Logo image
Logo image

10 efecte ale resveratrolului asupra pielii

5 minute
Resveratrolul are nenumărate proprietăți benefice pentru sănătate. Mai mult, este un mare aliat când vine vorba de îngrijirea pielii. Cunoști posibilele efecte ale resveratrolului asupra pielii? Aruncă o privire mai jos!
10 efecte ale resveratrolului asupra pielii
Ultima actualizare: 08 decembrie, 2020

Resveratrolul este prezent în mod natural în anumite fructe, legume și alte alimente, inclusiv struguri, nuci și vin roșu. Ai auzit vreodată de cele 10 efecte ale resveratrolului asupra pielii? Știai cât de benefic este acesta la nivel estetic și în tratarea anumitor afecțiuni?

Poți găsi această componentă în suplimente orale, precum și în creme cosmetice. Mai mult, consumul său este bine tolerat, sigur și deloc toxic. În plus, aplicarea topică a cremelor cu resveratrol este, de asemenea, sigură. Însă produsele cu concentrații mai mari de 0,5% generează uneori iritații.

10 efecte ale resveratrolului asupra pielii

Această componentă are mai multe proprietăți biologice, inclusiv activități antioxidante, cardioprotectoare, neuroprotectoare, antiinflamatorii și anticancerigene. Mai jos, vom enumera 10 efecte ale resveratrolului care sunt legate de țesutul dermic, astfel încât să le înțelegi în detaliu.

1. Antioxidant pentru eliminarea radicalilor liberi

Resveratrolul este considerat de mulți ani o moleculă antiîmbătrânire. Acesta funcționează ca un antioxidant dual care poate neutraliza radicalii liberi și poate crește capacitatea intrinsecă a corpului de a scăpa de aceștia. Resveratrolul combinat cu baicalină și vitamina E sunt ingrediente cosmetice pe care oamenii le pot folosi pentru întinerirea pielii.

Citește mai mult:

Ce trebuie să mănânci pentru o inimă sănătoasă?

Some figure
Vinul roșu este o sursă naturală de resveratrol.

2. Proprietăți antiîmbătrânire

Resveratrolul poate ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire. De fapt, Journal in Drugs of Dermatology a efectuat studii care au arătat o ameliorare semnificativă a următoarelor semne asociate cu îmbătrânirea dermică:

  • Liniile fine și ridurile
  • Fermitatea și elasticitatea pielii
  • Laxitatea
  • Hiperpigmentarea
  • Luminozitatea și asprimea pielii

Oamenii de știință continuă să studieze rolul resveratrolului în prevenirea fotoîmbătrânirii. Prin modele experimentale, aceștia compară substanța cu alți antioxidanți utilizați în produsele de îngrijire a pielii. În acest fel, ei pot avea o idee completă a eficienței sale.

3. Depigmentare

Resveratrolul este un inhibitor direct și indirect al tirozinazei. Prin urmare, este un agent util în tratamentul tulburărilor pigmentare, având în vedere efectele sale asupra formării petelor pe piele. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor de laborator, există date limitate despre efectele resveratrolului la om. Sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a demonstra eficacitatea și siguranța sa deplină.

4. Ameliorarea acneei

American Journal of Clinical Dermatology a obținut rezultate pozitive în urma studiilor în care s-a încercat tratarea acneei cu gel de resveratrol. Cu toate acestea, testarea suplimentară a eficacității sale în diferite concentrații și formulări este necesară pentru a determina combinația adecvată pentru o abordare terapeutică.

Acneea vulgară este o boală a foliculului pilosebaceu, caracterizată printr-un răspuns imun inflamator la bacteria Propionibacterium acnes (P. acnes). Resveratrolul a demonstrat activitate antibacteriană susținută împotriva microbului.

5. Supliment antiinflamator

Dermatozele inflamatorii sunt cea mai frecventă problemă clinică în dermatologie. Din cauza efectelor secundare severe ale imunomodulatorilor, cum ar fi glucocorticoizii și tacrolimusul, alternativele sigure și eficiente de tratament sunt la mare căutare.

Cremele disponibile în prezent pe piață duc adesea la reacții pe care pacienții și medicii doresc să le evite. Deși există puține dovezi care să arate faptul că acesta poate inhiba inflamația pielii la om, efectele antiinflamatoare ale resveratrolului au fost studiate la șoarecii cu dermatoze inflamatorii.

Îți recomandăm:

6 alimente antiinflamatoare esențiale în dieta ta

6. Efect anticancerigen

Stresul oxidativ contribuie major la dezvoltarea cancerului de piele, cum ar fi melanomul. În consecință, utilizarea antioxidanților, inclusiv a resveratrolului, poate ajuta la prevenirea și tratarea acestei boli oncologice. De exemplu, putem lua în considerare studiile publicate în International Journal of Molecular Sciences. În ansamblu, resveratrolul demonstrează o posibilă activitate anticancerigenă atât in vivo, cât și in vitro.

7. Regenerare epidermică

Aplicarea topică a resveratrolului accelerează regenerarea pielii după procedurile de exfoliere prin creșterea producției de colagen. Mai mult, acest produs reduce iritația și roșeața pielii.

Dovezile științifice arată faptul că formulele ce conțin resveratrol pot stimula proliferarea fibroblastelor și pot contribui la creșterea concentrației de colagen de tip III. Ambele substanțe joacă un rol important în procesul de vindecare a pielii.

8. Protecție ultravioletă (UV)

Expunerea excesivă la radiațiile UV provoacă arsuri solare, fotoîmbătrânire și cancer de piele. Atât studiile in vivo, cât și cele in vitro au arătat faptul că resveratrolul protejează pielea de radiațiile UV. Pe lângă radiațiile UVA, acesta poate proteja keratinocitele (celulele pielii) și de radiațiile UVB.

9. Cicatrici cheloide

Cicatricile cheloide sunt cicatricile exagerate ale pielii, cu o dezvoltare excesivă a fibrelor și a celulelor implicate. Din fericire, studiile în științe biologice, biotehnologie și biochimie au demonstrat efectele pozitive ale resveratrolului asupra cicatricilor cheloide.

Resveratrolul a indus apoptoza fibroblastelor cheloide. În același timp, a dus la reduceri ale nivelurilor de expresie a ARNm pentru colagenul de tip I și procolagenul de tip III. În plus, a crescut expresia SIRT1. Cu alte cuvinte, mecanismul exacerbat care produce aceste cicatrici încetinește și chiar se oprește.

Some figure
Cicatricile cheloide sunt cicatrici care apar ca rezultat al unei încercări exagerate de vindecare a corpului.

1o. Vindecarea rănilor

Vindecarea rănilor cutanate implică proliferarea fibroblastelor și a cheratinocitelor, precum și a depunerilor de colagen. Conform mai multor studii științifice, resveratrolul stimulează proliferarea celulară în rănile animalelor, ceea ce accelerează procesul de vindecare.

Efectele resveratrolului asupra pielii: Considerații finale

După cum îți poți imagina, utilizarea resveratrolului în cosmetologie și dermatologie devine din ce în ce mai populară, deoarece există o mulțime de dovezi ce arată faptul că acesta este un agent terapeutic promițător. Cu toate acestea, studiile clinice nu au confirmat încă potențialul deplin al produsului.

Viitorul este promițător pentru această substanță, mai ales când vine vorba de vindecarea și protecția adecvată a țesutului dermic de agenți externi, cum ar fi radiațiile UV. Îți recomandăm să consulți întotdeauna medicul pentru a primi sfaturi cu privire la utilizarea corectă a resveratrolului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
  • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
  • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
  • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
  • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
  • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
  • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
  • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
  • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.