatologie și pediatrie. Obiectivul colaborării este de a asigura îngrijirea și monitorizarea sănătății nou-născuților.
În general, oamenii consideră obstetrica și ginecologia ca fiind același lucru. Deși ambele specialități merg mână în mână, ginecologia se concentrează pe sănătatea sistemului reproducător al femeilor care nu sunt însărcinate.
În acest sens, funcțiile ginecologilor și obstetricienilor pot varia, în funcție de fiecare caz particular. Printre responsabilitățile obstetricianului se numără următoarele:
- Îngrijirea prenatală a gravidei
- Extracția nou-născutului prin cezariană
- Monitorizarea și efectuarea travaliului normal
- Detectarea avorturilor și sarcinilor ectopice
- Sprijin psihologic pentru femeia însărcinată
În mod similar, acești profesioniști sunt responsabili de efectuarea testelor de diagnostic prenatal, cum ar fi amniocenteza, biopsiile și cordocenteza. În plus, sunt instruiți să efectueze ecografii gestaționale.
Ziua internațională a obstetricii și a femeilor însărcinate
Ziua internațională a obstetricii și a femeilor însărcinate urmărește să pună în evidență profesioniștii din domeniul sănătății care fac parte din miracolul vieții în fiecare zi. Munca neobosită a acestor specialiști duce la o creștere semnificativă a speranței de viață și a bunăstării a milioane de femei și copii.
Obstetricianul acționează ca un ghid și protector al sănătății materno-fetale încă de la primul contact cu femeia însărcinată. Participă activ în timpul procesului de naștere.
În ultimii ani, obstetrica a făcut posibilă reducerea ratelor ridicate de mortalitate la mame și copii. S-a obținut o scădere semnificativă a ratei nașterilor premature și a numărului de nou-născuți cu anomalii congenitale netratate.
Citiți mai mult: Cancerul în sarcină: ce trebuie să știi
O profesie pe care trebuie să o prețuim
În prezent, obstetrica este o profesie prea puțin apreciată. Din acest motiv, Ziua internațională a obstetricii este un apel pentru a înțelege importanța acestor specialiști ca promotori ai vieții. În mod similar, această dată urmărește să evidențieze nevoia de îngrijire prenatală precoce și efectul acesteia asupra sănătății materno-fetale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castro R. Una nueva mirada sobre el rol del gineco-obstetra en la salud de las personas. Rev. chil. obstet. ginecol. 2007 ; 72( 1 ): 1-4.
- Duarte S, Machado R. Competencias esenciales de la formación en obstetricia. Revista Panamericana de Salud Pública. 2016; 40 ( 5 ): 382-387.
- Likis FE. Midwifery Is Not Obstetrics: The Importance of Precise Maternity Care Language. J Midwifery Womens Health. 2017 Jul;62(4):395-396.
- Emin EI, Emin E, Papalois A, Willmott F et al. Artificial Intelligence in Obstetrics and Gynaecology: Is This the Way Forward? In Vivo. 2019 Sep-Oct;33(5):1547-1551.
- Hernández-Vásquez A, Vargas-Fernández R, Bendezu-Quispe G. Factores asociados a la calidad de la atención prenatal en Perú. Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2019 Apr-Jun;36(2):178-187.
- Demitto M, Gravena A, Dell’Agnolo C, Antunes M et al. High risk pregnancies and factors associated with neonatal death. Rev Esc Enferm USP. 2017 Apr 3;51:e03208.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.