Logo image
Logo image

Ziua Mondială a Pneumoniei: trebuie să îi acordăm mai multă atenție

4 minute
Pneumonia este boala infecțioasă care face cele mai multe victime. Cunoașterea simptomelor ne permite să mergem la medic în timp util pentru a evita complicațiile.
Ziua Mondială a Pneumoniei: trebuie să îi acordăm mai multă atenție
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2022

Ziua Mondială a Pneumoniei este sărbătorită pe 12 noiembrie în fiecare an. Sărbătorirea sa urmărește creșterea vizibilității pneumoniei cu scopul de a spori cunoștințele tuturor, inclusiv ale populației generale. Trebuie să cunoaștem cauzele, simptomele, tratamentul și măsurile de prevenție.

Pneumonia este o boală infecțioasă și inflamatorie care poate fi cauzată de mai mulți viruși, bacterii sau ciuperci. În acest articol, vă explicăm totul despre pneumonie!

Ziua Mondială a Pneumoniei

Ziua Mondială a Pneumoniei a fost creată în 2009 grație inițiativei Stop Pneumonia, cu scopul de a spori vizibilitatea și de a îmbunătăți acțiunea globală împotriva acestei boli.

Anul acesta, sloganul este „Pneumonia afectează pe toată lumea”. Aproximativ 2.5 milioane de oameni, inclusiv copii, mor anual din cauza pneumoniei. Prin urmare, trebuie să facem vizibilă problema și să difuzăm materiale medical privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul acesteia.

Global Coalition Against Childhood Pneumonia este o rețea de organizații internaționale (guvernamentale, non-guvernamentale și non-profit), instituții academice și de cercetare, fundații și specialiști.

Această organizație plănuiește evenimente de Ziua Mondială a Pneumoniei pentru a atrage atenția profesioniștilor din domeniul sănătății, a populației, a oamenilor dedicați politicii și a celor care susțin financiar tratarea problemelor de sănătate publică.

Epidemiologia pneumoniei

Some figure
Vaccinarea împotriva pneumoniei este una dintre cele mai bune metode de a preveni boala.

Pneumonia reprezintă boala infecțioasă cu cea mai mare rată a mortalității, fiind principala cauză de deces la copiii sub 5 ani. La nivel global, se estimează că peste 700.000 de copii mor din cauza pneumoniei în fiecare an.

Cu toate acestea, comparativ cu anul 2000, se estimează că rata mortalității la copii a scăzut cu aproximativ 47%. Acest lucru a fost posibil datorită implementării campaniilor de imunizare, îmbunătățirii nutriției și diagnosticării și tratamentului în timp util.

Înțelegerea pneumoniei

Pneumonia înseamnă inflamația parenchimului plămânilor secundară unei infecții cauzate de un germeni. Agenții cauzali pot fi bacterii, viruși sau ciuperci și afectează unul sau ambii plămâni. Pe lângă pneumonia infecțioasă, există și cea asociată cu inhalarea de substanțe chimice sau toxice.

Pneumonia este o cauză foarte frecventă de morbiditate și mortalitate, iar majoritatea episoadelor sunt de etiologie bacteriană. Acest tip de pneumonie include formele care apar în afara cadrului spitalicesc.

Asociat cel mai des cu bacterii

Cel mai frecvent agent patogen în pneumonie este Streptococcus pneumoniae. Este urmat ca frecvență de microorganisme precum Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae și virusuri respiratorii: virusul sincițial respirator, adenovirusul, rinovirusul și virusul gripal. În prezent, și COVID-19 provoacă pneumonie.

La copiii sub 2 ani, pneumonia asociată cu infecția virală este mai frecventă decât cea asociată cu infecția bacteriană. Cele mai grave cazuri sunt legate de Staphylococcus aureus, bacterii gram-negative și Leginonella spp.

Recomandăm: Cele mai bune 6 sfaturi pentru a preveni pneumonia

Evoluția și simptomele pneumoniei

Some figure
Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață poate ajuta la prevenirea pneumoniei.

În pneumonie, există o inflamație a spațiului alveolar de la capătul căilor respiratorii. Din acest motiv, are loc o alterare a schimbului de gaze, care poate duce la o scădere a disponibilității oxigenului în sânge și țesuturi. Evoluția sa este acută, cu stare de rău, febră, frisoane, dificultăți de respirație, precipitarea respirației, prezența expectorației cu mucus și, uneori, creșterea frecvenței cardiace.

Hipoxia (scăderea concentrației de oxigen din sânge) poate fi o altă manifestare. Simptomele tind să fie confundate cu cele ale bronșitei. procedura de diagnostic începe cu anamneza și examenul fizic. Oximetria permite monitorizarea concentrației de oxigen.

Pentru a confirma diagnosticul, se utilizează radiografia toracică, care arată prezența infiltratelor pulmonare. În plus, analizele de bază sunt utilizate pentru a iniția tratamentul. Ocazional, sunt indicate culturile de spută.

Tratamentul pneumoniei în timp util este esențial

Confirmarea originii etiologice a infecției doar prin constatări clinice și radiologice nu este posibilă; de obicei, sunt necesare teste suplimentare. Terapia empirică cu antibiotice (utilizarea antibioticelor cu spectru larg) este începută imediat.

Călătoriile sau expunerea la boli endemice sugerează prezența pneumoniei. Antibioticele sunt tratamentul principal. În plus, tuturor celor care suferă de pneumonie li se recomandă odihnă, hidratare adecvată și controlul și gestionarea febrei. Când se cunoaște etiologia, se utilizează un antibiotic specific.

Descoperiți: Importanța educației pentru sănătate

Factori de risc asociați

Persoanele cu cel mai mare risc de a face pneumonie sunt cele peste 65 de ani și copiii sub 2 ani sau persoanele cu alte probleme de sănătate.

Alți factori de risc asociați sunt prezența pneumoniei recurente, afecțiunile cronice (cardiorespiratorii, imune sau neuromusculare), expunerea directă sau indirectă la tutun și poluare, traiul în condiții de supraaglomerare, nevaccinarea și, în cazul copiilor, prematuritatea și greutatea mică la naștere.

Majoritatea persoanelor vulnerabile trăiesc în țări cu venituri mici din Africa, Asia și America Latină.

Cheia în lupta împotriva pneumoniei este prevenția

Ziua Mondială a Pneumoniei urmărește să educe oamenii pentru prevenirea și diagnosticarea precoce a bolii, pe lângă îmbunătățirea sistemului de sănătate.

Când apare infecția, rezolvarea problemei depinde de un tratament bun. Vaccinurile pot preveni decesele cauzate de pneumonie, la fel ca și alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață, alimentația sănătoasă, decontaminarea aerului, spălarea mâinilor și accesul la apă curată.

Chiar și așa, principalele măsuri de prevenire a pneumoniei dobândite în comunitate includ eliminarea fumatului și promovarea programelor de imunizare antigripală și antipneumococică la populațiile cu risc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Every Breth Counts Coalition. Stop Pneumonia Initiative. Disponible en https://stoppneumonia.org/stop-pneumonia-initiative/.
  • Lopardo G, et al. Neumonía adquirida en la comunidad en adultos. Recomendaciones sobre su atención. Medicina (Buenos Aires) 2015;75. Disponible en www.scielo.org.ar/pdf/medba/v75n4/v75n4a11.pdf.
  • Martínez S, et al. Neumonía adquirida en la comunidad: una revisión narrativa. Univ. Med. 2018;59(4). Disponible enwww.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-08392018000400093
  • Saldías F, Díaz O. Evaluación y manejo de la neumonía del adulto adquirida en la comunidad. Rev. Med. Clin. Condes. 2014;25(3). Disponible en https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0716864014700707?token=94FE62620D961C62BBE2FED513729AA20B8BA2B04B0C485398F607CC46E80A6641E047E784822A0A8AD26C58E6703816&originRegion=us-east-1&originCreation=20221025012754.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.