Logo image
Logo image

10 semne că ai un partener narcisist

7 minute
Un partener narcisist va ajunge să te facă să te simți inferior. Te poate face să te simți vinovat, subapreciat și lipsit de importanță.
10 semne că ai un partener narcisist
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poate că există câteva lucruri în relația ta care te fac să te simți inconfortabil. Cu toate acestea, nu poți spune cu exactitate ceea ce te deranjează. Dacă jumătatea ta vorbește prea mult despre ea însăși și despre problemele sale și își proiectează o imagine idealizată, probabil ai un partener narcisist. În acest articol, îți vom împărtăși câteva dintre semnele de avertizare și îți vom spune ce ar trebui să faci.

Tulburarea de personalitate narcisistă

Potrivit psihologului Stephen Johnson, un narcisist este o persoană care și-a îngropat adevărata exprimare de sine ca răspuns la leziuni vechi și a înlocuit-o cu o personalitate falsă extrem de dezvoltată, compensatoare”.

Prin urmare, imaginea tradițională a narcisistului care este îndrăgostit de el însuși nu este imaginea care corespunde adevăratului narcisist. Dimpotrivă, narcisistul nu este îndrăgostit de el însuși. În schimb, este îndrăgostit de imaginea idealizată pe care și-a construit-o singur. De fapt, este rănit profund, are o stimă de sine scăzută și preferă să se ascundă sub imagini false decât să facă față realității.

Nu este ușor să interacționezi cu un partener narcisist. De fapt, nevoia sa de a se simți superior îl poate face să-i subestimeze pe ceilalți și să-i trateze cu aroganță.

Mai jos, vom discuta despre comportamentele tipice ale narcisiștilor și ce poți face când ai de-a face cu un asemenea partener… mai ales dacă aveți o relație serioasă.

10 semne că ai un partener narcisist

1. Conversațiile cu partenerul sunt de fapt monologuri interminabile

Some figure
Narcisiștii sunt întotdeauna centrul conversațiilor.

Conversația cu un narcisist poate fi obositoare. Este o experiență frustrantă din cauza faptului că, în realitate, un narcisist nu „face conversație”, ci are un monolog interminabil și obositor. Nu poartă niciodată dialoguri, deoarece nu acceptă schimbul de idei și opinii.

De fapt, chiar dacă încerci să iei cuvântul, nu te va lăsa să vorbești prea mult. Te va întrerupe cu cuvinte precum „bine”, „prin urmare” sau „dar” din cauza faptului că un narcisist crede că știe deja totul. Dacă ajungi să-ți exprimi părerile, te va ignora sau te va corecta.

Din acest motiv, este normal să te simți frustrat după ce ai încercat să discuți cu un partener narcisist.

Citește mai mult:

Ce să faci dacă partenerul tău suferă de tulburarea bipolară

2. Toate discuțiile se învârt în jurul său

Subiectul conversației ajunge întotdeauna să fie despre el însuși. De fapt, chiar și în conversațiile cu mai multe persoane, un narcisist va încerca atragă atenția asupra sa în mod constant sau asupra unui obiect – sau unei persoane – pe care îl glorifică sau îl dorește. Din acest motiv, narcisiștii sunt persoane care întrerup în mod constant discuțiile și iau cuvântul fără a-i respecta pe ceilalți.

Nu numai că nu îi ascultă pe ceilalți, ci îi ignoră și monopolizează orice discuție în grup. Din acest motiv, dacă partenerul tău este narcisist, este logic ca tu să te simți neimportant și subapreciat.

3. Adoră să încalce regulile

Un narcisist trebuie să se simtă permanent diferit și superior. Din acest motiv, narcisiștii se bucură adesea de încălcarea regulilor. De exemplu, acest lucru poate include nerespectarea regulilor de circulație, mutarea echipamentului de birou la domiciliu, etc.

Aceste acțiuni îi fac pe narcisiști să simtă că sunt deasupra legii, regulilor de bun simț și societății în general. Ei simt că sunt superiori și cred că pot scăpa nepedepsiți orice ar face.

4. Nu respectă limitele

Some figure
Unui narcisist nu-i pasă decât de nevoile sale, nerespectându-le pe cele ale altora.

Deoarece partenerul narcisist se simte superior, vei fi întotdeauna sub el. Din acest motiv, narcisiștii nu respectă și nici nu răspund nevoilor partenerului. Ei sunt singura lor prioritate.

I-ai împrumutat vreodată bani pe care nu i-ai mai primit înapoi? Îți subminează sentimentele sau realizările? Te descurajează să-ți acorzi timp și spațiu doar pentru tine? Dacă da, cel mai probabil ai un partener narcisist.

5. Proiectează o imagine de sine falsă

Aceasta este caracteristica de bază a unui narcisist. De exemplu, narcisistul petrece foarte mult timp aranjându-se pentru că trebuie să-i impresioneze pe ceilalți. De asemenea, acesta își face singur complimente în fața altora, spunând lucruri precum „Uite cât de bine arată haina asta pe mine” sau „Sunt atât de special”.

Narcisiștii încearcă să-i facă pe ceilalți să creadă că sunt demni de admirație. Cu toate acestea, în realitate, sunt persoane profund nesigure, cu o stimă de sine scăzută.

6. Crede că trebuie să fie centrul universului tău

Nu numai că nevoile tale sunt mai puțin importante, dar un narcisist se așteaptă să îndeplinești nevoile sale înaintea alor tale. Un narcisist consideră că este cel mai important partener într-o relație, motiv pentru care va solicita să îi acorzi atenție în orice moment, indiferent de nevoile și obligațiile tale.

Citește mai mult:

Informații despre tulburarea schizofreniformă

7. La început, era fermecător

Some figure
La început, imaginea pe care o proiectează despre el însuși este cea a unei persoane fermecătoare. Cu toate acestea, adevărata sa personalitate va ieși în cele din urmă la iveală.

Partenerul tău era fermecător atunci când încerca să te cucerească. Ai crezut că este carismatic, iubitor, și atent. Cu toate acestea, pe măsură ce relația a progresat și interesul de a te cuceri a dispărut, ceva s-a schimbat.

Narcisistul trebuie să fie cel mai bun la toate. El se perfecționează constant. Odată ce se plictisește de un lucru, situația se schimbă.

8. Se comportă ca un adevărat erou

Deoarece se simte superior, partenerul narcisist își construiește o imagine idealizată despre el însuși. Adesea, acesta se prezintă ca un erou, o persoană remarcabilă și superioară celor din jur. Din acest motiv, partenerul narcisist crede cu tărie că nu însemni nimic fără el.

9. Unii narcisiști se victimizează

O modalitate prin care persoanele cu tulburarea de personalitate narcisistă încearcă să atragă atenția este victimizarea. Acestea te vor determina să uiți de nevoile tale și să te concentrezi asupra lor. Acesta este scopul lor de la bun început.

Totuși, acest lucru se poate întâmpla în orice moment. Un narcisist te poate face să te simți vinovat de modul în care îl tratezi dacă nu faci totul așa cum el își dorește.

10. Este manipulator

Pentru narcisiști, alți oameni nu sunt altceva decât un mijloc de a-și satisface nevoile. De exemplu, ei pot alege un partener care este fizic atrăgător sau bogat doar pentru a părea superiori în fața altora sau pentru a se asigura că nevoile lor sunt permanent satisfăcute.

Ce să faci dacă ai un partener narcisist

Dacă vrei ca lucrurile să se schimbe, trebuie să fii categoric în orice situație. Ce poți face dacă ai un partener narcisist?

  • Recunoaște că narcisistul din viața ta are nevoie de ajutor. Dacă vrei să-ți păstrezi relația, trebuie să înțelegi că, în adâncul lor, narcisiștii sunt persoane nesigure, cu o stimă de sine scăzută.
  • Încurajează-l să meargă la terapie. Tulburarea de personalitate narcisistă este o afecțiune care poate dăuna grav calității vieții unei persoane și calității vieții celor din jurul ei. Terapia psihologică este cea mai bună modalitate de a-l ajuta pe partenerul narcisist să repare rănile care provoacă tulburarea și, prin urmare, să o trateze sau să prevină apariția problemelor suplimentare.
  • Mergi și tu la terapie. Pe lângă a-l încuraja pe partenerul narcisist să meargă la terapie, dacă dorești să rămâi într-o relația cu el, trebuie să primești și tu ajutor. La terapie, poți învăța cum să ai mai multă grijă de tine în relația cu partenerul.
  • Arată-i că te deranjează comportamentul său. Trebuie să îl faci să înțeleagă lucrurile care te enervează, cum ar fi faptul că nu poți avea o conversație cu el, faptul că prioritizează întotdeauna doar nevoile lui, etc. Spune-i că și tu ești important și că ai propriile nevoi, dorințe și cerințe.
  • Menține o atitudine pozitivă. Chiar și atunci când îi explici că și tu ești important, trebuie să te asiguri că nu îi critici comportamentul. Dacă îi arăți că ești cu adevărat supărat, îi poți reafirma neintenționat superioritatea. În schimb, explică-i aceste lucruri cu calm și stabilește limite și reguli adecvate.
  • Fii concentrat. Deși narcisistul încearcă să te facă să crezi că obiectivele sale sunt mai importante, nu uita că și tu ai propriile dorințe. Nu te lăsa amăgit și nu uita că ai propria personalitate, nevoi, obiective și vise.

Concluzii

Recunoști unele dintre aceste semne? Dacă da, acționează acum! Poți să închei relația, deoarece te face să te simți rău sau poți să o continui, dar nu uita că ești la fel de important ca partenerul tău narcisist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
  • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
  • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
  • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
  • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.