Ziua mondială de combatere a HIV și SIDA - Doza de Sănătate
 

Ziua mondială de combatere a HIV și SIDA

De Ziua Mondială pentru combaterea HIV și SIDA, toată lumea trebuie să-și amintească că această boală constituie o pandemie. Cu alte cuvinte, există oameni bolnavi în întreaga lume. Știința poate trata însă această boală și îi poate încetini evoluția, mai ales dacă este descoperită la timp.
Ziua mondială de combatere a HIV și SIDA
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În ultimii 31 de ani, fiecare zi de 1 decembrie a marcat Ziua Mondială de combatere a HIV și SIDA. Această zi are ca obiectiv publicarea progreselor realizate în lupta împotriva HIV și SIDA și conștientizarea importanței prevenirii și tratării adecvate a acestei afecțiuni virale.

Tema Zilei Mondiale de combatere a HIV și SIDA din 2019 a fost „Comunitățile fac diferența”. Este vorba despre importanța diferiților actori sociali în soluționarea acestei probleme, deoarece influencerii, mass-media, angajații din domeniul sănătății și voluntarii contribuie cu toții și pot fi de ajutor în diferite părți ale lumii pentru a lupta împotriva acestei pandemii.

„Singurul vaccin care ne protejează cu adevărat este prevenția.”

-Organizația Mondială a Sănătății-

Acțiunile comunităților sunt vitale, deoarece cel mai important lucru nu este să descoperi noi medicamente și tratamente, ci să iei măsuri preventive pentru a stopa răspândirea bolii. De asemenea, este necesar ca acestea să solicite servicii mai bune și un buget mai ridicat în fiecare țară. Acest lucru a fost cerut de Ziua mondială de combatere a HIV și SIDA din 2019.

HIV și SIDA în lume

Conform datelor furnizate de UNAIDS, 38 de milioane de persoane din întreaga lume trăiau infectate cu HIV în 2019. Dintre acestea, 49% sunt bărbați și 51% sunt femei. Aproximativ 24 de milioane dintre acești oameni primesc o formă de tratament pentru boala lor. Aceasta înseamnă că aproximativ 14 milioane de persoane nu sunt sub nicio formă tratate.

Proceduri de combatere a HIV și SIDA

Cel mai îngrijorător lucru este faptul că aproximativ 8 milioane de oameni nu știu că sunt infectați cu HIV. Acest lucru înseamnă că numeroase persoane pot transmite infecția fără să fie conștiente de acest lucru. Prin urmare, Ziua Mondială de combatere a HIV și SIDA din 2019 s-a concentrat pe comunități, mai ales pe responsabilitatea pe care o avem cu toții de a rezolva această problemă.

Grupul cu cel mai mare risc de îmbolnăvire sunt homosexualii, care au de 22 de ori mai multe șanse de a avea SIDA. Utilizatorii de droguri intravenoase sunt, de asemenea, de 21 de ori mai expuși riscului de infectare, o cifră care se aplică și lucrătorilor sexuali. Persoanele transgender au un risc de 12 ori mai mare de a se îmbolnăvi.

Informații importante despre HIV și SIDA

Cel mai bun mod de a preveni răspândirea virusului HIV este reprezentat de adoptarea practicilor sigure, mai ales când vine vorba de activitatea sexuală. Indiferent de poziția ta cu privire la această problemă, cel mai bine este să folosești prezervativul în timpul sexului, mai ales dacă nu ai un partener constant. Chiar și în acest ultim caz, trebuie să folosești prezervativul dacă partenerul tău a făcut sau face sex și cu alte persoane.

De asemenea, în orice situație care implică utilizarea unor ace care pătrund în piele, trebuie să fii foarte precaut. Acele trebuie utilizate o singură dată și, evident, nu trebuie niciodată împrumutate. Acest aspect se aplică tuturor tipurilor de proceduri medicale, precum și în cazul administrării intravenoase a drogurilor psihoactive.

Ține minte că, în general, virusul HIV nu provoacă niciun simptom. Prin urmare, dacă ți-ai asumat riscuri, este posibil să fii deja infectat fără să știi.

A fi seropozitiv nu înseamnă a avea SIDA. HIV este virusul, în timp ce SIDA este boala care apare în ultima etapă a infecției. Infecția poate fi ținută sub control în stadiile sale incipiente.

Te-ar putea interesa:

De ce răcim? Cum ne protejăm?

Ziua mondială de combatere a HIV și SIDA: mesaj

Fundițe care simbolizează lupta contra hiv

Țelul pentru anul acesta este „90-90-90”. Aceasta înseamnă că, în 2020, 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV ar trebui să-și cunoască diagnosticul. De asemenea, 90% dintre cei infectați ar trebui să aibă acces la tratamentul antiretroviral, singurul tratament care s-a dovedit a fi eficient până în prezent pentru a opri răspândirea infecției și evoluția către SIDA. În plus, 90% dintre cei tratați ar trebui să obțină rezultate stabile.

În ultimul an, în lume au existat 770.000 de decese provocate de SIDA. Deși cifra este încă ridicată, tratamentul antiretroviral a ajutat la reducerea ratei mortalității cu 40% începând cu anul 2004. O măsură recomandată este testarea pentru HIV dacă ai avut vreodată un comportament riscant. Acest lucru este foarte simplu și îți poate salva viața.

În ordine, incidența SIDA pe regiuni este următoarea: Africa Sub-Sahariană, Asia de Sud și de Sud-Est, America Latină, Europa de Est și Asia Centrală, America de Nord, Asia de Est, Europa de Vest și Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, bazinul Caraibelor și Oceania.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brown, A. E., et al. “Towards elimination of HIV transmission, AIDS and HIV‐related deaths in the UK.” HIV medicine 19.8 (2018): 505-512.
  • Calmy, A., & Cavassini, M. (2012, January 18). VIH/sida. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50021-1
  • Grewal, Ramandip, et al. “Serosorting and recreational drug use are risk factors for diagnosis of genital infection with chlamydia and gonorrhoea among HIV-positive men who have sex with men: results from a clinical cohort in Ontario, Canada.” Sexually Transmitted Infections 93.1 (2017): 71-75.
  • Nguyen, Phuong T., et al. “Progress toward HIV elimination goals: trends in and projections of annual HIV testing and condom use in Africa.” AIDS 35.8 (2021): 1253-1262.
  • Posse, Mariana, et al. “Barriers to access to antiretroviral treatment in developing countries: a review.” Tropical medicine & international health 13.7 (2008): 904-913.
  • Santiesteban Díaz, Y. M., Orlando-Narváez, S. A., & Ballester-Arnal, R. (2019). Risk behaviors for HIV infection. a review of emerging trends. Ciencia e Saude Coletiva, 24(4), 1417–1426. https://doi.org/10.1590/1413-81232018244.02322017
  • Torruco García, U. (2016). Infección por VIH y sida, dos mundos que se apartan. Revista de La Facultad de Medicina (México)59(1), 36–41.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.